Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
hledám ověřený recept na těsto na halušky z vařených brambor. Poradíte?
Do správného těsta na halušky nepatří vajíčko ani vařené brambory!
Na 0,5 kg syrových najemno nastrouhaných brambor (trochu i vymačkat), 15dkg hrubé mouky a 7 dkg hladké mouky a 2 špetky soli. Vše smícháme. Těsto protlačíme haluškovacím sítem do vroucí osolené vody a vaříme jen tak dlouho, až vyplavou. Po vyjmutí nezchlazovat studenou vodou!
Je to recept slovenského kuchaře z nedávného seriálu o Slovensku, kterým nás provázel Dalibor Gondík. Hned jsem si halušky uvařila a byly super. Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky a opéčeme. Tuk z opečené slaniny nalijeme do brynzy a zamícháme do ní (tím trochu zřídne) a pak vše i s kostičkami slaniny zamícháme do halušek.
Halušky jsou typicky chlapské jídlo: jednoduché až primitivní na výrobu, výživné a zasytí.
Halušky si připravovali bačové na salaši v horách. A co měl takový pasák na salaši? Pytel mouky, pytel brambor, něco slaniny, nějakou tu cibuli. Vodu z potoka, pytlík soli a mléko od ovcí. Slepice si na salaši nepěstovali. Z toho vyplývá i originální recept, který obsahuje jen zmíněné suroviny: z jemně nastrouhaných brambor a mouky (poměr 2:1) se vyrobí těsto, se kterého se zavaří halušky do osolené vody. Navrch se dá smažená cibulka se slaninou a bryndza. To je celé. Příloha se může měnit (slanina, škvarky, klobáska, uzené koleno), ale těsto a bryndza zůstávají stejné.
Tento recept je ověřený generacemi, i mnohokrát mnou osobně.
Mám svůj oblíbený recept na halušky z brambor:
300g vařených brambor - nastrouhané
300g mouka hladká
3 vejce
200ml vody (dle konzistence přidat/ubrat)
Stačí všechno smíchat, ale nedávat veškerou vodu hned a přidát dle konzistence těsta. Správně by tam asi mělo být méně vajec, ale mě to takto vyhovuje. Vždycky se povedly, nikdy nerozvařily.
Dávají se do vroucí osolené vody přes síto na halušky a jakmile vyplavou jsou hotové. Plavou téměr okamžitě, takže je tam nechávám asi minutu a lovím.
jj, najít ověřený recept není ten největší problém. Vařit halušky chce hlavně fortel a kumšt. Já jsem taky dostal nápad vařit halušky, použil jsem jeden mnohokrát doporučovaný a mnohokrát uvařený recept Halušky se zelím a halušky se mi slepily do jedné. V hrnci plavala jedna obrovská haluška. Skončila v popelnici.
Dobrou chuť
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.