Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Uzeniny z mrazáku?

Od: babajaga® odpovědí: 19 změna:
avatar babajaga

Dobrý den,

mám problém, který se mi obvykle nestává. Potraviny nakupuji rozumně, jsme dva a vím, co všechno můžeme sníst a co je už zbytečné. Zbytky nemívám. Tentokrát jsem to ale nějak překombinovala.*zed*

V pátek jsem při nákupu nakoupila větší množství uzenin. Moravské uzené, šunku, debrecínku, šunk. nářez, šunk. salám. Vše tak po 20 dkg, i víc.. Bylo to asi tím, že jsem navštívila 3 prodejny, všude se mi něco líbilo a zapomněla jsem snad v té chvíli, že už nějaké zboží mám nakoupeno. A k tomu bylo ještě něco doma.

Návštěvy nepřijely, koledníci nechodili, na chlebíčky jen pro nás mi stačila jedna veka. A hodně uzeniny mi zbylo. Je to tolik, že to nesníme ani za několik dní. Nehledě na to, že se to nedá jíst pořád, ale přejí se to, jako všechno.

Zajímalo by mě, zda mohu dát balíčky s uzeninami do igelitu a následně do mrazáku. Je to všechno krájené. Nikdy jsem to nezkoušela, nevím, jaké to někdy za 14 dní bude, až to vyndám ven. Zda to nebude "rozblemcané", nezmění se chuť. Není to valuově balené, ale normálně v papíru z úseku.

Zkoušeli jste někdy dát uzeninu do mrazáku? Byla po rozmražení stejně chutná, nebo tak max. do nějakého jídla?

Děkuji za vaše postřehy - Jaga.

 

 

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

7x

S uzeninami v mrazáku není problém. Dáváme tam anglickou, gothaj, trvanlivé salámy, párky ať už obyčejné nebo tenké, šunku apod. Po rozmrazení (samovolném) nepoznáš, že je to z mrazáku.

Jen tlačenku do mrazáku zásadně nedávat. Po rozmrazení se rozteče a nevypadá vůbec vábně, přestože chuť se nezmění.


doplněno 13.04.20 17:02:

Pochopitelně je rozdíl mezi kvalitní domácí tlačenkou a "průmyslovou" tlačenkou. Já měl na mysli tu běžnou ze supermarketu, neb jsem víceméně měšťák:-D

lipanek

Vařím pro jednoho a tedy se mi nechce kolikrát dlouho vyvářet.

Pokud koupím dobrou tlačenku, tak si dám 1,2 plátky jednotlivě do mrazáku a někdy třeba za měsíc uvařím oloupané brambory a ten mražený plátek tlačenky do nich zamíchám. Miš maš a může k tomu být kousek kyselého zelí. Stejně tak s prejtem, nakrájím na kostičky na porci a zamrazím.

Záležitost 10-15 minut, kdy je uvařeno.

Budu vám oponovat. Spihlasím s párky, běžně je tam dáváma jsou ok, šunka ale pak není dobrá, dám ji max. na pizzu nebo franc,. brambor., A kavlitní tlačenka nedozná pjmy a nerozteče, Dělá si ji sama a přece ji nesmím celou.

Manželovi rodiče spoustu let chovali ročně 1-2 prasata, takže naporcovanou tlačenku jsme mívali v mrazáku běžně. Po rozmrazení jí nikdy nic nebylo.

Já když zabíjím, tak dám vařit třeba jen 3 tlačenky a další dvě místo do kotle tak do mrazáku, Za 2-3 měsíce jednu vyndám a uvařím jí jako při zabíjení a je jak čerstvá.

 

 

lipanek
hodnocení

4x

I když nejsem příznivcem mražení, tak nyní v karanténě nakoupím více a dám hodně věcí zamrazit.

Uzeniny, párky, sekanou, jitrnice bez problémů dávám. U párků, buřtů to nepoznáte.

Popravdě řečeno, já sním všechno a na chlebu s máslem by mě ani ta přemražená šunka nevadila, hodit na to kyselou okurku.

Nakrájenou šunku můžete spotřebovat na hemenex, u trvanlivých salámů typu poličan žádná změna mražením nenastává.

-------------------------------

Dělám vnukovi brambory s máslem a uzeninou.

Uvařím brambory, sleji vodu, přidám máslo, pokrájenou uzeninu, přiklopím poklicí a zašejkruji. To on miluje a vždy si žádá, tak si myslím, že takhle by se mohla uzenina z mrazáku také zužitkovat.

Navrch může být zelené /což on nechce/

Dále se i připravuje i šunková rýže, nebo by se něco mohlo dát i bramborového salátu, případně udělat vlašák s hráškem.

 

id
hodnocení

4x

Jen vidím problém v tom, že uzeninu máte v lednici od pátku a dnes je pondělí. Pokud mrazit, tak vždy v den nákupu. Starší mrazenou uzeninu nyní spotřebujete na vaření. Já jí dávám do čočkové polévky, zapékám s těstovinami a podobně.

 

hodnocení

3x
avatar clayman
Šunka z mrazáku už je dobrá jen na vaření a pečení. Pizza, španělsky ptáček, zapečené těstoviny/brambory popř do pečiva.
Uzené nekrajene maso je v pohodě.

 

kva
hodnocení

3x

Ono vám stejně nic jiného nezbyde, než to do mrazáku dát. Přece to nevyhodíte a zkonzumovat to najednou také nejde. Klidně to tam dejte, bude to v chladu a nic se tomu nestane. :)

 

hodnocení

2x

Také jsou někdy přebytky. Vyndaná krájená šunka z mrazáku byla věnována čubině. Hodí se na vaření nebo k přidání k pečícímu se masu.

 

hop®
hodnocení

2x
avatar hop

Já v případě potřeby mrazím z uzenin cokoli, je pravda že měkké uzeniny s větším obsahem vody se po rozmražení více trhají, šunka už nebývá na chleba ale spíš do hemenexu. S párky, klobásami, uzeným masem nebo slaninou problém není.
Jen pro příště, je lepší dát do mrazáku vše dříve, než později. Na použitelnost doma zmražení vliv nemá, několik měsíců při teplotě -18°C už potraviny nezmění...

 

hodnocení

0x
avatar magdon

Uzeniny a salámy (i nakrájené) dávám do mrazáku běžně, vydrží tam řadu měsíců. Většinou po samovolném rozmrznutí nepoznám rozdíl. Jen když chce prodejce vydělat a uzeninu před prodejem úmyslně máčí ve vodě (zvýšení prodejní váhy), tato voda vymrzne a po rozmrazení je uzenina mokrá (někdy dost), ale jinak jí nic nebývá.

 

kepler*
hodnocení

0x

Dá se to použít i po několika měsících, ale nejdřív bych konzumoval ty šunkové výrobky. Aby uzeniny nenatáhly cizí pachy, dávám je do vzduchotěsných boxů s klipama, ale v mrazáku jsem ty boxy ještě nezkoušel. Nemělo by se jim stát nic, ale po vyndání z mrazáku bych je nechal pár hodin aklimatizovat, protože plasty v mrazáku křehnou.

 

hodnocení

0x
avatar regine

- Uzenina byla brána řezníky (ne "řezníky" = masokombináty a potravinářským průmyslem) jako zpracovaný odpad z bourání kvalitního masa. Proč zachraňovat odpad? Řezník "uzeninu" nejdl, prodával. Řezník si fláku masa upekl, vyudil, fermentoval, uvařil, udělal rolku, naložil kvalitní klobásky do láku ... a postupně i týden konzumoval.

- Je "uzenina" a uzenina, která projde procesem "konzervace" bez konzervantů prosolením a vysušením (fermentace). Vydrží i rok bez chladničky.

- Nedoporučuji uzeninu v cenách pod 180 Kč/kg uchovávat bez tepelného zpracování. Chladnička ani mražák (nechutně se rozpadne) nejsou řešením. Botulin je sviňa zákeřná, zdraví máme jen jedno.

slon

*zed* hrubým odhadem tipuju, že 99,9 % lidí tu není řezník, takže odpověď o ničem.

 

hodnocení

0x
avatar maky

Ano, vyzkoušeno, čeho je moc, tak šup do mrazáku co nejčerstvější, dokonce tam už byla i jitrnice. ;)

 

hodnocení

avatar babajaga

Děkuji za mnoho ohlasů a vašich zkušeností.

Udělám to napůl, abych poznala, jaké to je. Něco málo nechám na přímé snědení, ostatní dám zamrazit. A pak uvidím.

Stejně mi nic jiného asi nezbývá, uzenina je už od pátku v lednici, děda už o ně nemá zájem, nic horšího se snad nestane, než že ji pak nakrájím slípkám. Pokud by tedy nebyla chutná. Jinak takové franc. brambory to jistí. Nebo buřtguláš.

Děkuji za vaše rady a všem hodně zdraví. Jaga.

 

hodnocení

0x

Asi bude záležet na tom, jak dlouho to pak v tom mrazáku bude. Jelikož se mi to občas také stane a někdy dám do mrazáku šunku, nebo suchý salám. Jenomže já pak na to úplně zapomenu, protože to jsou potraviny které zrovna moc nejím, tak když je pak třeba za půl roku objevím, tak to není k jídlu. ;) Ale moje Kesynka si vždycky pochutná a diví se...:-D

 

joudic*
hodnocení

0x
kdyz uz nejakou uzeninu kupuju, davam do mrazaku vsechno rovnou, ikdyz je to cerstve.. pokud se to nechystam jist do druheho dne.. cokoli po otevreni obalu ma stejny osud. Parky umi lepit a posmradat nekdy uz za 2 dny, to same sunkovy salam nebo jinej atd

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]