Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak udit klobásy? Napřed povařit?

Od: jezevec* odpovědí: 9 změna:

Tak jo, přiznávám, že na mě nuda nouzového stavu dolehla natolik, že už vymýšlím jak se nezbláznit. A tak jsem si včera připravil směs na spoustu klobás, teď se chystám pro střívka a pozítří se do toho dáme. No a na co se chci vlastně zeptat? Vždycky, když jsme udili, měly hotové výrobky opravdu hodně uzenou, kouřovou chuť. Klobásy pokaždé pobyly v udírně nějakých 7 - 8 hodin. A tak mě napadlo, jak by vypadal výsledek, kdybych ty klobásy před uzením šoupl na nějakou dobu do horké vodní lázně, řekněme tak 80°C, nechal je třeba hodinku táhnout a pak teprve zahájil uzení. Jde mi o to, že by mohly v udírně pobýt kratší dobu a kouřová chuť by pak nebyla tak intenzivní...
Nemáte s tím někdo zkušenost? Díííííky a neukousejte se doma nudou :)

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Jezevče, povařit nikdy. Když budete klobásky nejprve "táhnout", vyvaří se z nich do vody všechno to nejlepší. Zůstane jen něco tuhého, bez chuti, jako piliny. To dobré a šťavnaté zůstane ve vodě, kde se to vařilo..A pokud z toho nebudete dělat polévku, vylije se to pryč.

Dělávali jsme domácí klobásky a neměly chybu. Ze směsi vepřového, hovězího a králičího masa. Byla to dobrota. Vždycky jsme jen udili, žádné předváření. Pak pověsit do špajzu a jak postupně vysychaly, byly čím dál lepší. Je to už spousta let. Recept mám dodnes schovaný, na památku. Vzpomínám často a chovám se přitom jak psi pana Pavlova.

Tak nevařte a uvidíte, že mi dáte za pravdu. Jaga.

hodnocení

2x

My jsme klobásky před uzením, nikdy nevařili. Když už, vědělo se, že se nespotřebují ihned nebo že budou v teple (do nemocnice, na dovolenou), pak se uvařily. :-D Ale zase, táta občas koupil salám, nejraději měl jemnozrný a ten přeudil. Visel pak klidně ve stanu, v Bulharsku nebo ve špajzce, doma, bez jakékoliv újmy.

hodnocení

2x
Zkušenosti osobně mám asi tak coby pomocník svých příbuzných.
Oni to dělají asi takto.
Jejdá, sbíhají se mi sliny *mnam*

youtu.be/...

007cz
hodnocení

2x

Dávají se "povařit" až po uzení, jen na chviličku. Pěkně se "nafouknou a nejsou scvrklé". Já to nikdy nedělal, chutnají i méně esteticky dokonalé.

Povařit se podle technologie dávají tlusté salámy aby se prohřály až do středu. Protože na studených se při nízké teplotě kouře srazí dehet a pak jsou moc černé. Klobásy jsou tenké tam se to nedělá. Někdo strká do horké vody i větší kusy masa před uzením aby se zatáhlo a nepouštělo šťávu. Ale lepší řešení je dát ze začátku vyšší teplotu kouře aby se maso zasušilo a teprve potom pokračovat v uzení studeným kouřem.
Já dělal salámy jen jednou a povařit jsem je nedával. Byly výborné ale na řezu neměly stejnou barvu. Ke středu byly červenější. Když jsem pátral po příčině, řezník mi vysvětlil že kvůli tomu se právě strkají na pár minut do horké vody. Rozhodně ale ne na 80 minut jak píšeš.
007cz

Rozhodně ale ne na 80 minut jak píšeš.?

Kliknul jsem na přidat komentář místo na přidat odpověď. Takže to bylo pro autora dotazu který píše na 80°c a hodinu. Nějak mi z toho vyšlo 80 minut :)

figurek*
hodnocení

0x

NE! Při uzení voda vyteče a z klobásek vypláchne všechnu chuť. Jestli chcete klobásky s méně kouřovou chutí, pak musíte méně kouřit. To znamená používat pouze čistá polena bez kůry, rozehřát udírnu, do ohniště strčit pár polen, počkat až polena začnou hořet, udírnu vyvětrat a teprve teď do ní vložit klobásky. Až se klobásky ohřejí na provozní teplotu, musíte udírnu zaklapnout zdola i shora, aby v ní netáhlo.

Typická začátečnická chyba je nechat na udírně otevřený komín.

valentin

Hlavne ten dým musí byť studený, potom nebudú klobásy cítiť silným dymom.. Treba nechať 2 - 3 hodinvú pauzu medzi jednotlivými fázami údenia. Najviac 3 fázy. Dĺžka fázy je od 2 do 8 hod. podľa vonkajšej teploty. Prvá fáza najviac 4 hod. a pauza 2 hod. Zamädziť prístup zvierat a hmyzu sieťkou(nie umela) Najlepšie je husté drôtené pletivo, alebo teflónová sieťka.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]