Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
pozorně jsem se nedíval a zakoupil jsem místo trvanlivého polotučného mléka v krabici mléko čerstvé polotučné v krabici. ![]()
Je toho 12 litrů
- 4 litry do 23.4. a zbylých 8 litrů do 29.4.
Protože nechci, aby se jen tak zkazilo (vyhazování potravin mi jde proti srsti), rád bych se zeptal na pár věcí:
- Co se dá s mlékem dělat kromě toho, že jej budu pít? Nějaké rady, jak ho zužitkovat?
- Jaká je podle vás skutečná trvanlivost, když bude uzavřené? Vím, že u potravin "Spotřebujte do" by se to nemělo překračovat, nicméně už několikrát jsem pil čerstvé mléko, které bylo pár dnů po záruce, a nikdy s ním nic nebylo.
- Co se s tím mlékem dá dělat, jakmile zkysne? Vím, že u trvanlivého mléka už nic, protože tím UHT je narušena bílkovinná vazba, ale co u polotučného čerstvého mléka?
Moc děkuji ![]()
Dobrý den. Palačinky, lívance, puding, ovocné koktejlíky, krupicová kaše, bramborová kaše..Prostě vymýšlet jídelníček kam se přidává mléko. Pokud máte rád musli, nebo vločky, ty se také zalévají mlékem. K snídani povinně kakao. Myslím, že ho zužitkujete.
Přesně, jak píše Kapka. Já mám ráda mléčné koktejly s rozmixovaným ovocem - s jahodami či borůvkami. To je dobrota a nechá se vypít libovolné množství. Kromě toho, co píše Kapka, udělat i nějakou buchtu, tam se taky dává mléko do těsta. Nebo francouzské brambory, zalévám je při pečení mlékem s rozšlehanými vejci.
Pokud to nespotřebujete do data spotřeby, ale zhruba o 3 dny později, snad to vadit taky nebude.
Domácí sýry či tvarohy bych z kupovaného mléka nedělala. Vzpomínám na tchyni, dělávala si to, ale měla mléko od své krávy. Kupovanému mléku nevěřím, že bude tak tučné a kvalitní, jako bylo přímo z vememe. Jaga.
Já teď ujíždím na mléčné rýži. Litr mléka, 100g rýže, POMALU vařit se skořicí a kůrou z citrónu/pomeranče, dost míchat. Když je to o fousek tekutější, než bychom chtěli výsledek, přidáme 50g cukru (kdo rád sladší, 70g) a pláteček másla a ještě trochu povaříme a promícháme.
Když to nalejete do vyvařených sklenic od přesnídávky, tak v lednici vydrží pár týdnů a jestli máte děti, tak jako svačina super. Z litru máte 4-5 porcí dle tekutosti.
Ještě mě napadlo, pokud máte účtenku, můžete nevhodně nakoupené mléko vrátit. Dají Vám zpátky peníze a Vy si pak koupíte mléko, které Vám víc vyhovuje.
S účtenkou Vám to vyřídí všude. Nedávno stála u kasy babička, v ruce pytlíček s pepřem. Prý chtěla mletý a omylem si koupila celý. Taky jí ho vzali zpátky. Proč ne? Zmýlit se může každý. Jaga.
Obávám se, že z kupovaného "čerstvého" mléka tvaroh neuděláte. Proč někdo kupuje velké množství jakéhokoliv mléka, to trochu nechápu, možná pozůstatek paniky, že v karanténě umřem hlady. Takže já bych asi nadělala puding, nějaké rýžové nákypy, pokud jsou k dispozici lidi, co to mají rádi a nějaké mléko rozdala sousedům.
@joudic asi nechápu, však píšu že jsem chtěl koupit trvanlivé ale koupil jsem omylem čerstvé.
uživatel etana psal, že se takto diví u jakéhokoliv mléka
Vyjde Vám to akorát.
Polévka kulajda, křenovou omáčku.
Nebude to prostě se smetanou, ale jen tak s mlíkem, já i kulajdu dělám jenom z mlíka, sice červeného, ale i z modrého to také půjde.
4 litry do 23.4. spotřebujete lehce.
A těch 8 l spotřebujete také tak. Hotový dezert - pudink, nebo rýžový nákyp, flameri můžete mít v lednici ještě pár dní po uvaření.
Mléko si dejte do kávy, čaje, navečer můžete mít na spaní hrnek teplého mlíka s medem.
Pokud mlíko až tak nemusíte, tak dejte 2 -3 krabice sousedům, známým.
Kdyby to nebyl krabicák-nechám klidně většinu zkysnout a je kyška,z normálního mléka dobré pití, Z krabicového-hnus!
Tuhle jsem koupil v lahvi nějaké lepší plnotučné mléko. Udělám jogurt. Nebyl čas a přirozeně zkyslo. Bylo to pitelné, ale nebylo to ono. Pamatuji zkyslé mléko přímo od krav. Radši jsem ho zmíchal s kefírem na okurky.
No v lahvi je o kousek lepší než krabicák. Mezi námi-mně přímo od krávy, teúlé, nechutnalo ale z chladicí kádě v kravíně pak ano.Zajímavé ,že totéž mléko ale ohřáté doma pak chutnalo .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.