Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kefír, kyška, podmáslí

Od: bimbam® odpovědí: 11 změna:

Pěkný den! Zajímá mě, jaké jsou mezi uvedenými nápoji chuťové rozdíly (pokud se to dá popsat slovy), jestli jsou i nějaké rozdíly v účincích na průběh trávení a případně jaké jsou nějaké další "zdravotní" výhody konzumace.

Ani jedno z toho nemám ráda, proto se mi neche to koupit a ochutnat. Také mám strach, že bych se i po jednom loku hned potentovala. Ale v obchodech vídám zákazníky kupovat to po mnoha kusech. Může být hlavním důvodem předcházení zácpě?

Jinak od své babičky vím, že při zadělávání těsta je vhodné použít kyšku. Kynutí je tak podporováno "ze dvou stran".

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Jen taková poznámka na okraj... koupil jsem si novou Kyšku od Olmy, 330g v akci za 10kč. Když jsem se podíval na složení a na složení polotučného mléka... je to to samé, jen kyška má v sobě tradiční kulturu používanou pro zakysání a byla obohacena o probiotické bakterie Lactobacillus acidophilus a Bifidobacterie.

Vzal jsem tedy jednu kyšku, do litru dolil polotučným mlékem a dal do trouby na 40°C asi na hodinu a pak jsem to v ní nechal ve vypnuté. Za 12 hodin byla hustější než originál. Dal jsem jí do lednice. Každý den upiju 200ml a doplním mlékem, uložím do lednice a je to nekonečný proces. Který ovšem chce jednou za čas restartovat a začít znovu, aby bakterie byly jen 100% správné, protože bakteriální čistotu doma neudržíte. :)

Ten teplý proces jsem dělal jen jednou, protože jsem potřeboval rychlý start tj 330ml kyšky vs 670ml mléka. V lednici by to trvalo moc dlouho.

Kefír, kyška, podmáslí

hodnocení

5x

Kyška je svěží, jemně kyselý nápoj se sníženým obsahem tuku. Pro její výrobu bylo použito mléko nejvyšší kvality, které pochází výhradně od českých farmářů. Tradiční kultura používaná pro zakysání byla obohacena o probiotické bakterie Lactobacillus acidophilus a Bifidobacterie.

Kefír - první české kefírové BIO mléko obsahuje probiotické kultury a ušlechtilé kvasinky, které dotvářejí lahodnou chuť výrobku.

Podmáslí je mléčný výrobek, který vzniká jako druhotný produkt při stloukání másla. Alternativně se vyrábí také kysáním mléka, případně mléka smíchaného s pravým podmáslím, pak se nazývá také kysané nebo šlehané podmáslí. Má mírně nakyslou chuť a obsahuje 0,5 % tuku.

Všechno je kysané, takže na trávení dobrá věc. Hodně se z toho peče. Zkoušel jsem i z poctivého kefíru 4% a rozdíl jsem nepoznal, takže z toho nepečeme. Spíš jde o to, že je to levný jogurt a možná to má někdo jako pravidelnou svačinu. Za tu cenu... nekupte to! :-D

hodnocení

3x

Já si tyto produkty občas kupuju, ne ze zdravotních důvodů, ale protože mi prostě chutnají.

Rozdíl je v technologii výroby, konzistenci, obsahu tuku, a samozřejmě i v chuti.

hodnocení

3x

Mě připadají rozdílnosti chuti v míře kyselosti a také rozdíly v hustotě nápoje. Co zrovna mě chutná víc nebo míň kysele, to si přesně nepamatuji. Pro trávení jsou kysané výrobky výborné, člověk je tráví mnohem snadněji, nežli sladké mlého. Ale z doslechu vím, že někteří lidé mají po kysaných výrobcích zácpu. Po jednom loku se vám nemůže nic stát. Já jsem od malička zvyklá na kysané mléko /sedlé/, nechalo se sednout a pak se z něho dělal tvaroh.

Ještě jsem si vzpomněla, výborný kefír je z Tibetských kefírových houbiček. Houbičky neustále rostou a kefír máte stále.

hodnocení

3x

Milá Bimbam, úplně Tě chápu, nemám ráda kefír, kyšku ani podmáslí. Ve 2 letech jsem onemocněla spálou /prý/ a od té doby nevezmu nic od mléka do pusy. Ani sladké, ani kyselé, ani 3 výše uvedené potraviny. Rodiče a babička mi tím zošklivili i listový a okurkový salát, dělali ho na kyselé smetaně a to byl konec. Na octě bych to byla jistě jedla. Teď už je pozdě, nesním salát s ničím.*plac*

Sním jen mléko obarvené - ovocný koktejl, kakao, bílá káva, ovocný jogurt...Ale když vidím něco bílého, je to konec.

Proti zácpě to působit může. Vím, že jsme zpívaly kdysi jako děti nějakou písničku a tam bylo: "napil se podmáslí, pos...se na návsi.";)

Ale stejně to do mě nikdo nedostane. A na zácpu pomůže švestkový kompot s tou šťávou. Přece si na naše starší kolena nebudeme huntovat žaludky něčím, co nám nejede? Jaga.

cesmina*

Taky to nemusím.Dokonce jsem v těhotenství před 20 roky přestala mít ráda jogurt,který jsem do té doby měla každý den na sváču.A ještě se mi ta chuť na něj nevrátila.Sním pouze ten ve skleničce a to jen párkrát za rok.

vilik*
hodnocení

2x
Ještě k nakupujícím, moji prarodiče mají diabetes a ještě nějaké přidružené problémy.
Jejich lékař jim velmi doporučuje pít kefír. Asi tedy spíše jako nekalorickou svačinu než jako nutný doplněk vyvážené stravy, to nevím, je to prostě součást doporučených potravin při dietě, na rozdíl od mléka, tvarohů, sýra a jiných polotučných a tučných výrobků.
Proto, i když jim v podstatě nechutná, jej také kupují po několika, zvláště někde, kde je levnější, protože je to "zdravé".
Když se však zamyslíme nad složením, ten oslazený kefír s ovocnou příchutí je plný právě toho, čeho se mají vyvarovat, tedy cukru. Proto je jejich snaha úplně na h.vno.
Jenže s některými lidmi je lepší povídat si o zahrádce, a ne se pohádat kvůli jejich stravování. Prostě mají pít kefír, tak pijí kefír a basta.
Já osobně kefír občas piju, ale moc mi také nechutná. Je však lehce nakyslý a vychlazený relativně dobře zažene žízeň a zároveň mám pocit zasycení, takže chápu lidi, kteří ho mají obvykle v lednici.

jabraka*
hodnocení

2x

Blbý dotaz to určitě nebyl.Odjakživa lidé zpracovávají mléko rúznými technologiemi mléčného kvašení.Já osobně neznám nic lepšího,než opečené brambory a kyšku,

A jinak,proti gustu,žádný disputát.Okoštuj od každého,pokud to chutná,nic se tím nezkazí.

JABRAKA

hodnocení

Váhala jsem, jestli mám tak "blbý" dotaz položit. Nelituji toho, děkuji všem!

liska5
hodnocení

0x

Kefír nemohiu sehnat, mají jen kefírové mléko, takové naředěné. Kdysi sem vozili hustej, chutnej, tuším AGROLA.

A ty řídké s 1,1 % tuku to není ono k bramborám s cibulkou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]