Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rajská omáčka na zavaření

Od: dajka® odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, kdysi jsem měla doma recept na rajskou omáčku, která se v létě uvařila a pak se zavařila do sklinek. V zimě se to otevřelo, jen se přidala jíška a byla výborná rajská. Hlavně to mělo velmi aromatickou chuť. No a ten recept jsem ztratila a co jsem našla na netu, to nebylo ono. Nemáte prosím, někdo ten recept nebo i podobný, vyzkoušený? Děkuji za odpovědi.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jirinajirkova
hodnocení

4x
Vynikajici:4 kg rajčat, 1/2kg cibule, 1/2kg jablek, 4 lžičky sladké papriky, 1 lžička čili koření, 4 lžičky soli, 1/4l octa, 4 bokové listy, 8kulicek nového koření, 32 kuliček pepře, 6 hrebíčků. Uvařit, rozmixovat, propasírovat, přidat 40 dkg cukru vařit ještě 20 minut. Horké do sklenic, sterilizovat 15 minut nač 80. Všechny ostatní uvedené recepty tomuto nesahají ani po kotníky. Po rotdelani sklenice přidám jen 1 šálehačku.

liska5
hodnocení

1x

Jakoukoliv rajskou zavaříte, třeba i s kusama předvařených paprik. Já na cibulovou jíšku naleju obsah koupené rajské šťávy z krabice, přihodím větvičku celeru, bobkový list / to obojí nakonec vyndám/. přisolím, přisladím, případně trošičku skořice. Pak do sklenic. Vnukům na cesty zavařuji celé plněné papriky v rajské.

To podstatné aroma dělá nové koření, bobkový list nebo jen jedno z toho a trocha skořice. Já dávám u vývar i kořenové zeleniny. A ta cibule zapěněná v jíšce to dotáhne. Cukr a sůl opatrně doladit.

liska5

Někdo přidává kuličky pepře a hřebíček. Lze si udělat takový koncentrát, vyvařit to koření sólo v malém hrnku vody a dolévat ten "čaj" do omáčky dle chuti. Nebo všechno koření zavázat do sáčku z gázy a pak ho naráz vytáhnout.

hodnocení

0x

Rozvařím a rozmixuji rajčata, ochutím - dám sůl,cukr, skořici, hřebíček, třeba nastrouhanou mrkev a cibuli, ještě chvilku povařím a přecedím, aby to nebylo moc řídké a zavařím do sklenic. Je z toho bezva polévka nebo omáčka,ani nemusím zahušťovat. Do polévky jsem se naučila dávat sterilovanou kukuřici - zrna - chutná nám snad víc než rýže .

hodnocení

0x

Vařím dobře vyzrálá rajská jablíčka, plus obyčejné jablko, (to podle množství. Já dávám 2 menší jablka na kilo rajských, asi. Fakt to nevím přesně řídím se citem.) Bobkový list, nové koření, pepř, sůl, cukr, celou skořici, pokrájenou cibuli a česnek. To všechno vařím pomalu, nechám probublávat polozakryté asi 2 hodiny a asi půl hodiny před koncem přidám ocet. Opět se řídím chutí. Pak přelévám po částech přes cedník do jiného hrnce a při tom v cedníku pořádně promačkávám dřevěnou kverlačkou, abych rozmačkala i to vařené koření. Nakonec ochutnám a popřípadě dokořením, dosolím, přidám víc octa, nebo dosladím. Horké plním do horkých vymytých sklenic, které napřed umyju a pak dám do trouby vzhůru dnem, aby vytekla voda a nechám je tam asi na 80stupňů, dokud nejsou suché a horké. To trvá asi 10 minut. Pak je naplním a obracím na víčko, jako marmeládu a ještě se mi nikdy nic nezkazilo. Je to takový domácí kečup, můj syn ho miluje na italské pokrmy. Já z toho dělám většinou polévky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]