Nejste přihlášen/a.
Je možné urobiť džem bez použitia cukru ,ale s veľmi malým množstvom cukru ,alebo aj kompot, je potreba pridať konzervant?
Kompot bez cukru udělat můžete. Jsem diabetik, ovoce narovnám do skleniček, přidám 1 tabletku sladidla, zaliju vodou a dám sterilovat. Kompoty jsou chutné, dělám švestkový, třešňový, borůvkový...
Marmeládu či džem bez cukru neuděláte. Cukr to ovoce "podrží" aby se nezkazilo, zahustí ho, dodá i chuť. Tady musí cukr být. Pokud jste snad diabetička, kupte si želírovací cukr pro diabetiky. Je to zvláštní název, že? Ale pěkně mi džemy zahustí. Takhle to vypadá.
Moje babička kdysi dělávala švestková povidla úplně bez cukru. Švestky ale musely být až přezrálé, jak říkají na Moravě, "až sa im řitečky scvrkávajú.!" Pomlela je, přidávala tam jen trochu mleté skořice a na chuť kapku rumu. Cukr žádný. A v koláčích či buchtách to nemělo chybu. Jaga.
Jago, také znám ta povidla z mládí. Nedávalo se do nich opravdu nic, dochucovala se cukrem, skořicí a rumem, ale až těsně před použitím, ne při vaření povidel, to by ten rum vyprchal. Když je pak moje babička vydlabala, tak přidávala trochu vody a musela je dobře rozvařit, aby byly použitelné. Ale pak to byla pochoutka.
Ano, ale potom bych tomu říkala povidla.
Jsou výborná na chleba.
-----------------------
ceskozdrave.cz/... zde jahody, které jsou ale velmi háklivé, rády se kazí, ale jak je vidět, i ty se dají.
Až na to, že jste sem dala pouze půlku složení toho džemu. Tady je druhá, která je hned vedle. A ty sacharidy nejsou nic moc, protože to jsou umělé cukry. V každé koupené marmeládě, džemu a jiných produktech ty cukry a nejen ty, samozřejmě jsou. Ale jsou chytře schované, aby oblbli zákazníka. A proto je ten džem sladký až dost, jak píšete.
Nutriční hodnoty na 100 g
Energetická hodnota604 kJ/142 kcalTuky0.5 gz toho nasycené mastné kyseliny0.1 g sacharidy 33g, z toho cukry 33g, Bílkoviny0.7 g, Sůl 0 g Vláknina g
Jedná se o jednu a tu samou marmeládu. Relax 100% jahodový džem.
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.
Molly, to najdete na internetu, já jsem si to tam také našla. Hledejte co to jsou sacharidy. Já Vás ale nekritizuji, jenom jsem to podotkla, protože přesně tímto způsobem výrobci matou spotřebitele. Na jedné straně napíší, že to je ze samého ovoce a že tam nejsou žádné cukry, ale člověk musí číst úplně všechno a pak složitě pátrat, co to vlastně v tom výrobku opravdu je. Ale chápu, že lidé co si nemohou dělat všechno doma, tak se snaží kupovat to co se jim zdá nejzdravější. A ještě jsem si teď přečetla, že v tom Vašem džemu jsou nasycené mastné kyseliny, což jsou většinou nějaké palmové oleje. To vůbec nechápu, proč tam jsou.
Klasické kompoty už dávno nedělám, ale když je hodně ovoce, zavařuju "do buchet". Hlavně jablka - nastrouhám, pořádně natlačím do sklenice a zavařím. Používám např. do štrůdlu, nebo si to i děti braly a jedly jen tak. Také třeba švestky - půlené, vypeckované: naskládám do sklenice, trochu přitlačím a zavařím. Někdy je lehce prosladím, nebo malinko zaleju oslazenou vodou (uvařím nálev) - záleží, v jakém jsou stavu a jak jsou sladké samy o sobě.
Konzervant nedávám, jen někdy, když si vzpomenu a mám po ruce, dám pár zrnek kyseliny citronové nahoru na ta jablíčka - pak tolik nehnědnou.
Kompoty můžete dělat úplně bez cukru. Já naskládám do vyvařených sklenic a spíše ho přimáčknu, protože se pak v zavařovacím hrnci "smrskne". Dělám tak rozpůlené, vypeckované švestky a meruňky, nebo blůmy Vždy dám na dno dvě pecky toho ovoce stlačím a zavíčkuji. steriluji na 95 stupňů asi tak 35 minut. Teď to z hlavy honem nevím přesně, ale tabulky najdete na internetu. Žádný cukr, ani nějaký konzervant nedávám. Ovoce z kompotu je pak příjemně nakyslé a vyniká jeho přirozená chuť. Někdy se mi ve sklenici udělá i rosol. Ale to až asi po víc jak roce skladování. Do džemů a marmelád cukr přidat musíte, jinak nebudou vůbec dobré a ani nebudou husté. Dobrý džem bez cukru, bohužel neuděláte. Leda ty povidla, ale to se zase musí tak dlouho vařit, že pak už ty povidla v sobě nemají vůbec nic. A i ta chuť se vařením vytratí. Pouze švestky si svou chuť udrží, ale ne jahody, nebo třešně. A abyste udělala třeba 5 skleniček povidel z jahod, tak byste jich musela mít asi 10 kilo a možná i víc.
A s tou solí to je pravda, také ji vždy přidávám. Nevím teda jestli to má vliv na želírování, ale trocha soli zvýší markantně chuť džemů a marmelád. Sůl dávám i do sladkých krémů třeba na dort. Nepřehánět a nesolit jako bramboračku, prostě přidat do krému špetku soli a do marmelády také podle toho, kolik jí děláme. Já teda dávám rovnou do hrnce. Ale zkusím příště do skleniček tu špetku a uvidím. Pak se ozvu, jestli to fungovalo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.