Nejste přihlášen/a.
Miluji špenát. Dovedu ho jíst tři dny po sobě. Ale prý je ohřátý špenát škodlivý!? Víte o tom něco?
Je to jenom strašení lidí. Abyste ho vyhodil, koupil a uvařil nový. Taky ho miluju, taky ho jím tak dlouho, jak jen to jde. A zatím jsem se dožila už slušného věku.
Slyšela jsem i o dalších ohřívaných potravinách, jak moc jsou nebezpečné. Třeba houby.
Jeden známý říkával: Nejhorší smrt je z vyděšení. A měl pravdu. Jaga.
Špenát je listí jako každé jiné. Neobsahuje nic užitečného ani příliš škodlivého. A špatné skladování muže způsobit jen to, že se v tom rozpatlaném listí něco pomnoží. Jako v každé takové patlanině.
Mimochodem, taky špenát miluju. Ale hotový skladuju v ledničce. I několik dní. A ještě nikdy mi neuškodil ..
Nesmysl!
6. mýtus:
Ohřívaný špenát je jedovatý. Tento omyl je živen skutečností, že špenát obsahuje střední množství dusičnanů, které se za pokojové teploty působením bakterií mění ve škodlivý Nitrit. I zde tedy platí obligátní, že špenát musí být pečlivě skladován a důsledně celý dobře prohřán při ohřívání. prozeny.blesk.cz/...
Také ho miluji a pěstuji a momentálně si dělám zásoby na zimu. Já pěstuji ten novozélandský, který roste celou sezonu. Před zmrazením blanšíruji, vymačkám vodu a nechám vychladnout. Pak porcuji do pytlíků a mrazím. Když si ho udělám, tak ho klidně jím i druhý den, ale dám ho samozřejmě do ledničky. Takže ohřívám a nikdy se mi nic nestalo. Dokonce si klidně druhý den udělám i špenátovou polévku z toho, co jsem nesnědla předešlý den. Ale abych pravdu řekla, většinou ho sním naráz, protože ho jím hodně a už v tom mám cvik, tak vím kolik si ho mám udělat, aby mi nic nezbylo.
Protože špenát, mimo jiné obsahuje vysoké procento kyseliny šťavelové, má se do každé přípravy přidávat trochu mléka, který tu kyselinu neutralizuje a pomůže tak lepší stravitelnosti. Jinak receptů je na internetu opravdu hodně a jeden klasický sem napsala "liška5". Dělám to také tak, ale nekupuji v obchodě a mám ten svůj, který není namletý. Když chci, aby měl kašovitou konzistenci, tak ho ponorným mixérem nasekám.
Ohříváním špenát, houby a brambory ztrácí na kvalitě. Pro citlivé lidi jsou těžké. Já to sice sním, ale dětem bych to nedala. Raději použiju studený špenát ze včera do slaných palačinek, brambory na bramb. salát, aby se nemusely znovu ohřívat.
Rp.: V kastrolu osmahnu na sádle cibuli, když začne zlátnout, vmíchám 1-2 lžíce hladké mouky. Vznikne cibulová jíška. Do ní namletý špenát, dusit, zředit trochu mlékem, sůl, namačkat česnek.
Špenát se nemá ohřívat, protože obsahuje kys. Šťavelovou. Ta je špatná pro toho ,kdo trpí dnou.Takze ano. Je to pravda. Dá se neutralizovat přidáním smetany. Já jsem zvyklá od malá na spenatovou omáčku, tedy špenát ,smetana, bešamel, česnek.K tomu vejce,kus uzeného, nej byla uzená stehna. Brcalovy špenát s Masem mám také řada,nevarim ho, decka ho nechtějí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.