Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou pračku?

Od: babajaga® odpovědí: 28 změna:

Dobrý den, loni na Vánoce se mi odporoučela pračka Gorenje po 5 letech a já kupovala novou, Zanussi , plnění z boku. Opravář mi říkal, ať si neberu tu s tím digitálním displejem, že je tam pokaždé velice obtížná oprava. Tak jsem si vybrala bez. Typ ZWS 2101. Prala velice dobře, měla jsem z ní radost, až přesně na den to bylo rok /22. 12./ se mi odporoučela. Naštěstí v záruce. Opravář u nás byl už 3 x, neopravil. Měnil celou elektroniku, zkoušel kde co, až nakonec nám napsal dobrozdání, že pračka je neopravitelná. S tím ji prý mohu vrátit. A koupit si jinou.

Přemýšlím, jakou. Jsem zvyklá na boční plnění. Jsme s babičkou 3 lidé v domácnosti. Prý jsou dobré pračky Elektrolux. Prý není dobré si brát ty s digitálním displejem. Každý říká něco jiného a já mám z toho v hlavě zmatek.

Prosím, poraďte mi, jakou pračku máte Vy, jak jste či nejste spokojeni, jakou značku byste mi poradili?

Jsem z toho už na umření, 3 neděle neperu, brzy asi začnu nosit letní šaty na ramínka. To je jedno z mála, co mám zatím ještě čisté.*ee*Bundy už mám špinavé všechny tři a už mi zbývá jen jedna strašně stará a ošklivá, taková spíš na doma. Tak musím rychle nějakou tu pračku vybrat.

Kdo máte nějakou zkušenost s pračkami, prosím, podělte se. Jaga.

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cocinkamichalka*
hodnocení

4x

Marcelko, já mám Gorenje na 7 kg prádla a pere 5 let bez jediné závady (když nepočítám za závadu to, že nedám odpadní hadici do vany a vytopím si koupelnu, haha :-D)

Naši mají Boschku. Jsou spokojení, první boschka jim vydržela snad 15 let. Teď mají novou. Bosch a Siemens jsou prakticky stejné značky a obě jsou stejně dobré.

Pokud chceš opravdu odborné srovnání, na www.dtest.cz je test praček. Musíš zaplatit myslím 30 Kč za jednorázový přístup a ten test se ti otevře.

Nebo zkus pohledat v archivu pořadů Černé Ovce a Testoviny, tam byly taky testy praček, i stím, na co si má člověk dávat při výběru pozor. Tak s chutí do toho - a rychle, než opadnou výprodeje!

doplněno 11.01.13 17:22:

ceskatelevize.cz/...

ceskatelevize.cz/...

a další, ale ty už jsou pak starší...

hodnocení

3x

Dobrý den,

to máte těžké, co člověk to názor, každý bude mít svou oblíbenou značku, svého favorita. Je to jak s autama. Sice existují značky, které jsou pověstné svou poruchovostí, ale u nich je to vždy vidět i na nízké pořizovací ceně.

Můj názor - Pračky Electrolux nejsou špatné, v podstatě mám s touto značkou letité a jen ty nejlepší výrobky. Displeje u pračky bych se nebál, je to velice hloupé a levné zařízení, takže jeho případná oprava nebývá drahá. Elektronika programaátoru je většinou stejná pro modely bez displeje i pro modely s displejem.

Ve světě spotřební elektroniky se to teď má tak, že v rámci jedné cenové kategorie jsou výrobci kvalitativně na velmi podobné úrovni, jelikož si nemohou dovolit velkou konkurenci. Nebývá dokonce ani vyjímkou, že dvě či tři značky vznikají ve skutečnosti v jedné fabrice, pod jednou střechou...

Stejně tak, jako můžete narazit na poruchový kus prémiové značky, nezřídka se setkáte s držákem z řad cenově nevýrazných..

Proto za mě - kupte si pračku obvyklé ceny a líbivého vzhledu tak, aby splňovala vaše představy a technická kritéria. O značce to tolik není.

Když tu pračku budete mít ráda, bude mít ráda i ona Vás:D

uska*
hodnocení

2x

Já bych koukala na programy a musela by mít program na 15 minut. Já jej využívám často. Mám pouze rok novou pračku Indesit, byla v akci a zatím max. spokojenost. Vím je to krátká doba. Původně jsem chtěla ARDO, tuto pračku jsem měla bez opravy 12 let a prala ve velkém 3 - 4 x týdně. Ale v té době nebyla přijatelná cena na tyto pračky, tak už mi to bylo jedno.

Myslím, že je to prašť jak uhoď, musí mít zajímavou cenu a krátký program. Držím pěstičky ve šťastném výběru.

andrea1*
hodnocení

1x

Mám léta pračku Bosch plněnnou vrchem.Koupila jsem ji právě kvůli tomu hornímu plnění (nemusím se ohýbat a je možnost přihodit ještě při praní prádlo) a dále proto, že má velký nandavací otvor a tím pádem do ní můžu dát i velký chlupatý přehoz na válendu. Má program proti pomačkání prádla a sama (to asi dnes mají všechny pračky) dávkuje vodu podle váhy prádla. Dnes kdybych kupovala pračku, tak bych volila podle energetické třídy A+ a aby měla odložený start (máme i nízký tarif el. energie). Důležitý je počet otáček při ždímání a dostupnost servisu.

hodnocení

Tedy už předloni na Vánoce, v roce 2011, omlouvám se. Já si na ten nový rok nemohu nějak zvyknout.

mowla*
hodnocení

0x

Z ´okolí´...

Bosch, boční plnění, cca 12 let bez nejmenšího problému (ťukyťuk)

AEG, horní plnění, cca 3 roky bez nejmenšího problému

U obou praní spíše menšího množství prádla (ale i ložní) a relativně časté (několikrát týdně)...

;)

hodnocení

0x

Já mám Indesit IWB5105 třetím rokem, naprostá spokojenost. Zvládla i stěhování :), hodná holka... Kupovala jsem v akci za 6000,-. Jinak se vždy dívám na Heureka.cz a vybírám, kde je nejlepší cena daného výrobku, a jaké má výrobek reference...

ohneta*
hodnocení

0x

My máme 8 let AEG a musím to zaťukat (ťuk ťuk ťuk) doteď s ní nebyl ještě ani jeden problém. S tím displeyem to je pravda, říká se, že čím míň elektroniky, tím líp.

hahanaj*
hodnocení

0x

Jaguško, myslím, že na značce vůbec nezáleží - koupili jsme AEG prý výborná značka a neporuchová /je fakt, že už je toi nějaký pátek/ tenkrát jsem nelitovala so ní dát 18 tisíc ... po 1/2 roce odešla nikdo ji neuměl opravit museli ji odvézt do Němec do fabriky ...prý vše vyměnili programátor a jiné... stihli to v měsíčním termínu a od té doby pere jak divá... je plněná z boku úzká - nemohu si ji vynachválit holt na jaký kus narazíš ...vyber výhodnou ... uvidíš popř .ji můžeš zase reklamovat...

hodnocení

0x

Celkem jsem to neresil , zdaji se mi vse na jedno brdo , zasel jsem do elektra a tak tera byla cenove slusna , libila se mi , nebyla no name a mela 6ty smysl , tak jsem ji bral a vyber byl slusny

solenza*
hodnocení

0x

My jsme asi před 2 lety kupovali v akci Whirlpool AWE 2519 za 4999 a jsme s ní velice spokojení. Je to naše první vrchem plněná pračka. Předtím jsme měli 2 bokovky a udělali jsme celkem chybu. Měli jsme si vrchovku koupit hned, nezabírá tolik místa a není potřeba se k ní ohýbat. Vrchovku jsme koupili jen kvůli akci, chtěli jsme bokovku ale ještě že byla v akci vrchovka. Nedáme na ni dopustit.

hodnocení

0x

Nejspíše lze doporučit AEG, Electrolux... je to nakonec jeden koncernn. Zanussi rozhodně ne, něco změnili a popravdě cena prodává, takže se zanussi vyhnout. A rozhodně nesledovat u pračky šestý smyl, neb ten mají všechny akorát někdo má a někdo nemá potřebu jej napsat na polovinu pračky...

Jak již psali, elektronika pro pračku s displejem či bez je skoro stejná... rozdíly jsou teprve i Hitech modelů s třífázovým motorem od AEG či motorem bez řemenu od LG ale to v celku zakázníka nemusí zajímat neb toho nakonec u poruchy moc neovlivní...

doplněno 11.01.13 16:03:

... < omluva za chybky > ...

doplněno 11.01.13 16:05:

uska - Ardo nějaký ten pátek zpět již krachlo...

hodnocení

Hangare, máte pravdu. Myslela jsem si, že Zanussi je stará dobrá italská značka a když jsme tu naši přivezli, podivila jsem se - uvnitř bylo napsáno, že to montují na Ukrajině. Takže už to opravdu není ta stará dobrá Itálie.

Dneska se nehnu z Heuréky, v pondělí to máme vyřizovat, tak abych už měla o něčem konkrétnější představu. Navíc děda je dneska od 6 do 18 na "dvanáctce" - ne v hospodě, ale v práci :D, tak mi neporadí. Proto si velice vážím toho, že mám vás - rádce tady na Poradně. Díky všem za rady a ať se vám všem dobře pere! Jaga.

hop®

Jaguško, já mám Indesitku se sušičkou, jsem spokojen, sousedka si koupila něco podobného a po reklamacích to vrátila... Asi na té značce moc nezáleží, jde spíš o kus a štěstí...

Asi vyrazím na tu dvanáctku, ale práce to nebude, hezký den... ;)*slunce*

artemio2*
hodnocení

0x

Nebál bych se Bosch a Siemens,tam určitě nešlápneš vedle.Vyzkoušeno osobně.Po zkušenostech s Gorenje a Zanussi mi to připadá jak kvalita od Rolls Royce.

pt®
hodnocení

0x

Jagi, je to hrozné být bez pračky. Já měla tři pračky plněné vrchem, a odcházely rychle za sebou. Podle mně to bylo tím, že jsem prala na ležícího dědu, jako ty na babču. Toho prádla je fakt potom hodně. Ale, jak už ti tady ostatní radí, je to o štěstí. Někdy i drahá pračka brzy odejde a levná slouží několik let. Ale pokoukej na tu Heuréku a určitě nějakou vybereš. Já mám pračku "Candy", ale odcházejí ložiska a při ždímání dělá kravál. Sušičku mám "Zanussi" a jede léta bez chyby, takže asi ve značce to moc nebude. Slyšela jsem, že jsou dobré pračky "Elektrolux", ale kdo ví. Tak ti přeji šťastnou ruku. - pt

gurkh
hodnocení

0x
Občas se mi dostane nějaká pračka do ruky tak pár postřehů. Před asi 5 roky pračka AEG boční plnění, po 3 letech provozu špatné ložisko - cena mat. cca 350kč, jinak asi pere dodnes. Před rokem Whirlpool AWE 8727/1 vrchní plnění,po 3 letech provozu uhnila boční příruba bubnu - cena mat. 400 + vlastní ner. šrouby, Dnes Zanussi ZWP 580 asi 5-ti letá vrchní plnění, uhnila boční přiruba bubnu - neopravitelná protože je plastová vana bubnu zavařená/nerozebiratelná. Přd 3 roky jsmm mluvil s opravářem který tvrdil že dnes už výrobci vany praček zavařují a na otázku jak opravit ložiska - koupit novou. Asi měl pravdu. PS a také prý noname značky dělají výrobky pro značkové firmy např. Romo pro Bosch.

lidus*
hodnocení

0x

Jaguš mám pocit, že cokoli dnes koupíte vydrží akorát záruční dobu. Mám Romo Zerowat horní plnění víc jak 20 let, na chalupě stařenku Tatramatku ta má víc jak 30 let a obě bych nedala, bohužel budu muset jelikož ta doma začala mírně téci a tak budu řešit to co vy KTEROU? Já jsem trochu technický antitalent a tak mě ty přemoudřelé pračky děsí, chci aby to mělo zvlášť termostat s možností nastavit si teplotu u kterého koliv programu, roky peru na jeden program a pouze měním teplotu. Za tu dobu už má sestra 4 super pračky se sušičkou, vždy to nejmodernější na trhu a nejdéle vydržela jedna 5 let.

buky*

Tatramatka byla dobrá jedna jediná, ta první s názvem Supertatramat,především proto, že spousta lidí v ČSSR viděla automatickou pračku poprvé v životě a mnoha rodinám nahradila první dny provozu program televize. Celý vnitřek byl sestaven z dílů elektroindustria Niš, což je výrobce Gorenje. Všechno ostatní(následné modely Tatramat) byl paskvil, popisovat všechny časté závady nemá cenu, krátce jen neustále hořící konektory a spínače, vadné hladinové spínače, mech. programátory, nezřídka uvolněná velká řemenice bubnu, výrobní vady, které tenkrát nikdo neřešil jako počínající koroze pračky již po pár měsících, uchycení tlumičů vany do karoserie ( oko karoserie o prům. 8mm, šroub 8mm, oko tlumiče 10mm) způsobující kvedlavý hluk doprovázející hlavně odstřeďování. Tehdejší pračky byly proti těm dnešním primitivnější, ale i tehdy platilo, že dražší stroje počínaje Gorenjí a konče třeba Philcem byly mnohem lepší. To platí i dnes, levné pračky 5-10000 kč připomínají spíše tu Tatramatku. Není to jen o poruchách, ale hlavně o kvalitě praní, odstředění, šetrnosti k prádlu, úspotnosti atd. To prostě ty levné neumí, a nikdy umět nebudou, prostě nějak vyperou a basta. Když to někomu stačí, proč ne?

martinaa*
hodnocení

0x

Máme doma AEG, třída A+, boční plnění, digitální displej. Naprostá spokojenost, pere skvěle, ještě se nevyskytl žádný problém, vcelku tichá.

doplněno 16.03.13 21:59:

Nebrat Zanussi a Whirpool, od spousty známých na ně slyším kritiku... a osobně bych brala pračku bez sušičky.

marenka*
hodnocení

0x

Já mám tuhle myslím 7 let a naprostá spokojenost. ;) sporilek.cz/...

zabu
hodnocení

0x

Za sebe doporučím takovou, která má tzv. DirectDrive pohon. To jsou pračky, které nemají převod a motor je přímo na hřídeli bubnu. Je krásně tichá, a netrpí tak ložiska bubnu, jako u praček se řemenicí.

To je spousty lidí zbožné přání, nicméně se projevuje spíše opak... nicméně leták vám bude tvrdit výrobcovu pravdu...

zabu

Proč ta tajemnost? Co je zbožné přání? Co se projevuje jinak? Čtenáři Vašich odpovědí nejsou jasnovidci ani čtenáři myšlenek. Pardon, abych mluvil jen za sebe: Nejsem čtenář myšlenek.

Co je tam probůh tejemného?

Pro čtenáře myšlenek... je to reakce na předchozí text a každý kdo bude střízliv to věřím pochopí...

jurij*
hodnocení

0x

tak já osbně peru už tady 50 let z Romo viz obrázek,jsou to nejspolehlivější pračky

Jakou pračku?

hodnocení

Díky, moji milí rádcové. Musím se podělit o to, jak to dopadlo. Mám tedy už pračku novou - Electrolux, s bočním plněním, bez digitálního displeje. Má odložený start, je ve třídě A+. Zatím jsem s ní spokojená, ale mám ji teprve krátce. S péčí o naši babičku to bez pračky nejde. Právě se chystám, že ji asi okolo 8. vytáhnu z postele, všechno svléknu a budu prát. Jako skoro pořád.

Ta 50 letá pračka Romo je naprosto´úžasná. Ono se někdy stane, že se takový kousek povede. Já mám od svatby /letos 38 let/ maďarský tlakový hrnec Kukta a taky mixér a šlehač ETA-TURBO. Obojí mi slouží ke spokojenosti už skoro 4 desetiletí, i když ani jedno nešetřím a používám často. Některé výrobky tehdy byly opravdu nezničitelné.

Tak si to jdu nachystat a budu prát. Pěknou neděli všem. *slunce*A ať nám to uschne. Jaga.

aqw
hodnocení

0x

Mám pračku se sušičkou, stála tuším 17000,-

ARDO Hexagon WDO 1485 L

a problémem je zřejmě programátor, musí v něm být někde asi studeňák, jednou mi to již "Popravili", podruhé už ARDO byla v insolvenci = KRACH... finance.cz/...

pak to rok fungovalo a opět začal poblikávat, záleží jak se vezme za čudlík, no nějak to funguje, ale je to šmějd, na to že jsem to skoro nepoužíval...

Opravdu čím složitější, tím poruchovější, výrobci šetří kde se dá... :((

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]