Nejste přihlášen/a.
Bobane, Vy jste tu "pochodující makrelu" vážně přežil? Tak teď už můžete spráskat úplně všechno.
Kde, člověče, nakupujete, že máte všechno "prošlé"? Podobné věci už by se konzumovat neměly. Navíc, nedávno jsme s manželem vzpomínali: Jak je možné, že kdysi domácí jitrničky, které nám řezník udělal o zabíjačce, vydržely v chladném špajzu na válu voňavé a chutné třeba měsíc? A ty z obchodu za 2 dny, i když uložené pěkně v lednici, už občas zavánějí?
Nekupujte si ničeho moc. Pokud jste v domácnosti sám, tak 1 porci pro sebe, i kdyby to bylo sebelevnější. Uložte jídlo do lednice /zapnuté a chladící/ a snězte je co nejdřív. V lednici kontrolujte záruky, poznáte tak, co je třeba sníst nejdřív. To si dejte pěkně dopředu, abyste na to viděl a včas si to vzal.
Jinak - starou jitrnici bych nejedla nijak. Pokud jsme měli domácí, ty čerstvé chutnaly nejvíc zastudena. S čerstvým chlebem, manžel si bral hořčici. Jeden řezník mu poradil, aby si sousta jitrnice máčel /ne moc/ do octa a věřte, nebylo to vůbec špatné. Pokud jsme jich již byli přejedeni, opékala jsem je na pánvičce, pozvolna, na malém množstvín tuku, často obracet. Předtím vidličkou propíchat, aby nepopraskaly. Jako přílohu lepenici - brambory se zelím. Bylo to vynikající.
Jinak si opravdu nekoledujte. Jíst staré, prošlé potraviny, to je nejlepší cesta na krchov. Ať už jsou to jitrničky, nebo makrely. Jaga.
Dobrou domácí za studena s cibulí,octem a pečivo.Kupovanou pokud možno druhý den od nákupu-na pánev,pak na talíř s bramboůrkou a trochu podušeným kysaným zelím!Pokud je střevo jakoby lepivé ,odporné (aspoň mně) na dotyk-nemilosrdně jde do odpadků!
Jinak pokud jakékoliv jídlo obsahuje botulin-tak pomůže jen toto vyhodit,ohřátí,upečení ani při teplotě vyšší 200;C tento nelikviduje.Pokud byste jej měl v makrele,tak dnes již asi píšete ze záhrobí a ne že jste se jen pogrcal a poserýnkoval!
.Kenav -běžně jak jitrnici tak tlačenku z domácí zabíjačky jsme takto běžně konzumovali. ale už dobře takových 30-35 let jsem domácí neměl-pak se již neoplatilo ani prase chovat.Až budete mít dobrou tak to vyzkoušejte!
Slyšela jsem, že nějaký kuchař dělal plátky tlačenky smažené jako řízky. Obalené v trojobalu. Prý to bylo moc dobré.
Sama jsem to nikdy nezkoušela, škoda tlačenky, připadá mi, že se to musí teplem rozpadnout. Jaga.
Jitrnice či jelita před pečením popíchejte větší jehlou, možná párátkem, aby při pečení nebouchla hned na začátku a neohodila troubu nebo víko od remosky. Vymažte pekáček nebo remosku trochou sádla. Já lehce mastím i ty jitrnice. A pak pečte. Odhadem půl hodiny, podle toho, jestli byla trouba roztopená. K tomu vařené brambory a misku syrového kyselého zelí, do kterého přidáte sekanou cibuli a trochu oslazené vody. /Já medem/.
Vynikající oběd!
Kupovaná jitrnička se ráda kazí.
Rozbalte a čichněte k nim, sáhněte na ně, jestli se lepí, jsou mazlavé.
Moc bych to s chutí nejedla, ale pokud voní dobře, tak sloupnout a udělat jako prejt /opéci/, brambory, zelí.
Když máte chuť na opečenou a opravdu tam nevidíte a necítíte žádné změny, tak pěkně na sádle opéci i v pláštěnce, mě ale většinou popraskají.
-----------------------------
Domácí jitrnice vydržely hodně dlouho, ale ty kupované přece jenom - dají tam datum, a raději se jistí. Takže i pár dní po datu spotřeby mohou být jitrnice poživatelné.
Kupuji škvařené sádlo a datum tam je snad 14 dní spotřeba. Ale sádlo vydrží třeba půl roku a to domácí i rok. Prodavačka, se kterou jsme to probíraly, tak řekla, že výrobce prostě musí dodržet ty dané lhůty.
Takže, jak jsem napsala výše, vizuálně a čichově zkontrolovat a potom se podle výsledku zachovat.
Lipánku-budu odporovat-jitrnice doma,z domácí zabijačky nikdy nevydrželi! jedině prejt zavažený ve sklenici ve sklepě nebo pak prejt v tlačenkovém střevu v mražáku! Jinak se dříve sežrali (to co nebyla výslužka) než se zkazili! S prví částí souhlas!
Jelito je ze syrové krve, tedy musí projít tepelnou úpravou. Jitrnice je z vařeného masa a tedy už se nemusí tepelně upravvovat. Záleží na chuti.
No nevím,syrová krev.U nás se do jelit vařili výhradně kroupy a po nabití do střev se vše vařilo-nejprve..., pak ... a pak teprve přišla na řadu jelita která se vařila. Takž u nás se nemuselo již tepelně upravovat! Přebytek prejtru do jelit přišel na brutvánek a druhý den se upekl a podával se s bramborem .
Ale jiný kraj -jiný mrav-toto se dokonce také lišilo řezník od řezníka!
K mojí babičce chodil pan řezník, myslím, že se jmenoval Ponc.
Byla jsem dítě, ale pamatuji, že naplněné jitrnice se ještě nechaly překulit ve vývaru, teprve, když vyplavaly nahoru, tak se vyndaly, ale nesmělo se to přepísknout, protože potom praskly. No, bylo to potom v polívce, ale jitrnic bylo potřeba přece jenom více, takže škoda každé. Takže se také převařily, nejenom jelita a tlačenka /ta více/.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.