Nejste přihlášen/a.
V r. 1980 jsme na blbosti nemysleli a děti měli i bez milionů na účtech. Naše děti neměly pytel hraček a každý týden nové hadry, kolo byvalo poděděné a stejně tak i spousta dalšího. Výhodu jsme měli: práce a bydlení, MŠ a jesle téměř v každé vesnici. Dnes je to složité, velká rozvodovost, soc. začlenění (co kdo má a kde byl na dovolené). Děti bych ale i tak chtěla a určitě mladá a ne ve 40.
Máte naprostou pravdu.Děti jsme vychovali uplně za stejných podmínek.Ale je potřeba říct i to B.Bylo to pro nás jednodušší.
Práci měl každý nidko nemohl skončit pod mostem.Byty přidělované za pár korun od státních podniku,Všechno skoro zdarrma.Zdravotnictví,zuby,školy,školky,rekreace atd.V obchodech toho moc nebylo takže utrácet za blbosti nešlo.Prostě myslím že to bylo lážo plážo...
Když to vidím dnes co je potřeba platiti a kolik vše stojí tak to mladí to mají fakt proti nám složité.A musí se hooodně otáčet a stejně to je málo.
...Byty přidělované za pár korun od státních podniku... tak to já jsem asi žil v úplně jiné zemi nebo jsem něměl / a to jako většina/ správnou průkazku či tlačenku. V letech cca 1978 až 1983 jse bydleli 3 rodiny v jednm bytě 3+1.
Ano bydlel jste v jiné zemi a době...Vy nevíte nebo jste nezaregistroval že jste nastoupil do nějakého podniku např.jen co si vzpomínám do oceláren, na šachtu,ČKD a jiné těžší provozy a dostal jste byt?Samořejmě nebyl Váš ale dostal. Neplatilo to a chytnul jste mi za slovo pro celou republiku a všechny podniky ale bylo to celkem běžné.
No a pak bylo i bohužel to co jste zmínil uplatky,kamarádčoft,strarnická legitimace atd...blbá doba ale bylo to tak.bohužel
@jana222 - Samořejmě nebyl Váš ale dostal.
Jak můžu dostat něco, co mi nepatří?
Jinak zapomínáte dodat, že se k tomu většinou vázala povinnost setrvat v podniku cca 10 - 15 let a tam, kde byla ta doba kratší, šli jen naprostí zoufalci.
To Pb. No za sociku měl možnost si pořídit vlastní bydlení skoro každý. A ještě mu stát přispěl. Mnozí dostali státní byt a platili směšný nájem. Prostě si užívat. Ano pak v privatizaci byt získali za hubičku. Třeba i několik. Ti poslední měli smůlu. Ti už za tržní cenu. Dnes ty samé byty prodají za miliony. Ano takhle byly nastaveny pravidla. Kdopak to asi vládl po roce 89. Pak byli ti, kteří spoléhali jen sami na sebe. No a tak byli podle těch pravidel náležitě okradeni. HSystem, Smrky, Lidové domky a další.
Někteří měli možnost si ten státní majetek rozebrat. Takový Janoušek se svými miliardami ve Švýcarských bankách. Ten nikdy nic nevybudoval. To vybudovala ta lůza, která je spokojená že má toaleťak, banány, plné krámy zboží které většinou nepotřebují, nebo na něj nemají.
Ti co bydleli v těch nájmech, jejich styl života, dnes houfně jezděj třeba do Itálie a natahali sem to svinstvo.
Na druhou stranu možná díky komunistům je naše zdravotnictví v tom stavu v jakém je. V těch vyspělých západních státech na tu lehkou chřipku kapají po desítkách, ne li po stovkách.
Kapitál je na prvním místě.
Jsem rda i az aktulnjí názor. ten je relevantnější, než ty od lidí, co vychovývali děti před sametovou revolucí a dříve. Těžko se porovnává doba ted a kdysi, jsou jiné podmínky k životu. Tka, jak jsi to měl naplánované, je asi i ideální, bohužel pro mě zatím nepoužítelné. Momentálně máme s oba přítelem práci hlavně v zahraničí, takže stavění baráku v Čechách tím pádem nepřipadá v úvahu, i když to možnost je.
Nedá se to ale srovnávat. Děti jsem měla zhruba před 40 lety. Bydlení jsme měli vlastní, na vesnici u manželových rodičů. Přistavěli jsme si patro nahoru v jejich domku. Na vesnici se pěstovala zelenina, brambory, měli jsme králíky, čuníka, domácí vajíčka. Měli jsme práci, oba. Našetřeno jsme neměli, protože co bylo, dali jsme právě do té stavby.
Na zařízení už mnoho nezbylo. Vzali jsme si novomanželskou půjčku a koupili si základní zařízení. Pak jsme prostě dokupovali postupně. Bylo to 30 tisíc, pořídilo se za to dost.
Na miminka jsem dostala dost použitého oblečení po dětech příbuzných. Nevadilo mi to. Bylo to v té době běžné, i já jsem pak dávala dál věci, které zůstaly pěkné a ze kterých děti vyrostly. Nějaký luxus, značkové zboží apod, nebylo. Dneska není zvbykem něco podědit, to by maminky byla hanba. Kočárek jsme měli pěknou novou Libertu, za 1.100 Kč. Hodně jsem si na děti sama ušila a upletla. I tím se ušetřilo.
V dnešní době je to všechno horší. Zvláště konkrétně nyní. Ale i kdyby tady ta hrozba nebyla. Nůžky rozdílů se otvírají čím dál víc. Za mého dětství a mládí jsme na tom byli všichni tak nějak stejně, dneska jsou mezi různými lidmi a jejich možnostmi opravdu značné rozdíly.
Děti bych chtěla v každé době, to ano, ale chápu, že o tom přemýšlíte a nedivím se Vám. Přemýšlela bych taky. Jaga.
Já si nedovedu představit život bez dětí. Za nás se rodilo první děcko nejčastěji mezi 19. a 23.rokem. Nic jsme neměli, akorát čerstvej diplom a jeden pokoj v činžáku v bytě u manželových rodičů. A první rok s děckem u nich. Všechno postupně a bez vymožeností. Náročné, ale krásné roky. A narození dítěte je opravdu ten nejkrásnější zážitek.
dobrý dotaz. Já mám děti čtyři, dnes už to nejsou děti, ale kdybych se zítra probudil a bylo mi pětadvacet, pak bych si pořídil další čtyři.
Osobně z duše miluju lidi, kteří přepočítávají děcka na peníze. Lidsky to je hloupost a společensky zrovnatak. Nějaký psycholog by vám řekl, že přepočítávat děcka na peníze je denegerativní změna ve společenském chování. Pod ten názor bych se podepsal. A proč bych se pod něj podepsal. Protože jsme neměli nic, jen dvě malé děti, třetí na cestě a starý domek. Přišla potopa, domek zbořila a mého zaměstnavatele poslala do bankrotu. Skončili jsme bez peněz, bez majetku, na ubytovně pro tmavší jedince. Naše jediná radost byly právě ty dvě dětičky. V takové chvíli poznáte co cenu skutečně má a co ne. Hodně velká většina těch předražených krámů, které jsme si od té doby pořídili, jsou samé zbytečnosti. Dodnes jsem za tu životní lekci velmi vděčný a řeči jako Ježišmarjá, přece nepřivedu děcka do takového světa, ty bych prostě neřekl.
Radím : Neváhejte, je čas.
Abych to uvedla an pravou míru, úplně ase mi nechce přivádět na svět děti, když mám sama, jak se říká "holý zadek" a moc nějakou pomoc od rodiny a to třeba aspon hlídání, když bych šla do práce, očekávat nemůžu. To ale neznamená, že děti přepočítávám na peníze. Ale i s těmi dětmi potřebujete někde bydlet, něčím je krmit a když začnou chodit do školy, tak zajistit, aby se měli jak do té školy dostat, zaplatit školní pomůcky, výlety a podobně. Bohužel, vím tohloe vše vlastní zkušenoti z mého dětství, neměla jsem na školní výlety, a tak jsem hned byla vyvrhel třídy. A to bych nerada, avy moje děti zažily.
Já su stará baba, dětství jsem měla za hovno, pak pořád cosi, být váma, tak se na děcka vykašlu, stejně je lidí víc než dost, jak říká jeden náš známý, který to nějak "nestihl". ono je kolikrát lepší zůstat bezdětný než mít "vypiplané" dítě, z kterého vyroste kdovíco.
Já se cítím pořád mladá. Chtěla jsem našetřit a koupit si vlastní bydlení, zajistoit se, než do toho půjdu naplno, ale ten komentář toho doktora mi jaksi pořád leží v hlavě. Do toho už všichni z přítelova příbuzenstva a okolí rodí děti...
Proč bys měla hned skončit s dětmi pod mostem? Takové černé scénáře jsou úplně k ničemu. Pokud je ten tvůj chlap alespoň trochu zodpovědný a má alespoň špetku svědomí, tak určitě nedovolí, abys skončila s vašimi společnými dětmi pod mostem. A jestli máš o něm v tomto ohledu pochybnosti, tak si s ním radši žádné děti nepořizuj a porozhlédni se po jiném muži. Jinak typ a způsob bydlení se vybírá podle toho, na co jsou peníze. Práce, když se chce, tak se taky nějaká najde a ta mateřská opravdu není tak nízká - teď navýšili rodičák na 300 tisíc, takže kdo má nárok na PPM a pak si zvolí rodičák do 3 let věku dítěte, má měsíčně cca 10 tisíc a ještě si u toho může neomezeně přivydělávat. Na malé děcka se dá navíc všechno koupit za pár korun z druhé ruky - tohle všechno se dá v pohodě zvládnout. Drahé jsou různé vstupy na atrakce, jído v restauraci pro celou rodinu, příměstské tábory, kurzy pro děcka, Montessori školky apod., ale bez toho se dá žít.
Nepíšte kolik vám je roků, ale aby pak nebylo pozdě. Já chtěla dítě až od 30 let. Můj tehdejší muž mi tenkrát řekl, že děti stojí moc peněz, že už jednoho z předchozího manželství má a že nechce. Rozešli jsme. Dalších pár let jsem se tak nějak plácala, šetřila a hledala vhodnýho tatínka. V 35 letech jsem potkala chlapa který chtěl taky dítě i když z předchozích vztahů 2 dcery měl. Bydlení jsme měli, peněz taky dost, ale počít se nedařilo. Pak už se to řešilo i přes doktory, ale nezadařilo se. Za dva roky mi bude padesát a i když to tenkrát hodně bolelo, tak jsem dnes ráda, že to nevyšlo. Mám svůj klid a nedokážu si představit, že bych teď řešila problémy puberťáka. Možná mě to rychle přebolelo i tím, že v té době měla sestra malý děti a já byla u ní pečená vařená a tudíž i "vymazelná" .
Takže, pokud po dítěti opravdu toužíte jděte do toho hned. I lidi bez peněz mají děti a dávají to.
Děkuj za odpověd. Je mi 34 let. Pořád nějak nevím. Kdybych měla nějaké zázemí, apon to rodinné, tak to pro mě není jeden velký otazník.
Tak to bohužel nemám. Po škole jsem pár měsíců hledal práci. Po roce a půl zaměstnavatel vše prodal a brzo nový majitel zkrachoval a já pak nemohla najít jinou práci. Ale byl tam plat deset tisíc. Devět jsem dala rodině, že jsem tam u nich mohla bydlet a v podstatě mi nic nezbylo. Pak přišla exekuce na barák, není zrovna dobrý nápad si pořizovat barák společně s alkoholikem, a já bohužel skončila na ulici. Není to hezké vzpomnínání. Chvíli mi trvalo se z toho dostat. S touhle historií se moc šetřit nedá, není jaksi z čeho.
Jsou dva extrémní pohledy.
Ten horší: V dnešní době /a nemyslím jen pandemii/ bych už děti na svět nechtěl přivést. Prostě bych se zbláznil hrůzou jaký svět je čeká.
Ten lepší: Vždycky nějak bylo a bude. Za krize měli lidi spousty dětí /9,10,11,12/ a nějak se uživili. Jde to.
Nemyslím si, že by se s věkem stával z rodičů vystrašený neurotický jedinec. Stejně tak máte vyjukané osmnáctileté prvorodiče. Vezmu-li to čistě z mého pohledu, kdy jsem se stal rodičem po třicítce - i když jak píšu jinde v této diskusi, nebylo to z důvodu, že bych to záměrně odkládal - naopak věk mi umožňoval přistupovat k věci racionálně a bez zbytečných emocí v porovnání s mladšími rodiči v té době. Takové to prarodičovské chování je typické pro prarodiče tak kolem šedesátky.
Já si myslím, že vám nikdo nemůže správně odpovědět. Každý to máme v sobě nastaveno jinak. Moje generace neměla antikoncepci a tak se "stalo". A vlasně všechny generace před námi, za nespočetně válek, hladomorú, bojů, bídy a hladu, děti měly. Odchovaly, vychovaly, postavily do života. Dnes často slyším, že děti do tohoto světa nemá cenu přivádět. Ten člověk, který si to myslí, to má tak. Já jsem už 2x prababičkou a nikdy jsem si to nemyslela. Bez dětí mi příjde život nesmyslný, nesmírně prázdný. Nebýt dětí, vnuků a pravnuků, neměla bych, jak to říci, kotvu? Ano kotvu. To je to, pro co stojí žít.
Lipánku
Netroufla bych si někomu radit, jestli děti ano či ne. Děti se rodily vždy a všude i za hrozných okolností, třeba v koncentráku, kde mimonko schovali a vypiplali /to jsem četla, ale nevím, jestli je to možné/. Ve válce, v bídě... ale nyní se vůbec neodvažuji myslet na to, co třeba čeká naše vnoučata, která jsou na prahu života, před maturitou, před přijímačkama a j. kdy by si měla plnit sny, užívat života, cestovat, studovat.
Na jednu stranu to chápu. Na druhou stranu vám řeknu tajemství. Nikdy nebude vhodná chvíle. Takže jde spíše o zvážení rizik a volbu správného partnera, protože ve dvou to zcela jistě zvládnete. Je tady ještě jedna věc. My jsme s manželkou byli oba zdraví a bez problémů. Od nějakých 24 let věku jsme se dítěti nebránili. Ale trvalo to 8 let! Takže i na tohle je potřeba myslet. Mělo to ale zase výhodu - za těch 8 let jsme si vybudovali nějaký společný základ, užilil jsme se spolu až až a teď jsme všeobecně spokojení. Ale to už uběhlo mezitím zase dalších 10 let.
Jak tak sleduji tuto diskuzi a celkové dění ve světě a u nás, tak si myslím, že jste tu nejlepší dobu na pořízení svých dětí propásla.
Ale nezoufejte. I za války a v době bídy se rodí a rodily děti.
Ceny nemovitostí půjdou prý dolů o nějakých 10-15 %.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.