Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak uvařit čočku?

Od: votja odpovědí: 12 změna:

Dobrý den,
jak uvařit čočku? Nikde nemůžu najít, kolik čočky a kolik vody, aby výsledek byla čočka jako omáčka.

děkuji

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Zdravím.
Čočku přes noc povětšinou namočím a dám do lednice. Ona je potom prakticky hned měkká. Vařím ji cca deset minutek.
Vody dáte tak, aby byla stejně s tou čočkou.
Když změkne, tak přidáte malinko jíšky, já dělám máslovou, domácí. Můžete ji koupit, ale to není ono. ( Můžete i bez ).
Na trošce oleji zpěníte jednu cibulku, kterou do ní přidáte.
Posléze dochutíte octem a solí.
Toť vše :)

Wamp, tak to jsem nevěděla a neznám to, že když se to dá do sklenice a do lednice, že je pak čočka do 10 minut měkká. Opravdu tím myslíte tu normální hnědou čočku? A vaříte v normálním hrnci? Mně se to nějak nezdá, ale jdu to schválně vyzkoušet, protože mám čočku ráda a ikdyž ji mám přes noc namočenou, tak ji teda nemám nikdy uvařenou za 10 minut. Tak v tuto chvíli dám čočku do sklenice a do lednice. Vařit budu zítra a napíšu, za jak dlouho byla uvařená, aby se dala normálně jíst. Jinak já ji vařím stejně, jak píše Clayman. Já jenom doufám, že i Vy mluvíte samozřejmě o obyčejné čočce a ne o té oranžové, ani černé a ani zelené. Což jsou jiné druhy čočky a navíc, ty se ani nenamáčí.

Suzy...ano, myslím tu pravou, starou a dobrou, hnědou čočku.
S těmi deseti minutami jsem se možná trochu unáhlila, řekněme tedy patnáct minutek :-D
Jinak ji dávám přes noc do lednice v hrnci, nikoliv ve sklenici.
No a potom se v té samé vodě a v tom samém hrnci ta čočka uvaří.

Ještě dodám, bez cibulky to není ono, právě ona tomu dává šmrnc a chuť, ne nadarmo se říká, že cibule je královna kuchyně.

Zdravím Wamp. Zrovna jsem šla napsat. Já jsem nějak pečetla, že ji dáváte do sklenice a do lednice. Asi lednice - sklenice. To se mi stává hodně často a vždycky jsem tím tak trochu "trpěla". Je to nějaký příznak té dyslektiky, nebo čeho. Prostě čtu něco jiného, než je ve skutečnosti napsáno, ale vždycky se to hodně podobá. Třeba před chvílí jsem četla otázku tady a název je "špinavá čočka u cd přehrávače". No a já jsem četla "špinavá kočka u cd..." a v duchu jsem se divila, proč je ta kočka špinavá a proč je u toho přehrávače a raději jsem otázku ani nerozklikla, protože jsem se bála, že tam bude zase něco "drastického" o tom, jak někomu vadí zvířata, někam tu kočku hodil a teď se diví, že je špinavá a že mu vadí, že sedí u nějakého pitomého přehrávače... a nechtěla jsem to číst. No a až když mi před očima proletělo během čtení jiných otázek několikrát, tak koukám, že to není kočka, ale čočka. :-D No a tak to bylo i tou Vaší odpovědí. A jelikož jsem tomu nevěřila, že by ta sklenice a lednice měly nějaký vliv na dobu vaření, tak jsem fakt dala včera tu čočku do sklenice a na noc do lednice a dnes jsem ji vařila. Teda to už v hrnci. No a ona to je pravda. Opravdu ta čočka byla vařená ani ne do půl hodiny. Tak to sem jdu napsat, že jste měla pravdu a koukám, že se divíte té sklenici a teprve v tu chvíli mi došlo, že jsem si tu sklenici vymyslela. A kdybyste o tom nepsala, tak už bych si toho nikdy nevšimla a budu všem lidem tvrdit, že ta čočka musí být v lednici, ale ve sklenici. Že jinak kouzlo fungovat nebude :-D. Tak opakuji, že jste měla pravdu, čočka je uvařená za chvíli a jedná se o tu obyčejnou, velkorznnou čočku. Dávám bod a *palec*

Suzy... velmi mě těší, že vám čočka chutná a že jste ji dobře uvařila i z té sklenice z lednice *smich*
A po přečtení vašeho komentáře se řehtám a nejde to zastavit *smich*
*haha*
Obzvláště ta kočka u toho přehrávače *haha* *haha*
Váš komentář nemá chybu.

Jednou jsem jela ke kamrádce na kole a najednou vidím blízko jejího bydleště velikou ceduli, kde bylo napsáno: "Nově otevřená parní lékárna". Říkala jsem si co to je zase za vymoženost, že tohle nemají ani v Paříži takovou lékárnu. No a tak jsem se kamarádky ptala, co to je za parní lékárnu a ona na mne koukala jako puk, že nic takového nezná. No jelikož jsem byla přesvědčená, že já přece nejsem pitomá, tak jsme se skoro pohádaly, protože jsem jí řekla, že je teda hodně nevšímavá, když kousek od ní otevřou parní lékárnu a ona o tom nic neví. V duchu jsem si ovšem myslela, že je pitomá a bylo to na mně vidět, proto se na mne naštvala. :-D No a pak jsem jela domů a zastavila jsem se, abych se na tu zvláštní lékárnu podívala a ona to byla parní pekárna. ;) Samozřejmě jsem jí ihned zavolala a omluvila se jí, že pitomá jsem já. Odpustila mi, protože mne zná a ví že už jsem holt takový ten mezek a že se budu dohadovat dokud se nepřesvědčím, že nemám pravdu. Ale to vždycky přijdu a přiznám se a omluvím, to mi nikdy naštěstí problém nedělalo a ti co mne dobře znají mi to promíjí. Ale jsem si vědoma, že tím teda mnohým lezu na nervy a to i tady. Ale kdyby mne znali, tak by se také nezlobili. :)

No a s Vámi jsem se také chtěla hádat, že ta čočka ze sklenice a z lednice se vařila mnohem déle a že tady kecáte. Proto jsem ji včera také do sklenice a do lednice dala a dokonce jsem udělala foto, abych to pak mohla dokázat. no a pak jsem koukala jako blázen, když ta čočka byla v normálním hrnci fakt uvařená do půl hodinky.

*haha* *haha* *haha*
S vámi je legrace, že jsem si toho ještě nikdy moc nevšimla.
Děkuji za krásně vysmátý čas *palec*

hodnocení

0x

Mám svůj recept jak vaříme čočku (tu klasickou hnědou).

280g čočky hnědé
1L vody
40g mouky

Čočku namočte nejlépe přes noc, ale klidně na 24 hodin a v tém samé vodě ji vařte do měkka. V malém množství vody rozmíchejte mouku a za stálého míchání vlejte do čočky a vznikne omáčka.

Vím, že se většinou čočka vaří s jíškou, ale tohle je jednodušší a ještě ušetříte tuky. Já to ve výsledku opravdu nepoznám a mám to dietnější. :)

Na konci čočku osolte dle vaší chuti popř okyselte octem. Jde samozřejmě vytunit cibulkou do zlatova apd.

joudic*
hodnocení

0x
kdyz koupite cocku Lagris nic namacet netreba, za pulhodku az hodku je mekka... dokonce kdyz jsem ji dal do papinaku a jel nakoupit mezitim, tak za tu pulhodinku byla uplne na maderu, jisku ani mouku teda nikdy nedavam

liska5
hodnocení

0x

Teď už kupuju jen červenou čočku, co se nemusí namáčet. Vody lehce nad, kam sahá čočka a vařím krátce s bobkovým listem, pak trochu česneku, majoránky. Sůl až nakonec! Mohu to ke konci zahustit jíškou. Přilévám kapku láku z okurek. Posypu smaženou cibulkou.

Solit luštěniny, až jsou hotové, jinak nezměknou..

hodnocení

0x

Asi po 100 letech jsem dostala chuť na čočku na kyselo, s párkem a okurkou. Říkala jsem si, že ji neudělám hodně, jen tak 2 porce. A jako vždy, jsem to přepískla a uvařila jsem jí hodně.Když jsem otevřela papiňák, tak jsem se lekla. Ale pak jsem jí děrovanou naběračkou odebrala, nechala vychladit a přidala všechno to, co se dává do bramborového salátu. Parádní to, s kuřecím řízkem, bylo. *mnam*Někdy vyzkoušejte čočkovou polévku jinak. Čočku namočit na noc, dopoledne uvařit s kořenovou zeleninou nakrájenou na kostičky, když je rajče, pak je to dobrota veliká, nemusí se kyselit. Nakrájená nať z celeru a petrželky. Zásmažku na špeku. Té čočky nemusí být hodně, větší hrstka, protože je tam ta zelenina.

hodnocení

0x

Když tam máte moc vody, tak to prostě slijte a teprve pak dochuťte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]