Nejste přihlášen/a.
Který velikonoční den se zpravidla peče a jí nádivka z rohlíků, vajec a uzeného masa?
2x
Říká se jí také "hlavička". Je to spíš velikonoční jídlo, ale nechá se upéct kdykoliv, třeba v květnu. Důležité jsou do ní mladé kopřivy, ty loni o Velikonocích ještě vůbec nebyly, Velikonoce byly loni už v březnu.
Dnes na Zelený čtvrtek by mělo být na talíři něco zeleného. Třeba špenát. Také se pečou jidáše, ale ty mě nikdy s tím medem nijak neoslovily. Zítra bezmasé jídlo. Nedělat na zahrádce, nemá se hýbat zemí a zajít raději do lesa, zda se tam nenajde nějaký poklad. ![]()
Velikonoce jsou opředeny mnoha různými pověstmi, zákazy...to je na nich právě to hezké. Většinu ovšem nedodržuju ale připadá mi to takové magické. Jaga.
doplněno 09.04.20 13:06:
Teď jsem se čistě náhodou dozvěděla, že dříve se do této nádivky dávalo maso hlavně telecí, jehněčí a kůzlečí. Většinou takové podřadnější, často obrané z hlavy zvířete. Z toho tedy název hlavička.
Tato nádivka se prý podávala k večeři na Bílou sobotu.
1x
Podle tradice našeho národa je velikonoční pondělí dnem největších oslav a má být připravena velikonoční nádivka, velikonoční věnec z kynutého těsta, mandlový mazanec, boží milosti a další pochutiny. Snad to naši předci nestláskali všechno naráz.
Jestli máte nádivku rádi, upečte ji kdykoliv během roku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.