Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je ohřátý špenát škodlivý?

Od: bulik* odpovědí: 16 změna:

Miluji špenát. Dovedu ho jíst tři dny po sobě. Ale prý je ohřátý špenát škodlivý!? Víte o tom něco?

Je ohřátý špenát škodlivý?

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

13x

Je to jenom strašení lidí. Abyste ho vyhodil, koupil a uvařil nový. Taky ho miluju, taky ho jím tak dlouho, jak jen to jde. A zatím jsem se dožila už slušného věku.

Slyšela jsem i o dalších ohřívaných potravinách, jak moc jsou nebezpečné. Třeba houby.

Jeden známý říkával: Nejhorší smrt je z vyděšení. A měl pravdu. Jaga.

Tu hlášku, že "nejhoší je smrt z vyděšení", podle všeho jako první použil pan František Mrázek. Ten se tím holedbal, protože si myslel, že on to všechno drží pevně v rukou a tak vyděšený nebyl a nakonec ho smrt přece jen dostala. ;)

hodnocení

8x
Myslím, že celé lidstvo by mělo přejít k breathariannum a živit se čistou energií. Protože na mě každou chvíli vyskočí nějaký článek jak jsou všechny potraviny jedovaté. Loni žampiony a bedly. Letos vejce mák máslo mléko cukety mandle a teď špenát..

hodnocení

4x

Špenát je listí jako každé jiné. Neobsahuje nic užitečného ani příliš škodlivého. A špatné skladování muže způsobit jen to, že se v tom rozpatlaném listí něco pomnoží. Jako v každé takové patlanině.

Mimochodem, taky špenát miluju. Ale hotový skladuju v ledničce. I několik dní. A ještě nikdy mi neuškodil ..

hodnocení

3x

Nesmysl!

6. mýtus:

Ohřívaný špenát je jedovatý. Tento omyl je živen skutečností, že špenát obsahuje střední množství dusičnanů, které se za pokojové teploty působením bakterií mění ve škodlivý Nitrit. I zde tedy platí obligátní, že špenát musí být pečlivě skladován a důsledně celý dobře prohřán při ohřívání. prozeny.blesk.cz/...

špenát nerozporuji. Článek z odkazu je z 50% blud

jabraka*
hodnocení

3x

TTo co tvrdí BLESK musí být vždy pravda!Špenát obsahuje především kyselinu salycilovou a ta se v teple může rozkládat.Stejně tak se mohou pomnožit bakterie.Ale to platí i ostatním jídle.

JABRAKA

23.08.20 12:13
hodnocení

2x

*sok* Nesmysl.

hodnocení

1x

Protože jsem sama, mám vždy jídlo i na druhý den. Ne. Navíc špenát jím často. A dokonce ho ohřívám v mikrovlnce.

hodnocení

1x

Pokud chcete opravdu vědět něco o kyselině šťavelové ve stravě: is.muni.cz/...

hodnocení

0x

Také ho miluji a pěstuji a momentálně si dělám zásoby na zimu. Já pěstuji ten novozélandský, který roste celou sezonu. Před zmrazením blanšíruji, vymačkám vodu a nechám vychladnout. Pak porcuji do pytlíků a mrazím. Když si ho udělám, tak ho klidně jím i druhý den, ale dám ho samozřejmě do ledničky. Takže ohřívám a nikdy se mi nic nestalo. Dokonce si klidně druhý den udělám i špenátovou polévku z toho, co jsem nesnědla předešlý den. Ale abych pravdu řekla, většinou ho sním naráz, protože ho jím hodně a už v tom mám cvik, tak vím kolik si ho mám udělat, aby mi nic nezbylo.

sp
Poraďte někdo, jak udělat fakt dobrý špenát. Je to těžké?

Protože špenát, mimo jiné obsahuje vysoké procento kyseliny šťavelové, má se do každé přípravy přidávat trochu mléka, který tu kyselinu neutralizuje a pomůže tak lepší stravitelnosti. Jinak receptů je na internetu opravdu hodně a jeden klasický sem napsala "liška5". Dělám to také tak, ale nekupuji v obchodě a mám ten svůj, který není namletý. Když chci, aby měl kašovitou konzistenci, tak ho ponorným mixérem nasekám.

liska5
hodnocení

0x

Ohříváním špenát, houby a brambory ztrácí na kvalitě. Pro citlivé lidi jsou těžké. Já to sice sním, ale dětem bych to nedala. Raději použiju studený špenát ze včera do slaných palačinek, brambory na bramb. salát, aby se nemusely znovu ohřívat.

Rp.: V kastrolu osmahnu na sádle cibuli, když začne zlátnout, vmíchám 1-2 lžíce hladké mouky. Vznikne cibulová jíška. Do ní namletý špenát, dusit, zředit trochu mlékem, sůl, namačkat česnek.

tebi
hodnocení

0x

Špenát se nemá ohřívat, protože obsahuje kys. Šťavelovou. Ta je špatná pro toho ,kdo trpí dnou.Takze ano. Je to pravda. Dá se neutralizovat přidáním smetany. Já jsem zvyklá od malá na spenatovou omáčku, tedy špenát ,smetana, bešamel, česnek.K tomu vejce,kus uzeného, nej byla uzená stehna. Brcalovy špenát s Masem mám také řada,nevarim ho, decka ho nechtějí.

hodnocení

0x

Výborný špenát je po přidání taveného sýru, který rozpustíme spolu se špenátem při dovaření. Smetanu už nedávám.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]