Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Který termín porodu platí?

Od: tehule odpovědí: 11 změna:
Dobrý den,
do těhotenské průkazky doktor uvádí dva termíny porodu - jeden podle poslední menstruace a druhý podle ultrazvuku. V mém případě se tyto termíny liší přesně o 7 dnů, podle utz je miminko o týden mladší. Který z nich mám brát jako směrodatný?
Jde mi hlavně o to, který ten termín se použije pro výpočet odchodu na mateřskou a taky pokud bych přenášela a bylo by potřeba vyvolávat porod (čemuž bych se ráda vyhnula), od kterého termínu se přenášení počítá?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

9x

Těhule, podle tvého dotazu odhaduju, že jsi těhotná poprvé a chceš si všechno pěkně nalinkovat a naplánovat.

Svůj dotaz zkus položit lékařům, ať se taky pobaví.

Pokud tvoje těhotenství probíhá bez komplikací, tak vypni internet a přečti si nějakou hezkou knížku nebo se podívej na pěkný film. Dále si rychle najdi nějakého koníčka, kterému se budeš věnovat, abys zaměstnala hlavu a nemusela řešit termíny porodu. Až budeš mít břicho jako dva polštáře, tak tě dva rozdílné termíny porodu vůbec trápit nebudou.

"Užívej si" a buď zdravá.

julie*

..."ať se taky pobaví"... Vy se bavíte, mladá žena řeší něco pro ni momentálně důležitého.

Hele, někdy obzvláště vy muži máte sktuečně nepatřičně sebevedomě blahoskolnný tón. Co vy, pane, můžete vědět o pocitech ženy, která je těhotná a důvodech toho, proč se takto ptá? Hm? Chytrolíni tihle páni tvorstva, jen co je pravda.

hodnocení

1x

Pro odchod se zaměstnání se bude brát první výpočet, během těhotenství se pak dá upřesnit stáří plodu dle vývoje na USG. Ale pro klid maminy doma tedy mateřskou, to bude určitě ten první termín.

hodnocení

0x

Možná snad spíše ten druhý. Oba termíny jsou jen orientační a můžeš porodit klidně dříve i později. Buď úplně v klidu a užívej si těhotenství. Málokteré miminko se narodí v dnu termínu porodu a gynekolog ti jistě termín ještě pozmění. Při přenášení se porod vyvolává cca po 10 dnech od posledního orientačního data porodu, které ti stanoví lékař ( u každého to může být jinak).

*houpy*

hodnocení

0x
To je uplne jedno , dite prijde na svet jak bude chtit samotne. Vse je orientacni a +-2tydny okolo toho data...

pb®
hodnocení

0x
Prý je nejpřesnější termín dle ultrazvuku, tam doktor vidí, v jaké fázi růstu plod je. Podle data menstruace nemůže určit, kdy byla ovulace. Ne každá žena má cyklus 28 dní a ovuluje 14. den cyklu. Některá si dovolí ovulovat třeba 10. den, jiná až 20. či 25. den cyklu.

lucie*
hodnocení

0x

Já měla u každého těhotenství snad tři termíny porodu.

Říká se, že směrodatný je ten první od gynekologa, ale můj gynekolog uznával (i on sám) termín z prvního velkého ultrazvuku. Takže já vždy uznávala (i můj gynekolog) termín od "hodnostně" vyššího doktora :-D což byl v jednom případě gynekolog pro rizikové těhotenství a v druhém případě gynekolog co dělal velký ultrazvuk.

hodnocení

0x
Můj doktor, mi na formulář pro zaměstnavatele kvůli mateřské dovolené, psal TP dle menstruace.
Na tyto otázky se lékaře vůbec nebojte ptát, vůbec netuším, proč by mu měly připadat vtipné‍♀ Též jsem lékaře podobně vyvzpovídala. Není nic špatného na tom, když chce být žena připravena na všechny možnosti a situace, které mohou nebo nemusí nastat.

liska5
hodnocení

0x

Nechte to přírodě, to se nedá naplánovat přesně. Někdy se dítě narodí i o měsíc dříve nebo zase o týden později. Ten nástup na MD si dejte podle ultrazvuku, ať ji máte delší. Mně se první dítě narodilo o pět týdnů dříve a ten den mi napsali, jako nástup na MD.

hodnocení

0x

Dneska máte ultrazvuky, rozbor plodové vody a další vymoženosti. Za mého těhotenství byl jediný mimořádný úkon ten, že mi stařičký pan gynekolog poslouchal ozvy srdíčka dítěte tím, že mi na břicho přikládal takovou trumpetu, ke druhé straně své chlupaté ucho. Pak mi sdělil: Možná to budou dvojčata. Moje reakce: *plac* búúúúú, já mám ale kočárek jenom pro jedno. Bylo to nakonec jen jedno. Vážilo ale 4,30 kg. *smich*

Termín jsem měla určený podle menstruace. Ultrazvuky tehdy nedělali. Termín byl 1. 12. Nedělo se nic. V té době jsem dálkově studovala. Toho 1.12. jsem měla konzultaci ve škole 80 km od nás. Vydala jsem se do školy, abych zbytečně nezameškala, pro jistotu průkazku s sebou. Nedělala jsem z toho vědu. Dcerka se nakonec narodila až 11. 12. A všechno bylo v pořádku.

Však ono to přijde, týden sem, týden tam, hlavně aby Vaše malé bylo zdravé, Vy v pohodě a tatínek neskončil na záchytce. Jaga.

hodnocení

0x

Moje žena říká, že z těch dvou termínů je správný ten od Apolináře ;). Já ale vím, že je to jinak. Termín porodu jsem zkrátka naplánoval a tak má starší dcera narozeniny na můj svátek. U té mladší jsem se zapomněl zmínit, takže žena splnila jen rámcový plán, aby byla na Vánoce doma. Ještě měla týden rezervu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]