Nejste přihlášen/a.
Který velikonoční den se zpravidla peče a jí nádivka z rohlíků, vajec a uzeného masa?
Říká se jí také "hlavička". Je to spíš velikonoční jídlo, ale nechá se upéct kdykoliv, třeba v květnu. Důležité jsou do ní mladé kopřivy, ty loni o Velikonocích ještě vůbec nebyly, Velikonoce byly loni už v březnu.
Dnes na Zelený čtvrtek by mělo být na talíři něco zeleného. Třeba špenát. Také se pečou jidáše, ale ty mě nikdy s tím medem nijak neoslovily. Zítra bezmasé jídlo. Nedělat na zahrádce, nemá se hýbat zemí a zajít raději do lesa, zda se tam nenajde nějaký poklad.
Velikonoce jsou opředeny mnoha různými pověstmi, zákazy...to je na nich právě to hezké. Většinu ovšem nedodržuju ale připadá mi to takové magické. Jaga.
Teď jsem se čistě náhodou dozvěděla, že dříve se do této nádivky dávalo maso hlavně telecí, jehněčí a kůzlečí. Většinou takové podřadnější, často obrané z hlavy zvířete. Z toho tedy název hlavička.
Tato nádivka se prý podávala k večeři na Bílou sobotu.
Podle tradice našeho národa je velikonoční pondělí dnem největších oslav a má být připravena velikonoční nádivka, velikonoční věnec z kynutého těsta, mandlový mazanec, boží milosti a další pochutiny. Snad to naši předci nestláskali všechno naráz. Jestli máte nádivku rádi, upečte ji kdykoliv během roku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.