Nejste přihlášen/a.
Tak jsem se rozhodla návštěvě udělat španělské ptáčky z pěkně naklepaných plátků drahého hovězího. Právě se dusí v papiňáku..A zítra k nim uvařím rýži. Nedávno jsem koupila dva druhy rýže, že je porovnám. A jelikož jsem víc bramborová, na porovnání nedošlo, a já teď nevím, kterou tu rýži k ptáčkům uvařit. A když už je tu ta poradna, tak se zeptám na Vaše preference, která je k tomuto účelu podle Vás lepší?
Máte pravdu. Několik let jsem zatvrzele kupovala a vařila sypké druhy dlouhozrnné rýže, dokud jsem jednou z nouze nekoupila kulatozrnnou. Je to něco úplně jiného a báječného.
Kulatozrnnou?!? No, tak to je slovo do rvačky. Naštěstí mám za rohem obchod... A možná uvařím dvě varianty. Basmati i kulatozrnnou.
Mužu se zeptat na jednoduchou otázku.Jak tu rýži správně připravujete.Pořád v tom trochu tápu..někdy se povede někdy nic moc.Jednou jí dělám tak že jí pořádně properu.Pak dám na porci rýže 1,5 porce vody a uvařím do měkka.Nebo dám nad rýži trochu vody a když je voda pryč tak do trouby.Jak píšu někdy je to ok někdy je to mazlavější musím dolévat vodu.Ale zda je správně udělaná vlastně nevím
Vietnamec mi zase radil propírat minimálně jen trochu a dělat jen ve speciálním hrnci jinak nebude dobrá tak nevím.
Jak rýži děláte Vy aby byla pěkně sypká.správně připravená.díky
Basmati se sype a není rozblemcaná
Pokud ji člověk umí správně uvařit.
Takže, jak na to = 1 hrnek rýže a dva hrnky vody. Osolím, přidám malou cibulku a vařím mírným varem, než se voda vyvaří. Je to cca 15 - 20 minut. Uprostřed varu jednou promíchám. Po vyvaření vody ještě nechávám chvilenku tzv. dojít pod pokličkou.
To je celé kouzlo.
Žádný rýžovar mi do domu nepůjde, další klump na prach.
Wamp.Tak jak píšete to dělám já akorát dávám 1.5 vody Vy dáváte 2 vody.Tak zkusím 2 vody.Nejčastěji dělám jasmínovou ale už jsem převoněnej tak chci zkusit jinou.Jinak jak píšete tu nádobu na rýži do toho se mě taky nechce ...další věc do kuchyně.
jana222 -
Vzpomeňte si, jak vařily naše maminky a babičky rýži .
Měly rýžovar?...
A rýži vařily skvělou
Jo a potom dejte vědět, ano?
Jsem zvědavá.
Psala jsem tady o kulatozrnné rýži - nikdy ji nemám rozblemcanou. Nepropírám. Rozpálím olej a téměř do zlatova osmažím cibulku. Nasypu hrnek rýže, zamíchám, nechám "zesklovatět" a přileju dva hrnky studené vody. Osolím a přidám nahoru půlku cibule se zapíchanými hřebíčky. Přivedu k varu, stáhnu na malý oheň a nechám 20 minut. Nebo - když mám víc času - nechám 10 minut a jakmile se na povrchu rýže ztratí voda, zabalím do utěrky a uložím do peřin. Možno vytáhnout třeba za 2 hodiny, rýže je sypká, měkká a horká.
Poměr je 1 díl rýže a 2 díly vody, nikdy mě tento postup nezklamal.
inzynirka Urcitě Váš recept vyzkouším jen se chci zeptat ty 2 hrnky vody na kolik rýže? Ty poměry vody a rýže jsou myslím rozhodující.Chápu to tedy správně že např, hrnek rýže a pak stejné 2 hrnky vody?A když děláte tu variantu 20 minutovou tak rýži už do peřin nedáváte?
díky
Ano, přesně tak. Podle počtu a velikosti strávníků odhadnu potřebné množství rýže a doplním dvojnásobným množstvím vody. Mám už vyzkoušený hrnek pro mě s manželem, a když přijedou mladí, dávám obvykle 2,5 hrnku rýže a 5 hrnků vody. Na chuť a vůni možno přidat i kousek citronové kůry.
Rýži vařím "v peřinách", když si ji chystám třeba dopoledne a čekám příjezd dětí a vnuka. Pak jen k obědu vyndám z peřin horkou rýži. Když dusím 20 minut, není už třeba dávat do peřin - rýže je hotová. Ale když potřebuji půl hodiny uchovat horké, protože někdo bude obědvat později, klidně dám i tuto uvařenou rýži do peřin, odpadne mi ohřívání.
Jana222..mám rýžovar, úplně jednoduchý český, jedno tlačítko. Lze v něm vařit i jiné věci (luštěniny, polévky, napařovat zeleninu atd.). V něm se rýže povede vždy. Dlouhozrnou, která má být sypká propírám alespoň dvakrát, ale kulatozrnou či přímo tzv. lepkavou nepropírám, nechávám v ní škrob, aby držela pohromadě. Ne vždycky je sypkost vhodná, pro různé omáčky, guláše je lepší, když nasaje šťávu a sousto je kompaktní. Rýži lze také vařit v páře, v plátýnku a bambusovém napařováčku. A samozřejmě, normálně v hodně vody a pak scedit, ale to mi připadá trochu barbarské k takové plodině. Rýži jím skoro každý den, je to jedna z mála příloh, které můžu bez obav (cukrovka, zažívání tím netrpí). Česká posedlost sypkostí rýže je věc neznalosti, k něčemu se hodí, ale většinou ne. Existuje i vysloveně lepkavá rýže, je chuťově trochu odlišná a můžou se z ní dělat různé kuličky, knedlíčky. Mají ji ale skoro výhradně k prodeji Asiaté, běžně k sehnání v hypersupermarketech není. Poměr 1:1,5 je ideální.
Děkuju Vám.Obyčejná rýže a jak je to složité...No budu asi muset koupit ten rýžovar a vyzkoušet i když se mi do toho moc nechce zase další nádobí do kuchyně.Vietnamec taky radí jen rýžovar. Když mu říkám že dělám jen klasicky v kastrůlku tak se šklebí a říká..."To špatný neny dobryy hoodně špatnyyy"
jinač díky za zkušenosti
Pokud nevaříte rýži častěji než dvakrát týdně, tak je to asi zbytečný krám. Já ji dělám takřka denně. Nemusím ji hlídat, zůstává teplá, takže pro mne je to výhodné. Zase naopak, nemám mikrovlnku, rychlovarnou konvici a touster, takže mi zbývá místo na tu rejži Je to na každém, co pokládá za nezbytné. A u nás v Česku je to s rýží jako s čajem či kávou - všichni si to dáváme, ale málokdo to umí připravit tak, aby zhodnotil všechny benefity.
Moje máti dělávala rýži, tu jednu, co tu za socíku byla, v litinovém kastrolu v troubě, navrch cibuli, v ní hřebíček. Když dopekla, chvíli se čekalo, až dojde. Ta rýže byla nadýchaná, voňavá, měkká a sypká - prostě jedna báseň. Nevím ale minuty, ani kolik vody. Dělám ji na plotně, jednoduše - podle tchyně. Až vyvařím za míchání vodu, stáhnu plamen na minimum a dodělám 13 min. pod poklicí.
A moje poslední zkušenost Basmati? Vařila se déle skoro o 15 minut, než je v návodu. Zůstala určitě nerozvařená, lehce pružná, zcela sypká.Trochu byla cítit myšinou. Kulatozrnná se zas tak moc nelepila, asi jsem trefila vodu a čas. A chutnala i voněla líp!
Ano tak jak píšete Lisko si ted vzpomínám to taky dělala máma a babička.Cibule a napíchaný hřebíček v troubě a máte pravdu rýže byla vynikající.Sypká nemazlavá dobrá.A tak mě napadá jestli to taky nebylo kvalitou rýže prostě dřív byla lepší kvalitnější tak jako vše ve srovnání s dnešní dobou.
Kvalitnější? Byla zlomková, plná semínek a hlavně kamínků, lepší určitě nebyla, vždy se dováží, zde neroste. Někdy adorujeme věci z mládí, protože jsou z mládí. Jediné, co jsem ochotna uznat je, že naši předkové si víc vážili věcí a potravy a věnovali přípravě víc pozornosti, neodflákli to. Drželi se zavedených postupů a tolik nepospíchali. Pak pomalu dušená rýže, okořeněná hřebíčkem, cibulkou, pěkně naservírovaná zákonitě chutnala dobře.
No jo, to se ještě rýže přebírala. Malíčkama to máti sunula po částech do kastrolu položeného na kolenou a bokem na stole přibývala hromádka kamínků. Dnes je u těch levných rýží jiný problém, a to, jestli vůbec jde o rýži. To bylo před časem v tisku, že někde v Asii přidávali rýži vyrobenou z melaminu / plast, co se z něj lisují třeba tácky/.
Vzhledem k tomu, že ani po jídle z kantýny nekadíme plastovou rýži pokládám tuto informaci za pitomost.
Číňani mají rádi jídlo, hodně si s ním vyhrají, vyznají se v rýži a jistě by ji od plastových kuliček poznali, takže trvám na tom, že je to ptákovina. Jo, že by ji vyváželi a prodávali, to by možná šlo, neboť neasiatů si neváží a nacpou jim cokoliv...a tím se vracíme k té třeba české kantýně.
Jen ne jasmínovou !, ta tak smrdí myšinou, že už půl dne větráme a ani slepicím moc nejede. Já k masu kupuju tu nejobyčejnější dlouhozrnou a na rýžovou kaši či nákyp tu kulatozrnou- víc se rozváří. Dostala jsem před pár lety rýžovar, myslela jsem si, že na to bude padat jen prach, ale nemůžu si ho vynachválit- jednoduchá obsluha a zaručená kvalita uvařené rýže. Liško, co maso na houbách od mámy...
Jak víte, že maso na houbách od mámy bylo excelentní? My se známe? Nebo jsem to tu už psala?
Nikoho z Poradny neznám v reálu. Aspoň si myslím.
Číňan má pravdu, určitě je nejlepší rýžovar a všechny "vědy" jak správně uvařit rýži odpadnou. Také jsem kdysi dávno poslechla Vietnamce a koupila si ten rýžovar. Je to přece jenom jejich národní pokrm, tak to asi vědí dobře. Já miluji jasmínovou rýži a bohužel už v dnešní době tu, která opravdu voní, nelze koupit. Je to totiž aromatický druh, který je dost drahý i u nich a už se míchá s obyčejnou rýží v takovém poměru, že už je ta vůně skoro neznatelná. A ano, i on mi tenkrát říkal, že jenom dvakrát krátce propláchnout, dát do rýžovaru a vody pouze tolik, aby byla tak o trochu víc jak na tloušťku jednoho prstu nad rýží a zapnout. Takže se nedává dvojnásobek vody, na to u rýžovaru pozor. A tak to dělám už spoustu let. Nikdy jsem neměla problém s nedovařenou, nebo naopak rozvařenou rýží. prostě je vždy správně uvařená a nemusím ji dávat ani do peřin, protože ten rýžovar se pak automaticky přepne a udržuje rýži teplou. Kdybych teda potřebovala. A samozřejmě, že se v něm může vařit i jiný druh rýže. Ale ta kulatá je spíše určená na italské rizoto a to se vaří jinak. A je fakt, že moje babička žádný rýžovar neměla a rýži jsme doma jedli a vždycky byla dobrá. Dávala se cibule s napíchanými hřebíčky a ta byla velmi dobrá třeba k rajské omáčce. I já jsem před mnoha lety rýži vařila i bez rýžovaru, ale proč bych nevyužila v dnešní době něco, co mi práci usnadní a co je navíc cenově velmi dostupné. Takže já rýžovar mám a jinak než v něm, už rýži nevařím.
No parní hrnec jsem také zkoušela, ale já dávám přednost rýžovaru. Ale on je rozdíl i v těch rýžovarech. Já jsem jednou koupila ten evropský, který se všude nabízí, ale s ním jsem spokojená nebyla a prodala jsem ho. A pak jsem si zase koupila u nich na tržnici ten jejich originál a fakt je v tom velký rozdíl i když z principu by to mělo být stejné. A opravdu není. Co považuji za problém s těmi jejich hrnci je to, že asi po 3-4 letech se prostě poškodí te teflon v té nádobě na vaření a to já nemám ráda a kvůli tomu si musím vždycky koupit nový hrnec celý, i když hrnec jinak funguje. Naneštěstí oni neprodávají ty vnitřní nádoby jako náhradní díl. Tak už mám v garáži dva plně funkční hrnce, ale nemám do nich tu nádobu. A když jsem zkoušela hledat nějakou náhradní, tak ty rozměry nepasují.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.