Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
jedla jsem k svíčkové "brusinky z rybízu". Mělo to vynikající chuť. Brusinky běžně neseženu, ale rybíz letos mám, proto bych si ráda tento doplněk svíčkové udělala.
Na netu je několik receptů, mohla bych si vybrat. Ale liší se a já nemám žádný vyzkoušený. Ráda bych, aby ty kuličky rybízu neplavaly jako v kompotu, ale aby šťáva zrosolovatěla, bylo to tuhé. Jak na to?
Pokud zaváříte rybíz ala brusinky, poraďte, prosím, jaký máte postup. Děkuji - Jaga.
Stačí přidat želírovací prostředek. Dávám 1 pytlíček na 2kg rybízu, aby to nebylo úplně tuhé, máme to tak radši.
Snad je takonzistence z fotky poznat.
Edit: Nevím, proč se to vložilo nadvakrát...
Recept: 1kg rybízu, 600g cukru, cca 7 hřebíčků, 1lžička mleté skořice a trochu želírovacího prostředku. Rybíz odkuličkovat, přidat koření, přivést k varu, rozmíchat želírovací prostředek s trochou cukru a vmíchat do ovoce, přejít varem a nakonec rozpustit zbylý cukr, cca 3 minuty povařit a horké naplnit do sklenic. Sklenice se po zaváčkování otáčejí víčkem dolů, po cca 10 minutách otočím do normální polohy.
Babajaga má rybízu nad hlavu a vy jí vnucujete cestu do Polska pro brusinky
Falešné rybízové brusinky jsou zajímavé a zároveň trochu dobrodružství.. Já třeba bych tam dala i trošku citronu a kapku rumu. Ochutnávat, zkoušet, udělat a popsat si varianty - třeba jednu s trochou vanilky / ta umí změnit hodně chuť/.
Jinak rybíz sám o sobě trochu želíruje.
Já dělám už léta dle tohoto receptu: 1,5 kg kuliček červeného rybízu, 1kg cukru, 5 hřebíčků (zavážu do gázového uzlíčku), trochu mleté skořice, celé kusy citronové kůry z jednoho citronu, 1 dcl rumu. Vše, krom rumu, zamíchat v pekáčku a dát na 45min. do trouby asi na 180st., pak vyndat hřebíčky a citron, kůru a přidat rum. Plnit do malých skleniček. Já to pro jistotu ještě sterilizuju. Konzistence (už vychlazené) je jako želé.
Zkusila jsem ale srovnatelné to chuťově není, na efekt na talíři dobré. Také nakupuji v IKEA.
Tak v tomhle teda souhlasím. Je to srovnatelné barvou a trochu vzhledem, ale chuť to má jinou než brusinky. Prostě brusinky jsou brusinky a rybíz je rybíz. Brusinky jsou trochu natrpklé a rybíz má jinou chuť. Ale někomu to nevadí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.