Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kde uvádět jméno dítěte před porodem?

Od: lennni odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,

chtěla bych se poradit, co všechno si mám vyřídit před porodem?

Je potřeba někam nahlásit jméno budoucího dítěte holčičí i klučiči?

Pak co rodný list? Ten si pak někde vyzvednu jak se malá / ý narodí?

Děkuji

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

2x

Jak ho vážili a měřili, sotva se narodil, tak se sestra přes rameno zeptala, jakpak se bude chlapeček jmenovat. Jak jsem řekla, tak napsali.

Já si vybavuji, že jsem už před porodem někde (v poradně? nevím už) nahlašovala jména pro holčičku a kluka. Tenkrát se ultrazvuky nedělaly, museli jsme se nechat překvapit (cca 35-40 let tomu nazad :))

pb®
Ale to už je půl století a dnes to funguje jinak. Dnes se při příjmu v porodnici vyplňuje jméno pro holku i jméno pro kluka a otravují s tím tak urputně, že kolikrát má nastávající matka pocit, že bez toho porodit ani nelze. Stejně jako dnes neexistuje, že by matka uvedla otce a jemu napařili alimenty, aniž by biologickým otcem byl. Buď je manžel, nebo se k otcovství přihlásí, nebo otcovství určí gen. test.

Inženýrka - Před těmi cca 40 lety jsem také hlásila dvě jména, a to hned po příchodu do porodnice. Před porodem snad proto, aby v případě nějakých komplikací nezůstalo děťátko dlouho beze jména. Já sama jsem se narodilla za sněhové kalamity. S maminkou ležela v porodnici paní ze vzdálené vesnice. Její chlapeček neměl jméno celých pět dní. Do doby, než se manželovi podařilo přijet. Marně prý sestry v nemocnici tu maminku přemlouvaly, aby dala jmého po otci chlapečka. Paní se ho hrozně bála. Prý by se mohl zlobit...

hodnocení

0x

Jméno nemusíš uvádět, dokud ho někdo nebude chtít. I pak to není povinnost.

Rodný list si vyzvedneš na matrice.

hodnocení

0x
Zdravím.
Jméno dítěte se uvádí po porodu, v porodnici.
A rodný list si posléze vyzvednete na vašem městském úřadě.
Přijde Vám obsílka.
floro*
Nene, rodný list se vyzvedne na matrice, pod kterou spadá porodnice ve které paní bude rodit nikoliv bydliště.

nov
hodnocení

0x

Jestliže nejste manželé, musíte před porodem zajít oba na matriku a podepsat souhlasné prohlášení o otcovství.

Dohodnete se na příjmení dítěte a kdo bude uveden v rodném listě jako otec.

lenni
hodnocení

0x
Dobrý den,
my jsme manželé, tak to nemusíme nikam na matriku chodit a zeptají se mě až u porodu?
Děkuji
pb®
K porodu přijdete s vyplněným papírem, dostanete ho v poradně. Pokud ho nedonesete, vyplníte ho při příjmu do porodnice.

hodnocení

0x

I když jméno nahlasíte, tak lze ještě i v porodnici změnit. Kamarádka čekala holčičku a měla dvě jména. Nemohla se rozhodnout který a nakonec jedno uvedla. Po dvou dnech od narození jméno měnila, protože se ji k holčičce nehodilo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]