Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jak na špagety po boloňsku (školní jídelna)

Od: ivus* odpovědí: 19 změna:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Mé dítě má rádo boloňskou omáčkou ke špagetám. Ale nikdy, když to vařím já, to není tak, jako ve školní jídelně, ale moje dítě ji má nejradši ze školní jídelny. Vařím to podle italského receptu, všude se přidávají rajčata nebo rajčatový protlak, případně kečup, dávám samozřejmě rajčata. Ale mé dítě má nejradši tu ze školní jídelny, nechápu. Prý je hnědá a ne červená. Pokud někdo máte recept na tento hnědý kyt, prosím, zašlete :)

 

 

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

4x
avatar babkazov

Můj vnuk, když je u mě každý pátek, cca už 9 roků, tak vyžaduje špagety s kečupem a sýrem. Dovedete si představit 9 let, v pátek co pátek špagety s kečupem a sýrem? *zed*Co já jsem se navymýšlela za recepty! Vždycky pohrdnul a měl řeči, pomalu na facku. A když dostane na špagety ten nejlevnější kečup, oliviový olej a hrubě strouhanou goudu, tak prohlašuje, že jsem nejlepší kuchařka na světě. Jsem na mrtvici! *alene* Takže nějaké vymyšlené a vychytané finesy nemají úspěch. Určitě i u vás to je podobné. *plac*

lidus*

Jistě to chápu. Starší vnučka í polévku kuřecí vývar s nudlemi bez kousku zeleniny, rajskou s protlaku, čočkovou bez zeleniny a bez brambor, špagety s kečupem a nejlevnějším aidamem, nudle s makem. Je to na prášky ale jak je u nás jdu cestou nejmenšího odporu a vařím co chce. Když Boloňskou tak jedině tu s černým vrškem z Lídlu.

Bábí, s Vámi je legrace *smich*
Co máte proti skvělým špagetám s kečupem? *smich*
20.04.20 16:16

 

hodnocení

2x

Ten "hnědý kyt" doma neuvaříte, protože se těžko dostanete k omáčkovým základům pro velké kuchyně - třeba tohle oetker-fs.cz/... je na 11 kg masa a složení výrobce raději neuvádí *smich*

Jeden recept ze školní jídelny jsem našla, ale tam to zase zapékají a zahušťují moukou *blee*

Na oleji zpěníme cibulku, přidáme hrubě semleté maso, sůl, protlak, papriku a dusíme doměkka. Zalijeme vodou a zahustíme moukou, přidáme oregáno a povaříme. Uvařené špagety zalijeme směsí, posypeme sýrem a zapečeme.

5zskladno.cz/...

 

leni*
hodnocení

2x
Sice pozde ,ale i tak odpovim,nevim jakou omacku delaji u vas ,ale u nas je veprove maso se podusi na cibuli a osoli,prida se protlak,vse se orestuje,pote se prida cukr oper orestuje-cukr zkaramelizuje,vse se podleje,zahusti hladkou moukou,ochuti cesnekem ,oreganem ci bazelkou. tot vse. Vim ze v jidelne kousek od nas maj perfektniho sefkuchare a ten dela pravou bolonskou omacku s vinem.

Tak tak, s vínem a na kořenové zelenině je nej.

 

 

hodnocení

1x
avatar babajaga

Já to dělám tak, že orestuji cibulku a na ní následně mleté maso, vepřové a hovězí. Trochu podliju vývarem, nemám-li, přidám kousek bujónu. Dobré je přidat pokrájený pórek. Dál zaliju kečupem a dusím. Pokud je směs řídká, zahustit troškou mouky, povařit. Samozřejmě sůl, pepř. Nakonec prolisovat stroužek česneku. Možno dochutit sojovkou, worčestrovkou...

Navrch strouhaný tvrdý sýr. Vím, že to není ten správný recept, ale nám to takhle chutná. Nevím, jestli je to hnědý kyt, spíš červený, ale je to dobré. Jaga.

 

hodnocení

0x

Bohužel, na ten kyt nemám recept *smich*
Říká se tomu UHO.
Univerzální, hnědá omáčka.
Naučte své dítě, jak má vypadat správná, boloňská omáčka. Ona to posléze bude učit její děti.

Wampíku - správně UHOŘ. Univerzální Hnědá Omáčka Ředěná.

Co já se jí v různých jídelnách a vyvařovnách najedla. Přežila jsem. I když to nebylo nic moc. Jaga.

18.04.20 20:58
Jaguško *haha*
lidus*

UHO je dobrá když se umí. 3 velké cibule na oleji orestuji do hodně zlatova, přidám velkou lžíci hl. mouky a nechám zhnědnout, přileji 33% smetanu a trochu vývaru s kostí jaké zrovna mám, osolit. nakonec projedu ponorákem. Máme ji rádi ke karbenátkům a masovým nebo zeleninovým kuličkám, brambory a lžičku brusinkové omáčky nebo marmelády.

 

hodnocení

0x
Pěkný den,já dělám uho tak, že orestuji maso ,pak k němu přidám cibuli, rovněž orestuji a podliju vývarem klidně i z kostky, dochutím trochou prolisovaneho česneku

 

liska5
hodnocení

0x

Do základu kromě cibule ještě mrkev a celer na jemném struhadle a bobkový list. Dá to plnější chuť. Pak teprve rajčata a kečup.

liska5

Jo a ještě přidám trošku česneku.

liska5

Já zapomněla na provensálské koření.

 

hodnocení

0x
avatar denny276
Maminka ze me vždy kvetla až do nebes,když jsem ji žádala o "žrádelnovou boloňskou" a ne o její kulinářskou bolognesse mňamku.. Vařila ji dle starých norem- měla je po bratrovi,který se učil kuchařem, a festově ten recept ošidila. Musela,jen pak chutnaly dokonale "žrádelnově". Normy byly z nějakého 60. roku snad *smich*

 

hodnocení

0x

Tak mne napadlo, že tu nahnědlou barvu získáte spíše použitím koncentrovaného rajského protlaku, v těch malých plechovkách. Já je mám ráda, protože nejsou nijak slazené, ani nijak přichucované. Ale recept musíte dělat podle toho svého, nebo rad zdejších rádců, do toho se plést nebudu, protože každý to dělá po svém. Ale místo čerstvých rajčat, nebo obyčejného kečupu, který je stejně uměle obarvený na červeno, použijte ten koncentrát a nařeďte dobrým vývarem, nebo použijte ten hovězí bujon v kostce. Bude se muset určitě trochu přisladit a dochutit bylinkama, protože ten koncentrát moc sladký není, ani není nijak dochucovaný.

 

lee*
hodnocení

0x
A neni to neco takoveho? prostreno.cz/... Pamatuji si neco takoveho ze skolni jidelny. Rajcatove to nebylo. Jen nejake kousky mleteho v hnedce

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]