Nejste přihlášen/a.
Můj vnuk, když je u mě každý pátek, cca už 9 roků, tak vyžaduje špagety s kečupem a sýrem. Dovedete si představit 9 let, v pátek co pátek špagety s kečupem a sýrem? Co já jsem se navymýšlela za recepty! Vždycky pohrdnul a měl řeči, pomalu na facku. A když dostane na špagety ten nejlevnější kečup, oliviový olej a hrubě strouhanou goudu, tak prohlašuje, že jsem nejlepší kuchařka na světě. Jsem na mrtvici!
Takže nějaké vymyšlené a vychytané finesy nemají úspěch. Určitě i u vás to je podobné.
Jistě to chápu. Starší vnučka í polévku kuřecí vývar s nudlemi bez kousku zeleniny, rajskou s protlaku, čočkovou bez zeleniny a bez brambor, špagety s kečupem a nejlevnějším aidamem, nudle s makem. Je to na prášky ale jak je u nás jdu cestou nejmenšího odporu a vařím co chce. Když Boloňskou tak jedině tu s černým vrškem z Lídlu.
Ten "hnědý kyt" doma neuvaříte, protože se těžko dostanete k omáčkovým základům pro velké kuchyně - třeba tohle oetker-fs.cz/... je na 11 kg masa a složení výrobce raději neuvádí
Jeden recept ze školní jídelny jsem našla, ale tam to zase zapékají a zahušťují moukou
Na oleji zpěníme cibulku, přidáme hrubě semleté maso, sůl, protlak, papriku a dusíme doměkka. Zalijeme vodou a zahustíme moukou, přidáme oregáno a povaříme. Uvařené špagety zalijeme směsí, posypeme sýrem a zapečeme.
Já to dělám tak, že orestuji cibulku a na ní následně mleté maso, vepřové a hovězí. Trochu podliju vývarem, nemám-li, přidám kousek bujónu. Dobré je přidat pokrájený pórek. Dál zaliju kečupem a dusím. Pokud je směs řídká, zahustit troškou mouky, povařit. Samozřejmě sůl, pepř. Nakonec prolisovat stroužek česneku. Možno dochutit sojovkou, worčestrovkou...
Navrch strouhaný tvrdý sýr. Vím, že to není ten správný recept, ale nám to takhle chutná. Nevím, jestli je to hnědý kyt, spíš červený, ale je to dobré. Jaga.
Bohužel, na ten kyt nemám recept
Říká se tomu UHO.
Univerzální, hnědá omáčka.
Naučte své dítě, jak má vypadat správná, boloňská omáčka. Ona to posléze bude učit její děti.
Wampíku - správně UHOŘ. Univerzální Hnědá Omáčka Ředěná.
Co já se jí v různých jídelnách a vyvařovnách najedla. Přežila jsem. I když to nebylo nic moc. Jaga.
UHO je dobrá když se umí. 3 velké cibule na oleji orestuji do hodně zlatova, přidám velkou lžíci hl. mouky a nechám zhnědnout, přileji 33% smetanu a trochu vývaru s kostí jaké zrovna mám, osolit. nakonec projedu ponorákem. Máme ji rádi ke karbenátkům a masovým nebo zeleninovým kuličkám, brambory a lžičku brusinkové omáčky nebo marmelády.
Tak mne napadlo, že tu nahnědlou barvu získáte spíše použitím koncentrovaného rajského protlaku, v těch malých plechovkách. Já je mám ráda, protože nejsou nijak slazené, ani nijak přichucované. Ale recept musíte dělat podle toho svého, nebo rad zdejších rádců, do toho se plést nebudu, protože každý to dělá po svém. Ale místo čerstvých rajčat, nebo obyčejného kečupu, který je stejně uměle obarvený na červeno, použijte ten koncentrát a nařeďte dobrým vývarem, nebo použijte ten hovězí bujon v kostce. Bude se muset určitě trochu přisladit a dochutit bylinkama, protože ten koncentrát moc sladký není, ani není nijak dochucovaný.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.