Nejste přihlášen/a.
Peču domácí chleba. Zatím vždy z droždí. Vzhledem k vychvalování, že nejlepší chléb je z kvásku, jsem si jej, na základě receptu na netu "vypěstoval". Zdá se, že vykvasil dobře. Ovšem v receptech na kvásek je vždy pouze uvedeno, kdy je proces vytvoření ukončen. A tak nyní mám cca 150 g hotového kvásku.
Z něhož se má tedy uložit cca 50 g do sklenice a do lednice, pro příští použití. A ten se má minimálně 1x za týden "přikrmit" shodným nožstvím mouky a vody a opět nechat chvíli trochu zkvasit a opět uložit do lednice.
Ale zatím, v žádném receptu na kvásek a ani chleba, jsem nenašel, kolik kvásku je, na určitou gramáž chlebového těsta, potřeba.
Takže můj dotaz. Kolik hotového kvásku, v gramech, je potřeba přidat do těsta, na dávku těsta z cca 400 g mouky a cca 300 ml vody? Tedy na chleba v celkové gramáži cca 750 g.
A co pak se zbytkem, jak nyní, z vytvořené dávky 150g - 50g (uložení)- nynější dávka na chleba, tak i s kváskem po jeho pravidelném "přikrmování"?
U některých receptů na kvásek je uváděno, že zbylé kváskové těsto je možno použít na palačinky, nebo lívance. Ale opět není nikde řečeno, v jakém poměru k mouce a co do tohoto těsta přidat dále. Díky za rady.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.