Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Škvaření vepřového sádla

Od: houbes* odpovědí: 36 změna:
Dobrý den, škvařil jsem sádlo a přítelkyně stále trochu mi tam přilévala vodu skoro až do finále kdy škvarky už skoro byly vyškvařené. Rozsuďte nás a poraďte. Podle mně trochu vody na začátku škvaření cca malý panák vody. Ke konci bych tu vodu osobně nedával protože olej by se mohl vznítit. Lit vodu už skoro do oleje je hazard. Popř. jaký máte postup škvaření vy? Děkuji
Škvaření vepřového sádla
Škvaření vepřového sádla #2
Škvaření vepřového sádla #3

36 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Voda se do sádla dává hned na začátku, aby se kostičky nepřilepily ke dnu. Naši vždycky dávali mléko. *palec*A ke konci mamka dávala na čtvrtky rozkrojenou cibuli. Ale to já jsem neměla ráda. Já mám ráda na kostičky uzený špek. Pak je to voňavé.

klasi
hodnocení

4x

Tu vodu, kterou tam vaše přítekyně stále dolévá, kazí hodnotu samotného škvařeného sádla a je to úplně zbytečné. Stačí jenom ze začátku kapínek vody proti připálení a přilepení ke dnu.

houbes*
29.04.20 19:21
hodnocení

Ok děkuji

fugass*
hodnocení

4x
Vodu jen na začátek na podlití. A na můj vkus málo vyškvařeno. Musí být zlaté. Ty pak zkuste namlýt a máte pomazánku, super.
houbes*
hodnocení

Děkuji za odpovědi příště jí k tomu nepustím
fugass*
Ona se ta voda (tak 1cm na podlití) vyvaří a pak se skvaří v sádle. Více pak míchejte ať se nenapaluje. Finále je pak rychle. My škvaříme cca 50-70 litrů. Je to na x hodin. Škvarky pak zcedit, můžete je dát do sklenice nebo namelte. Stojí to za to.
liska5

Mlít křupavé škvarky v mlýnku na nějakou pastu? To je barbarství! Já si sádlo krájím na dlouhé plátky, aby vyškvařené tvořily vrtulky a šroubovice.

fugass*
Namlýt cca 90% a ty libové škvarky ne. Ty nechat na posyp te pomazánky. Zkuste. Mletí ne úplně na jemno.

Když byly domácí tak mimo osolení stačilo jen pomlet a super pomázánka! p.Fugasi dávám bod a *palec*

fugass*
A pak že nemam pravdu. Díky.
liska5

Tak dobře, přehlasovali jste mne.To je věc vkusu.

Jenom mlít se píše s měkkým, i když se mele na mlýnku.

Liško-nikoho jsme nepřehlasovali-jen jsme sdělili své zkušenosti!

hodnocení

4x

Včera jsem škvařila sádlo. Koupím si vždycky syrové, nakrájím do sáčků zhruba o váze 1 kg, dám do mrazáku a pak po jednom vytahuji a škvařím. Je tak pořád čerstvé a taky voňavé škvarečky. Ty byly včera k večeři.

Zkraje dám trochu vody, asi tak 1 dcl, aby se škvarky nechytaly dna hrnce. Pak nechám škvařit, na nejnižší stupeň, pěkně pomalu, aby škvarky při silné teplotě neztvrdly a nezhořkly. Mléko nedávám.

A potom už nic, jen ať se to pěkně dělá samo. Jedna známá tvrdí, že se škvarky musí během škvaření osolit, ale to nedělám. Když bych chtěla péct třeba škvarkový koláč, nemohla bych osolené škvarky použít.

Vaši paní pošlete někam na rajs, už jsou otevřené prodejny s textilem i obuví, ať jde pokoukat a mezitím si sádlo vyškvařte sám. Lít do něj při škvaření vodu, kromě toho začátku, to je totiž barbarství. Jaga.

Nehledě na to, že při lití vody do škvařícího se sádla si taky mohla pořídit ne právě příjemnou pleťovou masku.

houbes*
hodnocení

Přesně tak dokončoval jsem škvaření v bezpečnostních brýlích ;)

hodnocení

3x

Na začátku škvaření trošičku vody proti připečení, na konci trochu mléka.

liska5

To mléko na konci přidávala i moje babička./Brdy/ Dělám to někdy stejně, jindy bez, a nějak nepozoruji rozdíl. Tu na sev. Moravě to neznají. Podstatné je, aby se sádlo škvařilo pomaličku. A vodu taky jen ochtlík na úvod, než se vytaví první sádlo. Škvarky mívám určitě zlaté. Tyto jsou na mne bledé. První sádlo odebírám zvlášť.

To u nás na Hané někdo dával mlíko na začátku místo vody-prý mají lepší chuť.

hodnocení

3x

Trochu podliju, stačí pokryté dno. Vyškvařené sádlo průběžně odebírám a když už skoro žádné v hrnci není, nechám škvarečky zezlátnout - oproti vašim je mám tmavší a taky je krájím na menší kousky.

hodnocení

3x

Dobrý den. Měli jsme doma desítky zabíjaček a s tím samozřejmě spojené i škvaření sádla. Když jsem byl starší, tak to byla mezi jiným moje práce, nicméně okoukaná zdřívějška.. Na začátku trochu vody, ale opravdu jen trochu. Dělám to i dnes, když si koupím 5 kg sádla, protože vepříky už nechováme. Potom už jsem vodu nikdy nepřidával.

doplněno 29.04.20 18:13:

A jak píše jedubabička i já je mám tmavší, takové víc dozlatova. Možná to máte světlé tím přilévaním vody.

id
hodnocení

2x

Panákem vody zaleji nakrájené sádlo v pekárně a víc se nestarám.

hodnocení

2x

Vodu jen na začátku na podlití... mléko prý bývá lepší.

Mimochodem, těmhle bledulím říkáte škvarky? *sok*

Ty snad ani nemůžou být chuťově dobré. *zmateny*

asd1
hodnocení

2x

Pokud vodu tak jen na začátek proti připečení, ani být nemusí stačí nespěchat.. Škvařit pomalu, občas sádlo slít, ke konci trochu mlíka a doškvařit do zlatova... Ty vaši bleďoši jsou leda pro vegany, to chce ješte dodělat..

jurajjuraj*
hodnocení

2x

vody jen trosku na zacatku, pak uz nechat koujpat ve vlastni stave a nakonec tesne pred vypnutim tam davame cesnek

jinak ty na fotce jsou nedodelane ne, to nemuze byt ani chutove dobre

houbes*
hodnocení

Ono se zdají nedodělané ale přítelkyně je dává do bábovky 30dkg a rozemele. Mě osobně tmavší nedělají dobře. Ale ten česnek mě zaujal. Neumím si to představit tu chuť? Česnek celý tam hodíte?

Mě také překvapil ten česnek, ale zároveň také ta bábovka Vaší přitelkyně. To je sladká nebo nějaká naslano? A ještě tady někdo psal, že solí při škvaření. To nedělám a popravdě jsem to ani nikdy neslyšel. Což ovšem neznamená, že to nelze. Jestli Vám škvarky dozlatova nedělají dobře, tak to je vlastně jedno, že jsou bledé. Ale to vyškvařené sádlo máte pěkně čiré. Napište pak, jak ztuhlo. Třeba bude díky té vodě trochu řidší.

hodnocení

0x

Dobrý den. Dávám trošku vody jen na začátku škvaření, potom již ne.

doplněno 30.04.20 01:34:

Zkuste to příště třeba dle tohoto návodu (tam se voda také dává jen na začátku) Hlavně ty škvarky by opravdu měly být zlaťoučké...

televizeseznam.cz/...

houbes*
29.04.20 19:20
hodnocení

Děkuji

joudic*
hodnocení

0x

babicka nedavala vodu ani na zacatku, spis sadlo, aby to plavalo trochu uz od zacatku

No jo,ale když škvaříte z prasete (celého po zabíjačce) tak asi sádlo ještě není špek se podleje vodou.Když ale škvařít z jednoho dvou kol špeku doma tak proč ne!

fugass*
Dala třeba 2 lžíce z minulých zásob.
joudic*
presne z minulych zasob, sadlo si delali furt a deda mel rad cerstve teple skvarky, cili sklenic a sklenic sadla, ale je jasne ze cele prase je toho hodne

hop®
hodnocení

0x

Já tohle vlákno pořád pročítám, včetně všech rozumných odpovědí...
... a pořád přemýšlím, PROČ vlastně ta přítelkyně to sádlo pořád chladí tou vodou...
... to někde viděla?
... to jí někdo poradil?
... zeptal se jí "někdo" na důvod?

A nějak mi to připomnělo ten starý vtip:

Manželka peče štrůdl a před tím, než ho vloží na pekáč do trouby, odřízne oba konce. Manžel se na to dívá a ptá se, proč je odřezává. "Takhle jsem se to naučila od maminky" odpoví mu manželka.

Za měsíc jedou navštívit manželčiny rodiče a tam manžel vidí, že tchýně odřezává konce štrůdlu. Zeptá se tedy proč. Tchýně mu odpoví: "Protože mám malej plech!"

jabraka*
hodnocení

0x

Mile dámy,vnesu do tohoto vlákna trochu rozruchu.Jsem bývalý výzkumný pracovník,takže všechny technologie se snažím zjednodušit

Proto používám na škvaření sádla mikrovlnou troubu.1Kg sádla nakrájeného na kostičky vložím do skleněné mísy s víkema vložím na talíř mikrovlnky.Víko podložím dřevěným klínkem,.aby se umožnil únik vodních par.Dobu škvaření postupně přidávám,abych kontroloval postup škvaření.Když škvarky získají potřebnou strukturu a barvu,sleju sádlo a škvarky jsou hotovy,.Obvykle dříve jako po 15 minutách.(záleží na typu trouby,nutno vyzkoušet.)

JABRAKA

Zajímavé... *zmateny*

liska5

Když já MW troubu vyřadila...

Ne, ne, já to musím prožívat, jak to zlátne. A průběžně odebírat čisté sádlo.

jabraka*

To všechno se dá prožít i u MW

JB

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]