Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jemný kyselý nálev

Od: senior odpovědí: 9 změna:

Nemáte, prosím, někdo vyzkoušený nálev na zeleninu, který by byl jemný, tedy do kterého nepřijde až tolik octa? A také pouze s cukrem, bez umělého sladidla, které není zdravé?

Ty recepty, co jsem našla a vyzkoušela, jsou strašně kyselé a ocet není dobrý na zuby.

Děkuji.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kenav
hodnocení

3x

To si musi kazdy trefit sam,ja dělám poměr 1:4 až 5,ocet-voda

bulik*
hodnocení

0x

Klapačkám ocet nevadí a desinfikuje zuby.

senior
hodnocení

Ocet narušuje sklovinu a navíc mě ani moc kyselé okurky, čalamáda apod. už nechutnají. Dříve, jako dospívající ano, no chutě se mění.

bulik*

Dejte poloviční množství octa.

hodnocení

0x

Ocet není dobrý na zuby? Víte, že tohle slyším poprvé? Kyselé zelí, kvašená zelenina, kvašáky, kyselé ryby, kyselé ovoce, třeba rybíz, omeranče, citrony, nic z toho? Všechny tyhle věci miluji a většinu zubů, po sedmdesátce, mám. ;) Nezapomínejte, že těch octů jsou mraky. Podívejte se ve větším marketu. Je tam cca 8 octů. Hořčice? Tou kyselím smetanové omáčky. Tou by to nešlo? Jogurt, ten je v salátu také fajn.:) Navíc, do žádného salátu octu nedáváte spousty. Pár kapek. Nemusíte se striktně držet receptů. U salátů rozhodně ne! To není vánoční pečivo, kde je důležité každé deko. A neměl by být problém, vypláchnout si, když už ne vyčistit si zuby, po jídle se salátem. Hodně lidí má v šuplíku pracovního stolu kartáček na zuby.

hodnocení

0x

A mohu se zeptat o jakou zeleninu se jedná? Já třeba konzervuji míchanou zeleninu, jako je mrkev, kedlubny, zelené fazolky a celer, nebo petržel, nebo pastiňák, tu nakrájím a pak zaleju pouze slaným nálevem s kmínem. Ale ten být nemusí, když ho někdo nemá rád. Nakrájenou zeleninu dám do sklenic, zaleji tím nálevem z převařené vody, kterou osolím podle chuti a třeba přidám vyvařit i listy libečku a přidám špetku kyseliny citronové. Ale jenom trochu, řeba na 3 litry vody, dám půlku kávové lžičky a vůbec to neovlivní chuť nálevu. Já to všechno dělám od oka. Nálev musí být studený. Tím nálevem pak zaleji tu zeleninu ve skleničkách a steriluji a 90° asi 40 minut. Pak vytáhnu a obrátím jako marmeládu víčkem dolů a nechám vychladnout. Mám pak celou zimu do polévek, nebo pod maso.

senior
hodnocení

Jednalo se o okurky.

Pro návštěvy a chlapy jsem udělala normální, dle receptu - zavařené, i bez zavařování /1. a 2. den převařit nálev/, rychlokvašky propíchané spařené nálevem. Mléčné kvašení se solí nikdo nechtěl. Všechno se mi zdálo dost kyselé, a chtěla jsem pro sebe jen tak jemně navinulé. Ano, podle rady příště uberu pro sebe octa.

Ta zeleninka je podle Vás suzymon velice zajímavá. Děkuji. To bude asi jemné a vyhovovalo by to.

Já to mám ráda, protože ta zelenina má pak chuť jenom té zeleniny a mohu ji pak používat jako čerstvou. Akorát se pak v jídle vaří kratší dobu. Nálev nepoužívám, vždycky tu zeleninu dám na cedník a rychle propláchnu studenou vodou. Mám to takto už vyzkoušené a osvědčené. Já jsem právě nevěděla jestli se jedná o okurky, nebo cukety zavařované jako zelí. Tak proto jsem se zeptala. :) A když mají v té době i květák za rozumnou cenu, tak přidávám i drobné růžičky květáku. Já sama ho nepěstuji, nedaří se mi vypěstovat pěkný.

hodnocení

0x

Dobrý večer,nálev si vařím sama už 30 let ,chutnal zatím všem :

1,5 l vody,0,5 l octa,15 kuliček pepře,15 kuliček nového koření,30 dkg cukru,5 dkg soli,2 bobkové listy,1 lžička deka

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma kvašáky

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]