Nejste přihlášen/a.
Mno. Tak jsem se z nudy pustil do domácích klobás. Příprava přesně podle receptury, zkusmo jsem upekl malej "karbanátek" z tý hmoty - chuť super. Roztopil jsem udírnu dva roky prosušeným dřevem, navěsil klobásy, první hodina při 70°C, potom ca. 6 hodin při 50°C. Pak taženo ve vodní lázni při 70°C. Výsledek? Mám asi deset kilo přičmoudlíků s nakyslou chutí. Ta nakyslost je cítit víc pod střívkem (mimochodem to je tak gumový, že by se za něj nemuseli stydět ani u Haribo), prostředek klobásy se jíst dá. Použil jsem klasický vepřový nasolený střívka, samozřejmě vymáčený. Takže to všechno asi vyfotím, rozešlu vzdálenějším kamarádům, abych je nas*al a pak to svěřím nádobě na bioodpad. A taky si dám pro jistotu pár panáků na desinfekci pajšlu, protože jsem jednu zkonzumoval. Nemáte někdo tip, co příště udělat jinak? Celý odpoledne jsem chodil po zahradě a slintal jak student nad Playboyem a výsledek je takhle tristní...
Díky všem... a netlemte se mi, laskavě, jo?!
Klobásky jsme nabíjeli do tenkých šlemovaných střev, předem namočených.
Klobásy jsme nijak nemáčeli, nepovářeli ani netáhli ve vodě.
Topeniště máme dál od udírny, než Vy, odhadem asi 3 m.
Topili jsme vždycky pěkně vyschlou švestkou, udírna předem roztopená, zahřátá.
Teploty si už nepamatuji, ale řekla bych, že máte krátkou tu cestu, která vede kouř. Spíš se pekly, než udily. Klobásy jste udil hodně dlouho. Maso je potřeba udit delší dobu, klobásky jsou hotové za chvíli. Pak už je jen sesychají a praskají. Taky jste měl kromě dlouhé doby uzení vysokou teplotu. Chce to spíš jen čudlat, dřevo jsme máčeli do vody, aby nehořelo prudce. Kyselé jsou proto, že jsou připálené.
Člověče, taková škoda! Skoro jsem slzela, jak mi to bylo líto. Ani ne tak Vás, chybami se člověk učí, ale těch klobásek. Jaga.
Jen se zeptám. "Taženo ve vodní lázni"je co?
Že by to bylo tím dubem? nasezahrada.com/...
Nikdy jsem nědělal vědu s teplotou udírny, topím tak aby byla "teplá", dřevo musí být suché, dva roky...nic moc. Topím dub, třešen, švestka prostě co mám po ruce. Po cca 8 hod. jak začnou klobásy "šustit" jsou hotové a bez vodní lázně na talíř. Ta kyselost, bylo maso ok.?
Maso bylo naprosto OK, ale v průběhu uzení jsem si všiml, že se na povrchu klobás začaly jakoby vytvářek kapičky vody. Někde jsem dneska četl, že to může být způsobeno nějakým procesem, při kterém vzniká nějaká kyselina či co... no moudrej z toho nejsem. Příště klobásy koupím a šoupnu na gril...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.