Dobrý den Nemůžu najít seznam zeleniny, která přirozeně obsahuje bakterie mléčného kvašení. Vím, že zelí a kedluben. Neznáte ty zbylé druhy? Pozor, vimze jde kvasit mrkev, jablka, papriky, ředkve atd. Jde mi vyloženě o zeleninu, která tam musí být, aby mléčné kvašení mohlo být nastartováno přirozeně. Děkuji
Jelikož si tuhle pochoutku dělám už hodně dlouho a mám ji stále v lednici, tak vím, že nejlepší je opravdu smíšená zelenina a hlavní přísadou je zelí. Buďto to naše bílé, nebo jemnější varianta "čínské"zelí. Já osobně používám to čínské zelí a k tomu jakoukoliv jinou zeleninu nakrouhanou, nebo ručně nakrájenou na tenké nudličky. Už jsem o tom zde psala několikrát, tak jste to už asi četl, tak asi nemá smysl se opakovat. Ale já dělám na způsob kimči, tady je jeden recept . Ono jich existuje hodně. Vyzkoušejte a uvidíte. Já jsem si s tímto jídlem úplně upravila stolici. Bez léků a bez doktorů. Nyní funguji jako natažené hodinky. Naprosto bez problémů a pravidelně. A to to nejím každý den. Ale mám pořád v lednici a když mám chuť, tak si prostě porcičku sním. Nekazí se mi to.
Já si kvasím zeleninu stále - má oblíbená směs je zelí (letos poprvé i z raného), kedlubna, mrkev, celer, okurka, cuketa, paprika, ředkev a cibule, kupte si na to speciální nádobu, hotová je za 4 dny a je výborná, v lednici pak v uazvíratelné nádobě vydrží dlouho. Nádobu doporučuji ji koupit v Orionu. Samozřejmě nemusíte dávat vše, základem je vždy zelí.
To bych nechtěla, je to plastové, já to mám kameninové, vejde se tam cca kg nastrouhané zeleniny, samozřejmě můžete dát i méně, uvnitř je těžítko,které zatlačuje to dřevíčko. Pokud budete chtít ještě přesné dávkování, napište.
Tak asi tohle jde kvasit jednodruhově, ale je potřeba aby to pustilo dost šťávy. Kořenová zelenina kvasi obtížně, je lepší ve směsi. Bílé a červené hlávkové zelí, všechny druhy cibule, bílá a červená ředkev, kedlubna, mrkev, celer, petržel, bílá paprika, květák, brokolice, růžičková kapusta, česnek, pór, celé okurky „nakladačky“ a celé papriky „kozí rohy“.
to je zajímavé, k tomu jsem zatím nedošel. Asi bude záležet i na značce jogurtu apd (Holandia)? Ale zatím mi šlo jen o zeleninu bez čehokoli. Vím, že jde přidat umeocet a pak jde zkvasit snad všechno.
Zatím mi kvasí zelí + bulvový celer. Druhá sklenice kedlubna + mrkev + cibule.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.