Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, dámy, ale i všichni ostatní, omlouvám se, že opět řeším své ochlupení, ale jsem z toho už skutečně nešťastná.
Názory lékářů, lékárnic, odborníků, kosmetiček, ale i "obyčejných lidí" se tak velmi liší, že už skutečně nevím, jakáje ta správná cesta, proto Vás prosím o radu a nějaké nasměrování.
Problém u mě tkví v tom, že jsem černovláska, bílá pleť, v životě se neopálím, tudíž jsou mé chloupky viditelné. To je první problém a další je ten - poměrně horší na zodpovězení - co je / co není normální z pohledu množství, místa, rychlosti ochlupení apod.
Problém je v tom, že mi 25 let. Chloupky holím žiletkou a na obličeji používám pinzetu + voskové pásky. Po těle, kde použiji žiletku mi chlupy rostou za 2-3 dny, tudíž tak 2 dny vypadám OK a 3. den po oholení už to není moc na kraťasy, podpaží max. 1 den, další den, abych nezruinovala pokožku, musím vydržet v tričku a pak 3. den tedy mohu opět oholit. Co se týče obličeje - obočí .. to ujde ... ale mám problém s knírkem, který se objeví tak po 2-3 dnech. Brada - tam roustou taky ne moc hezké tmavé chloupky, ale ještě to není tak strašné. Mám tedy problém s tím, že jsou vidět a že rychle rostou. To je možná normální, protože žiletka nevytrhne i kořínek a s pinzetou to taky bohužel na obličeji nevytrhnu i s kořínkem (asi jsem nešika, noo.)
Další problém se potom nachází v tom, že se mi chlupy postupně rozšiřují - u nohou až ke kotníkům, což jsem nikdy neměla; podpaží jsem měla takovou pomyslnou elipsu, nyní mi rostou víc, takže se oblast "rozšiřuje"; v intimní oblasti mi rostou i "uvnitř", takže boj se žiletkou tam dole je opravdu o nervy. No a z té intimní oblasti mi to jde logicky na stehna, kde se objevují silnější a tmavší chloupky, které se mi zdají, že už mám po celých nohách.
Prošla jsem několik diskuzí, rad od lékařek, kosmetiček, co jsem našla na netu, ale i z osobní zkušenosti se ty názory tak moc liší, že vlastně nevím, co je tedy normální a co ne, co řešit a jak a s čím se prostě smířit.
Na jedné diskuzi jsem našla, že podobné problémy mají ženy ve velké míře, ale těm ženám je 30-40, mě 25. Prý je to normánlí,že chlupy rostou tak rychle, protože žiletka je nevytrhne i s kořínkem. Někde jsou mýtý o tom, že chlup se zdá být silnější a tmavší, jinde píší, že to je prostě skutečnost. Někde píší, že to je hormonální nerovnováha a musí se to řešit s lékařem, jinde zas, ať si koupíme epilátor nebo cukrovou pastu, nebo ať navštívíme laser či kosmeticý salon a problém vyřešen. Netuším, co je pravda.
S lékaři jsem se snažila to řešit, ale to, co mi řekli, je to, že ve 20 - 29 je v těle nejvíce hormonů, tedy tohle chování chloupků je "normánlí". Zkoušela jsem to tedy u gynekologa, který mi řekl toto. Zkusila jsem kožní, je to super lékařka, ale ta řekla, že chlupy máme všichni - z čehož pramení to, že jsem bílá jak stěna a chlupy černé. Třeba to mám jen v hlavě, ale já nevím, potřebuji něčí názor... Praktická, ta mě vyhodila s takovým problémem, ať si to řeším sama, dále jsem to zkusila na endo, kde mě taky odmítli, ať jdu na gyn. Takže jsem ještě uvažovala nad tím, zkusit imunologii, tam mám taky skvělou paní doktorku, která třeba nemůže sama nikam poslat, ale aspoň by řekla svůj názor. Protože lékaři, nevím proč, mě ohledně tohoto problému odmítají, zkusila jsem 2 nezávisle na sobě lékárny. V jedné mi řekli, ať zkusím kontryhel nebo pupalkový olej či homeopatika, ve druhé mi řekli, že to je "normální", že takové problémy má hodně žen. Skutečně netuším, co si mám vybrat.
Je mi poměrně málo, úspěšně jsem se dostala ve firmě na vyšší pozici a teď je mým hlavním úkolem skvěle (nejen vzhledově) prezentovat naši firmu. Jak můžu, když mám mindráky z toho všeho? Nejen, jak to já na sobě vidím, tak co když to tak vidí ostatní, ale i to, proč mě všichni lékaři odmítají? Některý se ani na mě nepodívá ... HA neberu, nic s hormonama neberu. Napadla mě také hormonální jóga, prostě cokoli vyzkoušet, ale já už byla za tolika lékaři a všichni mě pošlou pryč. Je to běžné, že ženy mají takový problém s chloupky, nebo už je to někde na hranici s nějakým zdravotním problémem? OK, pokud ty chlupy vidím jen já, tak ale co to, že se mi tvoří i na místech, kde dříve ne? Třeba až ke kotníkům, podpaží ve větším úseku, intím partie až skoro "uvnitř"? To je normánlí že po X letech se mi najednou tak moc rozrostou? Ženy v diskuzích na netu nad tím mávnou rukou a píší, že přítel/muž už to neřeší, ony také ne, že prostě holí a holí ... mám k tomu taky tak přistoupit? Víte, já nevím, kde je v tomto případě hranice "normálnosti" a kde už právě začíná nějaký problém. Třeba moje mamka, ta má chloupky teda opravdu hrozné, i ve svém pokročilém věku. Povídaly jsme si o tom a řekla mi, že ji když testovali hormony před několika lety, tak vše bylo v normě, žádná léčba, takže si musela zvyknout, že je chlupatější.
Já stále tápu, co je normální, co ne, co řešit, co ne, a jak. Doufám, že v tom nejsem sama a děkuji, že jsem se mohla rozepsat, jelikož mě to opravdu trápí, protože vím, jaké peklo s tím má mamka a prostě nechci dopadnout jako ona, abych měla "podpaží" až někam po prsa a knírek jako ona :/ Jak je možné, že některý lékař řekne, že to je normální a nazdar a jinému se to nelíbí? Proč si tak všichni odporují? Viz. články na netu, ale i rady a názory lékařů. Jsem opravdu z toho rozčarovaná, tak co dámy, kolik nás je takových a jak to řešíte?
Netrapte se a kupte si IPL epilátor. Těch zhruba 6tis. za to fakt stojí. Jako černovláska se světlou pletí jste pro IPL ideální tip. Při holení jsou černé kořínky stejně vidět, navíc druhý den je strniště, vytrhávání fakt bolí, navíc chloupky zarůstají. Když budete chodit po salónech, necháte tam mnohem víc peněz. IPL se nesmí používat na tetovanou či jinak tmavou pokožku, znamínka pihy, bradavky a genitálie, jen přísla, ale velk stydké pysky ne. Tam se budete muset spokojit s holením žiletkou nebo si zajít na bazilskou epilaci.
Jak píšete, že s tím má problémy i vaše mamka, tak se s tím holt budete muset smířit a snažit se eliminovat jen to nejviditelnější. Jak tam píšete, že nemůžete nosit kraťasy - tak je nenoste! Viděla jste někdy Fridu Kahlo? Jedinečná zapamatovatelná žena! To chcete být tuctová pipka, jakých je kolem plno? Já su stará baba a v dnešní společnosti bych fakt mladá být nechtěla. Pomalu se nedá potkat holka, která je sama sebou. Už jsem to kdesi psala - na maturitních tablech, kde jsou dlouhovlasé unylé holky, člověk nepozná ani toho, koho zná. Pořád je lepší, když si lidi někoho zapamatují, protože má výrazné znaky, než být jedním ze stáda. Kamarádka tuhle zažila trapas v práci, mají tam 3 laborantky. Jsou to mladé holky, všechny hubené blodýnky a pletou se jí. No a té jedné se zeptala, jestli má maminka pořád králíky. No a to byla zrovna jedna, která měla matku v bytovce a o králících neměla ani zdání.
V mládí jsem řešila stejný problém. Používat žiletku jsem se bála, jelikož po holení jsou chloupky stále silnější a přibývá jich a také jsem už druhý či třetí den měla nepěkné strniště. Řešila jsem to krémem Opilka, ten byl o něco lepší, ale také nic moc, Brzy se naštěstí objevily epilátory, hned jsem si jeden koupila a byla jsem nadšená. Ze začátku to sice celkem bolelo a i trvalo, ale výsledek stál za to. Od té doby používám epilátor pravidelně dle potřeby 1-2x měsíčně prakticky na celé tělo včetně obličeje a intimních partií, pouze nejcitlivější místa dodělám žiletkou. Za ty roky mi chloupky výrazně zřídly a zeslábly, jelikož neustálým vytrháváním se oslabily kořínky a také bolest už je malá, tělo si nějak zvyklo. Občas pokud mají chloupky sklon k zarůstání tak si udělám peeling. Jen to má nevýhodu, že to zabere celkem víc času. Dnes už je zase modernější doba, tak bych vám doporučila koupit si IPL epilátor, je sice dražšší, ale do budoucna tím ušetříte spoustu času.
Ve vašich letech jsem řešila to stejný. Měla jsem pocit, že jsem nejchlupatější ženská na světě . Začínala jsem žiletkou, pak cukrová pasta, epilátor, pinzeta... Pak mi jeden chlapec řekl, že "knír" u ženské je sexy. Nikdy jsem chlupy pod nosem nijak neřešila, protože mi přišlo, že zrovna tam je to celkem ok. Nejvíc mne trápila lýtka, podpaží a intimní partie. S podpažím jsem šla na IPL. Ne ten domácí přístroj, ale pořádnou mašinu. Dr. mi tenkrát řekla, že sezení jsou individuální, v průměru tak 5-8. Já jich podstoupila deset, ale i teď po skoro 20 letech chlupy nerostou. Nohy i to ostatní škubu depilátorem. V reklamách se říká, že "vaše pokožka bude až 6 týdnů hladká" , ale to jsou kecy. Já to dělám, tak 3x do měsíce. Za ty léta to mám, tak natrénovaný, že jsem do 15 minut hladká jak mimino. A jak vy říkáte "uvnitř" to doladím žiletkou. Pokud máte dostatek peněz, tak IPL doporučuju. Mě to podpaží tenkrát stálo 5000,- a to, že jsem neabsolvovala nohy bylo jen kvůli penězům. Na to by v té době padli aspoň 3 výplaty a to jsem si bohužel nemohla dovolit.
Hlavně se s tím netrapte, jsou důležitější věci na světě . Až vám bude skoro padesát jako mě, tak už na to budete koukat taky jen s úsměvem a jen si občas zanadáváte, že se přes břicho k některým partiím hůř dostává
.
Zdravím. Pokud vám lékaři řekli, že vaše hormony jsou v normě, bude se jednat o geny nasbírané po předcích. Já bych na vašem místě navštívila kosmetiku, a nechala si "odchlupit" obličej. Jedenkrát obyč. epilátorem (který jen vytrhává chloupky), podruhé IPL epilátorem (jak radí @pb). No a pak bych vyhodnotila výsledky. Epilátor s lepším a dlouhodobějším účinkem bych si koupila domů. (Sama používám obyč. /vytrhávací/ epilátor, ale mám chloupků málo a světlé, a po cca 1 roce jsem zaznamenala, že mi rostou daleko slaběji, řidší a jemnější). Takže u mně to má i dlouhodobý účinek. K tomu bych vyhledala i homeopata, který by vám "vyladil" organismus. Určitě vás ochlupení, daného geneticky, nezbaví, ale pokud zvýšený růst ochloupků podporuje nějaký ten výkyv v těle, homeopatie vám to vyladí. Tak držím palce. Ida
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.