Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vyrobit měsíčkovou mastičku?

Od: id odpovědí: 8 změna:

Zdravím, hledám marně zde v archívu a recept jsem nenalezla. Na netu je receptů hodně, ale mě zajímají zkušenosti.

Včera byl u nás babinec a ze 6 účastníků vznikly 3 recepty. Já jí dělám z vepřového sádla napůl s kokosovým olejem, tuk jen zahřeji, vložím okvětní lístky měsíčku, uložím v chladnu na týden. Během týdne několikrát rozehřejí a opět nechám ztuhnout, nakonec přepasíruji a uchovávám v lednici, klidně rok. Někdo lístky přímo restuje v sádle, jiný používá i nasekanou nať, někdo vaří 1,5 - 5 hodin ve vodní lázni atd.

Jak jí děláte vy? Propolis ani včelí vosk nemám. Děkuji.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

5x

Ty měsíčkové okvětní lístky musí být suché, zbavené vody. Pak se teprve macerují v olejové lázni .Nechávám v pokojové teplotě i několik týdnů. Olej z lékárny, není potravinářsky upraven. Ale někdy i kokosový.

id
hodnocení

Ještě, prosím, malý dotaz. Tu olejovou lázeň máte teplou, horkou a nebo studenou? Při několika týdnech macerování znovu olej zahříváte nebo na to prdíte a necháte to tak jak je při prvním vložení lístků?

liska5

Sušené okvětní lístky nacpu do skleničky a zaleju olejem pokojové teploty a nechám v kuchyni aspoň dva měsíce, než to sleju. Někdo to dává na slunko. V tom kokosu taky jen lehce nahřeju, aby byl tekutý.

Neříkám, že to dělám úplně správně. Jinak, na to je plno literatury.

id
hodnocení

Děkuji za doplnění. Ano, máte pravdu, že je spousta literatury, ale v každé jiný postup.

Dnes mi lékárnice řekla, že u nich také vyrábějí masíčkovou masť, ale okvětní lístky napřed máčí v lihu, víc o tom nevěděla. Je mi záhadou, když lístky mají být suché, co se pak s nimi děje . Přece ty lístky i s lihem nevleju do oleje/ sádla. Já potřebuji tuhou, dobře roztíratelnou mastičku. Možná blbě uvažuji, proto se zde ptám.

liska5

Jednou jsem si koupila měsíčkovou mast v kelímku. Zdála se mi málo měsíčková, málo silná. nahřála jsem ji do měkka ve vodní lázni a nacpala do ní dodatečně sušený měsíček. Pak jsem ji po dlouhých týdnech natavila zase a překapala čistý polotekutý žlutý tuk do nového kelímku.

Pokud líh, tak to by byla tinktura.

hodnocení

4x
Když už se smaží, tak teplota nesmí překročit 80°C jestli to někdo smaží na víc, tak je mu taková mast k prdu.
id
hodnocení

Děkuji za připomínku, netroufla bych si odhadovat teplotu smažení, do toho bych nešla.

Na to je ideální jehlový teploměr z Aliexpress za 3 dolary. Používám ho i při vaření šunky. Tam se taky musí teplota hlídat v rozmezí 78-82 °C a to bez přesného teploměru nejde.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]