Nejste přihlášen/a.
Tak jo, přiznávám, že na mě nuda nouzového stavu dolehla natolik, že už vymýšlím jak se nezbláznit. A tak jsem si včera připravil směs na spoustu klobás, teď se chystám pro střívka a pozítří se do toho dáme. No a na co se chci vlastně zeptat? Vždycky, když jsme udili, měly hotové výrobky opravdu hodně uzenou, kouřovou chuť. Klobásy pokaždé pobyly v udírně nějakých 7 - 8 hodin. A tak mě napadlo, jak by vypadal výsledek, kdybych ty klobásy před uzením šoupl na nějakou dobu do horké vodní lázně, řekněme tak 80°C, nechal je třeba hodinku táhnout a pak teprve zahájil uzení. Jde mi o to, že by mohly v udírně pobýt kratší dobu a kouřová chuť by pak nebyla tak intenzivní...
Nemáte s tím někdo zkušenost? Díííííky a neukousejte se doma nudou
Jezevče, povařit nikdy. Když budete klobásky nejprve "táhnout", vyvaří se z nich do vody všechno to nejlepší. Zůstane jen něco tuhého, bez chuti, jako piliny. To dobré a šťavnaté zůstane ve vodě, kde se to vařilo..A pokud z toho nebudete dělat polévku, vylije se to pryč.
Dělávali jsme domácí klobásky a neměly chybu. Ze směsi vepřového, hovězího a králičího masa. Byla to dobrota. Vždycky jsme jen udili, žádné předváření. Pak pověsit do špajzu a jak postupně vysychaly, byly čím dál lepší. Je to už spousta let. Recept mám dodnes schovaný, na památku. Vzpomínám často a chovám se přitom jak psi pana Pavlova.
Tak nevařte a uvidíte, že mi dáte za pravdu. Jaga.
My jsme klobásky před uzením, nikdy nevařili. Když už, vědělo se, že se nespotřebují ihned nebo že budou v teple (do nemocnice, na dovolenou), pak se uvařily. Ale zase, táta občas koupil salám, nejraději měl jemnozrný a ten přeudil. Visel pak klidně ve stanu, v Bulharsku nebo ve špajzce, doma, bez jakékoliv újmy.
Dávají se "povařit" až po uzení, jen na chviličku. Pěkně se "nafouknou a nejsou scvrklé". Já to nikdy nedělal, chutnají i méně esteticky dokonalé.
NE! Při uzení voda vyteče a z klobásek vypláchne všechnu chuť. Jestli chcete klobásky s méně kouřovou chutí, pak musíte méně kouřit. To znamená používat pouze čistá polena bez kůry, rozehřát udírnu, do ohniště strčit pár polen, počkat až polena začnou hořet, udírnu vyvětrat a teprve teď do ní vložit klobásky. Až se klobásky ohřejí na provozní teplotu, musíte udírnu zaklapnout zdola i shora, aby v ní netáhlo.
Typická začátečnická chyba je nechat na udírně otevřený komín.
Hlavne ten dým musí byť studený, potom nebudú klobásy cítiť silným dymom.. Treba nechať 2 - 3 hodinvú pauzu medzi jednotlivými fázami údenia. Najviac 3 fázy. Dĺžka fázy je od 2 do 8 hod. podľa vonkajšej teploty. Prvá fáza najviac 4 hod. a pauza 2 hod. Zamädziť prístup zvierat a hmyzu sieťkou(nie umela) Najlepšie je husté drôtené pletivo, alebo teflónová sieťka.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.