Nejste přihlášen/a.
Dnes ráno jsem si chtěl uděla k snídaní kakao a když jsem vyndal mléko z ledničky a začal ho nalévat tak mi z krabice začala vytékat nějaká bílá hustá a táhnoucí se jako žvýkačka hmota. Vylil jsem to do dřezu a nechtělo to ani příliš protéct přes sítko na výtoku. Jednalo se o 3,5% mléko z Kauflandu které běžně kupuji a nikdy jsem se s něčím takovým nesetkal. To mléko bylo už načaté před týdnem a bylo zcela v pořádku tak jak má být. Běžně když nespotřebuji celý litr mléka tak ho dávám do lednice a třeba po týdnu nebo i více je pořád zcela v pořádku a použitelné. Použil jsem jinou ještě nenačatou krabici s mlékem a tam už bylo mléko v pořádku. Snad po nějaké době kdy ho budu chtít použít to zase nebude stejné jako dnes. Pomůžete mi někdo vysvětlit co a proč se to s tím mlékem stalo?
Nepíšeš jestli se jedná o mléko čerstvé, nebo UHT krabicové. To druhé je i po otevření tvanlivější, ale týden to už je tak hraniční hodnota, pokud ho máš v lednici při 3 až 4oC. Zatímco čerstvé mléko se změní ve stále ještě pitelnou kyšku, v krabici se změní v páchnoucí a hořkou břečku. Máš v lednici měření teploty?
Jedná se o krabicové mléko UHT. Datum spotřeby na krabici je 27.9.2020 a píšou tam, že po otevření se má skladovat při teplotě +4 - +8°C a spotřebovat do 3 dnů. Já mám zkušenost, že po otevření a skladování v lednici je použitelné i po více jak týdnu. Změřil jsem teplotu v lednici a naměřilo mi to 8,5°C. Kyška ani páchnoucí břečka to nebyla. Byla to hustější a táhnouci se krásně bílá tekutina bez zápachu kterou jsem raději ani neochutnával.
No, 8,5 st. je opravdu moc. Co na to říct? Mnoho lidí nechápe rozdíl mezi chlazením potravin a jejich vyhazováním. Z vlastní zkušenosti doporučuji dobré chlazení. Zas tak drahý to není.
Když jsem v té lednici nechal teploměr trochu déle tak teplota klesla na nějakých +6°C. Ono ta teplota v lednici se pohybuje podle toho jestli je tam zrovna nachlazeno a nebo to čeká na dosažení určité teploty kdy se zapné chlazení. Ta moje není nějaká super lednička za třeba 50000 a více Kč s přesným udržováním teploty a také už má nějaké roky zasebou. Nemyslím si ale, že by to s tím mlékem souviselo s mojí lednici a teplotou v ní když v ní skladují mléko po otevření běžně a ještě nikdy se mi něco takového jako včera nestalo.
Škraloup ze smetany to asi nebyl když to bylo celé jednotná hustší a táhnoucí se hmota. Škraloup by se vytvořil na povrchu, netáhnul by se a zbytek by zůstal jako normální tekuté mléko. Napadá mne jestli v tom mléku něco nebylo co mohlo po otevření způsobit, že se z toho vytvořila ta hustší táhnoucí hmota. Takto po otevření skladují mléko v lednici už hodně let a ani po delší době skladování v lednici jsem se s něčím takovým ještě nesetkal.
Něco podobného se mi už také stalo. Mléko v podstatě používám jen do kávy, takže po otevření těch cca 14 dní v ledničce zůstane. Používám plnotučné a kdysi jsem dopadl stejně. Káva nepitelná a při vylívání mléka do dřezu se táhlo jak sopel. Nešel jsem na to tak sofistikovaně jak Vy. Otevřel jsem nové mléko ze stejné várky a bylo ok, vše dělám v podstatě stejně a už se mi to nestalo. Prostě vadný kus, asi. Začal bych se zabývat ledničkou, zda není vadná, až pokud by se to opakovalo. Hoďte to za hlavu - prostě se jim jedno balení z nějakého důvodu nepovedlo .
ajvn: Děkují za příspěvek ze kterého vyplývá, že s tím mlékem nejsem sám a že se to prostě občas může stát. Nutně nepotřebují znát co a proč se to stalo s tím mlékem, ale prostě mne to zajímá čím to bylo. Nemyslím si, že by to mohlo být ledničkou. Ta moje je už starší, ale funguje dobře a spolehlivě. Vadný kus toho balení mléka samozřejmě vyloučít nejde, ale i tak by mne zajímalo co by na tom mohlo být vadného, že to to mléko změnilo zrovna na takovou hustou táhnocí se hmotu a né třeba na nějakou břečku. Nepřidává se náhodou do toho trvanlivého UHT mléka něco aby bylo trvanlivější? Příliš se mi nechce věřít, že by ta několikaměsíční trvanlivost mléka byla způsobená pouhým zahřátím na vysokou teplotu a následným zchlazením, tak jak se to všude uvádí.
Prostě to mléko bylo nějak špatné už z výroby. My jsme měli jednou zkaženou celou "várku", která byla ještě dva měsíce do konce respirace. Dnes se nedá věřit ničemu.
To je mi jasné, že to mléko nejspíš bylo nějak vadné z výroby. Mne by ale zajímalo co na tom mléce mohlo být špatného nebo závadného a proč se to projevilo až po otevření a týdnu skladování v ledničce. Předpokládám, že tu na poradně na to konkrétní vysvětlení asi nenajdu, protože to asi nikdo nebude vědět.
@dajka Ale prd. Kdyby to nedělali, tak bychom to nekupovali. Neděje se s ním nic špatného.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.