Nejste přihlášen/a.
Mlít křupavé škvarky v mlýnku na nějakou pastu? To je barbarství! Já si sádlo krájím na dlouhé plátky, aby vyškvařené tvořily vrtulky a šroubovice.
Včera jsem škvařila sádlo. Koupím si vždycky syrové, nakrájím do sáčků zhruba o váze 1 kg, dám do mrazáku a pak po jednom vytahuji a škvařím. Je tak pořád čerstvé a taky voňavé škvarečky. Ty byly včera k večeři.
Zkraje dám trochu vody, asi tak 1 dcl, aby se škvarky nechytaly dna hrnce. Pak nechám škvařit, na nejnižší stupeň, pěkně pomalu, aby škvarky při silné teplotě neztvrdly a nezhořkly. Mléko nedávám.
A potom už nic, jen ať se to pěkně dělá samo. Jedna známá tvrdí, že se škvarky musí během škvaření osolit, ale to nedělám. Když bych chtěla péct třeba škvarkový koláč, nemohla bych osolené škvarky použít.
Vaši paní pošlete někam na rajs, už jsou otevřené prodejny s textilem i obuví, ať jde pokoukat a mezitím si sádlo vyškvařte sám. Lít do něj při škvaření vodu, kromě toho začátku, to je totiž barbarství. Jaga.
Nehledě na to, že při lití vody do škvařícího se sádla si taky mohla pořídit ne právě příjemnou pleťovou masku.
To mléko na konci přidávala i moje babička./Brdy/ Dělám to někdy stejně, jindy bez, a nějak nepozoruji rozdíl. Tu na sev. Moravě to neznají. Podstatné je, aby se sádlo škvařilo pomaličku. A vodu taky jen ochtlík na úvod, než se vytaví první sádlo. Škvarky mívám určitě zlaté. Tyto jsou na mne bledé. První sádlo odebírám zvlášť.
Dobrý den. Měli jsme doma desítky zabíjaček a s tím samozřejmě spojené i škvaření sádla. Když jsem byl starší, tak to byla mezi jiným moje práce, nicméně okoukaná zdřívějška.. Na začátku trochu vody, ale opravdu jen trochu. Dělám to i dnes, když si koupím 5 kg sádla, protože vepříky už nechováme. Potom už jsem vodu nikdy nepřidával.
A jak píše jedubabička i já je mám tmavší, takové víc dozlatova. Možná to máte světlé tím přilévaním vody.
vody jen trosku na zacatku, pak uz nechat koujpat ve vlastni stave a nakonec tesne pred vypnutim tam davame cesnek
jinak ty na fotce jsou nedodelane ne, to nemuze byt ani chutove dobre
Mě také překvapil ten česnek, ale zároveň také ta bábovka Vaší přitelkyně. To je sladká nebo nějaká naslano? A ještě tady někdo psal, že solí při škvaření. To nedělám a popravdě jsem to ani nikdy neslyšel. Což ovšem neznamená, že to nelze. Jestli Vám škvarky dozlatova nedělají dobře, tak to je vlastně jedno, že jsou bledé. Ale to vyškvařené sádlo máte pěkně čiré. Napište pak, jak ztuhlo. Třeba bude díky té vodě trochu řidší.
No jo,ale když škvaříte z prasete (celého po zabíjačce) tak asi sádlo ještě není špek se podleje vodou.Když ale škvařít z jednoho dvou kol špeku doma tak proč ne!
Já tohle vlákno pořád pročítám, včetně všech rozumných odpovědí...
... a pořád přemýšlím, PROČ vlastně ta přítelkyně to sádlo pořád chladí tou vodou...
... to někde viděla?
... to jí někdo poradil?
... zeptal se jí "někdo" na důvod?
A nějak mi to připomnělo ten starý vtip:
Manželka peče štrůdl a před tím, než ho vloží na pekáč do trouby, odřízne oba konce. Manžel se na to dívá a ptá se, proč je odřezává. "Takhle jsem se to naučila od maminky" odpoví mu manželka.
Za měsíc jedou navštívit manželčiny rodiče a tam manžel vidí, že tchýně odřezává konce štrůdlu. Zeptá se tedy proč. Tchýně mu odpoví: "Protože mám malej plech!"
Mile dámy,vnesu do tohoto vlákna trochu rozruchu.Jsem bývalý výzkumný pracovník,takže všechny technologie se snažím zjednodušit
Proto používám na škvaření sádla mikrovlnou troubu.1Kg sádla nakrájeného na kostičky vložím do skleněné mísy s víkema vložím na talíř mikrovlnky.Víko podložím dřevěným klínkem,.aby se umožnil únik vodních par.Dobu škvaření postupně přidávám,abych kontroloval postup škvaření.Když škvarky získají potřebnou strukturu a barvu,sleju sádlo a škvarky jsou hotovy,.Obvykle dříve jako po 15 minutách.(záleží na typu trouby,nutno vyzkoušet.)
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.