Nejste přihlášen/a.
Zdravím!
Nemám přes den možnost teplého jídla - jsem většinou v terénu nebo v autě. Nechci už jíst koupené věci někde u pumpy nebo hotovku z hospody po cestě - většinou to bohužel nestojí za moc Poslední dobou si s sebou dělám bagety a docela mi to vyhovuje. Nicméně mi dochází inspirace, co do bagety nacpat. Nejrychlější je šunka, sýr, zelenina. Někdy si dělám plátek pršutu, mozzarelu, rukolu, rajčata nebo kuřecí kousky se zeleninou. Občas uzeného lososa s koprovým dressingem. Napadne Vás něco originálního a chutného, čím by se dala bageta ještě naplnit? Co by chutnalo Vám?
Moc děkuji za jakékoliv tipy. Budu ráda za nějaký originální nápad.
Já si dělám do zacvakávacích krabiček hustou kaši z pohanky lámanky a vloček. Ty povařím ve vodě, ke konci přihodím rozinky, mandle, nebo fíky, sušené švestky, datle a ořechy, na závěr vmíchám hustý roztok sojového nápoje Zajíc, trochu skořice. Dá se to jíst zastudena, zdravé a výživné. Můj muž to nazval plpa, to mi ale na chuti neubere. Lžičku s sebou.
Výborný je fazolový salát. Fazole z konzervy přírodní, nasekanou cibuli, pepř, lžíci oleje, ocet , případně nasekanou červenou papriku a podle potřeby přisolit. Do toho se může místo octa dát kyselá okurka.
Jindy si dám dalamánek a kefír, nebo rybí kozervu tuňáka se zeleninou a pečivo.
Někdy si udělám amoletu, třeba i naslano se špenátovou náplní. Nebo škvarkovou pomazánku s chlebem. Těstovinový salát..
Proč jíte jen bagety? Je mnoho dalších možností, od sendvičů, až po saláty. Se zeleninou, maso na kousky, bez masa. Bramborový, čočkový, míchaný, fazolový a já vlastně ani nechci všechny vyjmenovat. Je spousta krásných krabiček, s pevným uzávěrem. 3x týdně chodím na dialýzu a to středisko patří B Braun a od nich všichni dostáváme svačinku. Také bagetu nebo sendvič. A hrnek dobré silné kávy. Kdo chce, čaj. Jsou lidé, kteří na dialýzu chodí desetiletí a ti už baget mají plné zuby. Já každou vítám a jsem zvědavá, co v ní je. Nejraději mám sýrovou. Několik druhů sýra, včetně Hermelinu a vajíčka natvdrdo, tatarka. Ale není potřeba, abyste vy jedla stále bagety. Je dost jiných možností.
Mám tipů několik, všechny jsou vyzkoušený, protože plněný bagety miluju
1. Pomazánkové máslo + rukola + schwarzwaldská šunka
2. Camembert (nebo jiný plísňáč) + brusinky (skvělá je zapečená)
3. Modrý sýr (třeba niva) + karamelizovaná cibulka
4. Máslo + med + šunka
5. Tenké plátky vepřové pečeně + jalapeňos + dijonská hořčice
6. Ledový salát + jogurtový dressing + kuřecí přírodně opečený plátek
7. Opečená slanina (bacon) + hořčice + volské oko
a jeden super extra nejlepší tip nakonec :
Máslo, na to listy ledového salátu, zavináče pěkně roztaženýho na dýlku bagety, pár koleček cibule, pár koleček kyselý okurky a pár kapek majonézy - TO JE PROSTĚ SEN...
Vaječná omeleta/smaženka s hořčicí, jakékoli pečené maso třeba s kyselou okurkou, plátky domácí sekané nebo malé karbanátky, tužší míchaná vajíčka - na cibulce, se šunkou, se sýrem. Zeleninu podle chuti a možností, ale dá se použít i ovoce - třeba ke kuřeti jablko + brusinky.
Většina "zbytků od oběda" se taky dá zpracovat na vydatnější pomazánku - ale s držťkovkou nebo krupicovou kaší bych to nezkoušela
Tak já na hospodské obědy nedám dopustit, dělám ve stavařině a rád si v poledne na hodinku sednu a v klidu si dám teplé jídlo a dvě pivka. Někdy ale tahle možnost není, tak to řeším bagetou z pumpy. Výběr je dnes velký a i tam lze čerpat inspiraci na domácí bagety. Třeba kousky různého masa, ať už smaženého nebo jen okořeněného, doplněné nějakým dresingem, zeleninou, těch kombinací je mnoho. Pokud vím předem, že budu déle dělat někde mimo dosah hospody, napeču si několik slaných štrůdlů s různými náplněmi a zamrazím je. Ráno jen vyndám porci z mrazáku a "oběd" je připraven.
Děkuji za tip na štrůdly, to je dobrý nápad. A vůbec slané koláče obecně. Kdysi jsem dělala špenátový a byl moc dobrý.
No, ono Vy jste chlap. děláte asi rukama, já jsme ženská, fyzické aktivity v práci tolik nemám. Pro mě jsou meníčka ve stylu knedlo vepřo a smažák celkem nepřijatelná - moc mi taková jídla nesedí, dám si jednou za čas od maminky, ale v hopodách je maso často tlusté, to nesním a úplně nejhorší je taková ta UHO, kterou v hospodách často vše přelívají. Bohužel se u nás doma fakt dobře vaří, sama jsem se asi naučila a pak mi hospodské jídlo nejede - cítím umělé jíšky, bujony, nesnáším takové ty zahušťované pudingové sosy, přepálený olej... Zkrátka jsem asi zmlsaná Navíc se pohybuji těsně podél hranic s německem a když je hospoda slušnějsí, stojí jídlo okolo 180kč a to odmítám dávat...
Když jsme jezdili na výlety s vnoučaty, vždycky jsem dělala domácí klasiku. Bagetu rozkrojit, jednu půlku potřít hořčicí, druhou kečupem. Pak list salátu či čínského zelí, plátky šunky, plátky uzeného tvrdého sýra, kolečka kyselé okurky, rajčat, případně i proužky papriky, kolečka vajíčka natvrdo. Vše opatrně potřít doma připravenou tatarkou. Aby to nebylo moc vysoké, když to bylo hodně plné, pevně jsem to utáhla do potravinářské folie a na noc dala do ledničky. Ty chutě se pěkně propojily.
Jíst se to muselo dost opatrně, pomalu odstraňovat tu folii kousek po kousku, aby se to nerozpadlo, ale chuťově to bylo moc dobré. Nic dobrého tam nechybělo. Jaga.
Možná vám nepomůžu, ale my si děláme na cesty bagetu tak, že ji pomažeme tatarkou, dále list čínského zelí, uzený sýr a papriku. Zrovna tahle kombinace. Jinak si vzpomínám, že děcka měly kdysi rády rohlíky tlustě namazané obyčejnou budapešťskou pomazánkou. Každý rohlík jsem zabalila zvlášť a pak to bylo takové nasáklé a v teplech to bylo dobré a nezkazilo se to.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.