Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co to je ragú?

Od: babkazov® odpovědí: 10 změna:

Vždycky jsem si myslela, že ragú je něco podobného jako guláš bez papriky, se zeleninou a s rajčaty. Něco takového vařím na špagety. ;) Stále mě udivuje, co pod tím názvem je. Např. "Kluci v akci" vyráběli lazaně a mleté maso vařili s rajčaty a říkali tomu ragú. Nebo smetanová omáčka s kousky masa a zeleninou, také je ragú. Existuje nějaká přesnější charakteristika než maso se zeleninou?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

4x

no nevím. Neznám hantýrku zdejších expertů na vaření, ale co jsem si stačil všimnout, podle francouzů a lucemburáků je základem ragů nakrájené maso.

Nakrájíte maso na kostky, rozpečete na oleji, posolíte, poprášíte moukou, osmahnete, zalijete trochou vývaru, přidáte nakrájenou zeleninu, nějaké ostřejší koření a podusíte. Tak vypadá zeleninové ragú po francouzsku. Postup je víceméně gulášový, ale na rozdíl od guláše není v ragú cibule.

hodnocení

4x

Cituji : Ragú má mnoho podob – Italové ho připravují z mletého masa jako alla bolognese, Francouzi z kousků masa a zeleniny s vínem a Maďaři v podobě leča. Zkrátka, o ragú mluvíme vždy tam, kde dusíme nakrájené suroviny, abychom získali hustou omáčku. Dokonce existuje i sladká verze ragú z lesního ovoce a červeného vína.

kuchynelidlu.cz/...

hodnocení

To jsem si myslela, že lečo, pod název ragú také patří. Za recept na sladké ragú děkuji, udělám ho na omelety a budu za hvězdu. ;) Jen se mi nechtělo věřit, že taková spousta pokrmů patří pod slovo ragú. Tak jako Angličané mají pod slovem pudink neuvěřitelné věci, včetně jelítka nebo kompotu. Stále je to pudink.

hodnocení

3x

Často se pleté ragú a soté. Ragú (francouzsky ragoût) je pokrm z nakrájeného dušeného masa, vnitřností nebo výjimečně i zeleniny. Podává se s hustou pikantní omáčkou, která je výsledkem pomalého dušení.

Rozdíl mezi ragú a soté .

Soté (sauté) je pokrm ze zprudka osmaženého masa na malém množství tuku.

hodnocení

2x

Slovník umění kuchařského (kolem r. 1900) uvádí přes 30 receptů - a hezky česky říká ragú "míšenin(k)a" :)

Co to je ragú?

hodnocení

0x

Babko, když ten název zadáš strejdovi od "G", tak se dozvíš, že jde vždycky o něco nakrájeného a dušeného ve vlastní šťávě, nebo s určitým množstvím tekutiny a kořením, dle receptu. Je to prostě guláš. A jak víš, tak guláš je jednoduše směs masa a zeleniny a koření a každý má svůj unikátní recept, na který nedá dopustit. A právě proto je z důvodů toho pestrého složení odvozeno i přísloví, "máš v tom teda guláš", když někdo motá páté přes deváté a není schopen řádně vysvětlit obsah svého myšlení. Tudíž z toho vyplývá, že se jedná o míchaninu, která může být pokaždé jiná. ;)

hodnocení

Suzy, děkuji, ale opravdu si myslíš, že jsem nehledala na celém internetu? Hledala a výsledek je ten, že mě to zmátlo více než dříve. Takové lečo je ragú, žahour je ragú, guláš se zeleninou je ragú, hovězí na zelenině je ragú, králík na pepři je ragú. Ale děkuji ti za doporučení.

No právě! Vždyť to píši. Všechno to je "ragů". ;) Ale pak se to liší jenom tím, z čeho to ragů uděláš. Třeba králičí ragů, hovězí ragů, zeleninové ragů a tak dál a dál...

Ragů je prostě slovo, kterým se označují pokrmy připravované stejnou určitou metodou. Když se řekne polévka, tak také všichni vědí o co se jedná a přitom existuje spousta receptů na různé polévky. Takže když se řekne ragů, jsou to jednoduše rozmanitá jídla ze surovin rozkrájených na části různé velikosti a dušených v omáčce. To všechno je to "ragů" a není nikde výslovně určeno, že se to musí dělat jenom z jednoho druhu masa, či nějakých specifických surovin. Zrovna tak jako ty polévky. Ragů je postup vaření. Nic víc v tom nehledej, protože nic víc v tom není. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]