Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč jsou hovězí játra levná?

Od: clayman® odpovědí: 16 změna:
Dobrý den,
Potřeboval jsem vepřová játra, ale bylo jich málo. Vzal jsem i hovězí. Ty jsou 3x levnější.
Vrtá mi hlavou proč?
Děkuji

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

13x

Protože játra jsou v každém těle vlastně filtr škodlivin. Za život čuníka se v nich usadí méně, než za život kravky. Hovězí jsou na vaření tvrdá,proto se málo kupují. JISKRA

hodnocení

6x

Nejspíš proto, že je jich nadbytek, převažuje nabídka nad poptávkou. Buď rád, že je k dostání i levné maso (vnitřnosti).

kepler*
hodnocení

6x

Protože hovězí játra jsou méně kvalitní, tužší, chuťově horší, než ta vepřová nebo kuřecí. Nejvíc to vynikne porovnáním stejných pokrmů připravených z různých surovin. Pro játrové knedlíčky do vývaru to ale moc nevadí.

hodnocení

4x
Na západ od nás se až na výjimky hovězí játra berou jako odpad takže na ně ani v řeznictví nenarazíte. Je proto problém je na rozdíl od masa vůbec prodat. Proto je jich u nás na trhu nadbytek a to tlačí jejich cenu dolu. Horníček dokonce vypráví příběh jak na letní dovolené dostali chuť na hovězí játra a jejich bytná je zapřísahala že musí u řezníka tvrdit že to kupují pro psy protože jinak by měla v celé ulici ostudu že krmí letní hosty takovým svinstvem.

hodnocení

3x

Játra vepřová a hovězí, to je velký rozdíl. Játra totiž v těle fungují jako filtr, který zachycuje nečistoty. Prase se svými játry žije několik měsíců, takže nejsou nijak zanešená, znehodnocená. Ovšem játra z takové sedmileté krávy, to už je o něčem jiném. On i býk na výkrm žije déle, než čuník. Proto je v játrech těch škodlivin víc. Navíc hovězí játra jsou, já říkám "trupelnatá". Co to je? Taková tuhá, suchá, drolivá, s velkými cévami. Hovězí játra nikdy nekupuju. A kdo rád jí dobře, vyhne se jim, i když jsou 3x levnější. Ale taky 3x méně kvalitní.

Jistě znáte jídlo "maminčino kuře". Příloha jsou těstoviny s orestovanou cibulkou, houbami a játry. Ta játra dávám nejraději kuřecí, jsou jemná a chutná. V práci nám to dělali s hovězími. Nedalo se to jíst. Játra byla tuhá jako kamínky, nešlo to ani kloudně rozkousat. Svorně jsme je plivali do ubrousku, nadávali na kuchaře a na hovězí játra. ;) Jaga.

hodnocení

To zní nadějně *smich2* Asi zítra ochutnám na večeři... :)

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, protože hovězí vyvážíme (nadbytek) a vepřové dovážíme (nedostatek). Zdravím!

A proč tedy masokombináty dováži i hovězí?když ho máme nadbytek?

Protože kvalitní maso vyvezeme a pak se sem tahají kusy ze státních zásob pro případ války které někde visely 3 roky na háku v mrazírnách v Polsku nebo někde v Asii.

Hloupost nebo to máš ověřeno?

Jenom JPP. Teda ne jedna paní povídala ale seznam psal :) Kdysi se někdo hrabal v tom, jak můžou Němci dodávat vepřový půlky za cenu za kterou nemůžou ani nakoupit krmiva a přišlo se na to, že to koupili od poláků a ti zas někde v Číně ze státních hmotných rezerv.
Ale to víš... Seznam no. Bůh ví kolik na tom bylo pravdy.

hodnocení

2x

Protože je to odpad, který nikdo nechce. Snad uvařit psovi.

hodnocení

díky. Chtěl jsem vědět, co jsem koupil než to uvařím. :) Všechno hovězí mě láká, takže jsem to vzal jako příležitost. Všechno ostatní hovězí si člověk rozmyslí, protože ta cena je úplně jinde.

hodnocení

0x

Vůbec nejsou chuťově dobrá,koupila jsem je 1x v životě a už nikdy více! Ani psovi bych je nedala.

Spíš záleží na jaký kus narazíš. Já z nich vařil několikrát a nemůžu říct že by to bylo tak hnusné. Musí se umět udělat. Teď už to nekupuju protože máme vlastního masa dost. Musí se dusit a víc kořenit. Na minutku to holt není.

hodnocení

Hovězí játra jsem nakonec měl až dnes na večeři. Naštěstí strašení nemůžu potvrdit.
Za mě jsou dobrá. O nepodstatný kousek tužší než vepřová, ale chuťově opravdu dobrá. Možná jsem měl štěstí na mladý kus, nevím. Ale klidně bych je dal znovu.
Proč jsou hovězí játra levná?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]