Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prošlé sušené droždí

Od: klima® odpovědí: 11 změna:

Ahoj,

potřebuju radu :D. Začala jsem péct rohlíčky a dala jsem tam sušené droždí. Až pak jsem si všimla, že je 2 roky prošlé :(. Je to velký problém? Mám sušené droždí od dvou výrobců, na jednom je "spotřebujte do" a na druhém "minimální trvanlivost". Jsem tam dala samozřejmě to "spotřebujte do" :/

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Sušené droždí jsou vlastně vysušená "miminka" kvasinek. Vy je namočením probudíte a mlékem a cukrem jim dáte najíst a ony se vesele množí. Jediné, co dlouhým skladováním hrozí je, že jich část, nebo všechny "umřou" a kvašení už se rozběhne málo, nebo vůbec. Vám pak těsto nenaskočí, protože při kvašení vzniká CO2, které v těstě udělá potřebně bublinky.
hodnocení

Díky za vysvětlení. Už jsme to i snědli a jsou asi zatím nejlepší, co jsem dělala *smich*

hodnocení

2x

2 roky je už opravdu hodně. Udělejte jen kvásek, dejte mu čas a podle toho ho pak použijte nebo vyhoďte, pokud to nic nebude dělat.

Pokud už máte těsto hotové počítejte s velmi dlouhou dobou kynutí. Doporučuji dát kynout do trouby na 50°C, tím se proces značně urychlí. V případě že to nic nebude dělat přidejte jiné NOVÉ droždí rozmíchané v troše vody a dejte kynout znovu.

doplněno 25.03.20 09:10:

Pokud droždí funguje není co řešit! ;) Dobrá zpráva, že vydrží i takhle dlouho!

doplněno 25.03.20 09:22:

ať je to, co je to, hlavně, že to nakyne a bude dobré. :) My teď taky zkoušíme nové recepty...

Prošlé sušené droždí
hodnocení

No, to je to nejhorší! Práskla jsem tam teplé mléko, to droždí, cukřík... a kyne to jak blázen, v podstatě už přetéká :D Do těsta jsem to ještě nedala.

hodnocení

Díky, tak jdu na to. Spíš mě zajímalo, jestli mi z toho nemůže být něco zdravotně :/

hodnocení

2x

Kyne, tak je to dobré. Zapomeňte na datum a dobrou chuť.

hodnocení

0x

Rohlíčky? A kdy kdy začnete péct pracny? *smich* Omluva, když čtu "rohlíčky", vybaví se mi vanilkové rohlíčky, tak se nezlobte, že vás chytám za slovo. :-D

hodnocení

No, pravděpodobně to budou stejně spíš bulky, psala jsem rychle, potřebovala jsem rychle odpovědi :D

hodnocení

0x

Já tohle neřeším a nikdy se mi nestalo, že by mi těsto nevykynulo. Pokud ho máte v suchu - to máte určitě- tak nevidím problém. Přece když doma vysypete do kořenky nějaké koření, taky si nezapisujete dobu spotřeby a máte ho třeba kdovíjak dlouho.

Tak alespon ted všichni víme, že se dá používat i prošlé sušené droždí. Já se tu i dozvěděla, že mohu dát čerstvé droždí do mrazáku, to je také dobrý typ. *tanec*

To mám taky a dávala jsem i vykynuté těsto a po čase zpracovala, dávám i chlebový kvásek a mražený se i prodává.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]