Nejste přihlášen/a.
Možná hloupá otázka,ale můžete mi někdo popsat ,jak má chutnat med neišizeny . Kupoji od různáých včelařů a mám pocit ,že je vlastně jenom hodně sladký?.Je nějaká pomůcka ,jak poznat opravdu dobrý neošizený med?
Každý med chutná jinak - luční, lipový, lesní atd. - a každý dává přednost jiné chuti. Pravost medu lze ověřit například takto (a máte co dělat v dlouhých zimních večerech ):
Test rozpouštění
* Vezměte sklenici vody. Ta a lžíce vody je vše co potřebujete pro první test.
* Vložte med do vody. Jestliže je med nečistý, bude se rozpouštět ve vodě - nejběžnější přísada v medu je sirup ze surového cukru, který se rozpouští. Jestliže je med pravý, med drží při sobě a klesne jako pevný chuchvalec na dno sklenice.
* Tento test se může také provést smícháním stejného dílu medu a metylalkoholu (denatur. líh). Čistý med klesne na dno. Nepravý med se pravděpodobně rozpouští a mléčně zakalí roztok.
Test plamenem
* Vezměte zapalovač a svíčku s bavlněným knotem. Tento test je lepší pokud nemáte mnoho medu nazbyt.
* Ponořte bavlněný knot svíčky do trochy medu, a přebytek setřeste.
* Pokuste se knot zapálit. Pokud hoří, potom je to čistý med. Jestli nechce hořet, potom přítomnost vody nedovoluje knotu hořet. (Jestliže je jenom malé množství medu na knotu, mohl by ještě hořet. Bude vydávat škvařící zvuk, a je lépe sfouknout knot a zkusit to znovu s větším množstvím medu.)
Test absorpce.
* Nalejte pár kapek medu na savý papír a pozorujte jestli je nebo není pohlcován. Pokud je pohlcován, med není pravý.
* Jestliže nemáte savý papír, nalijte med na bílou látku, potom látku vyperte. Jestli zůstane nějaká skvrna, není pravděpodobně čistý.
Spirálový test stékání.
* Když se nechá med pomalu stékat, splývá ve spirále ve směru chodu hodinových ručiček. To je proto, že molekula medu je nesymetrická s pravotočivým sklonem, což způsobuje kroucení praménku medu.
Jedubabičko vy umíte najít a stáhnout kde co, to už jsem si všimla dávno ale máte i nějaké zkušenosti?
Jednoduchý test, dobrý med velmi brzy zkrystalizuje a není to na škodu. Každý med chutná jinak, pasou-li se včelky na akátech, opravdu tu vůni cítíte, stejně tak lípa, řepka mi nevoní a nechutná, nejraděj mám med medovicový (lesní) vonívá po jehličnanech. U medu záleží i z jaké lokality je, jak zdravé je včelstvo a čím včelař dokrmuje. Včelař nechá včelám tolik medu, že jim nemusí přidávat cukerný roztok, tak by to mělo být ale med je drahý, cukr levný a jde o peníze. Nejlepší je, mít svého včelaře. Pastový med je dle mého názoru, nejhorší co vůbec může být ale někdo ho vyhledává, nekrystalizuje.
Já jsem dostala darem ten "pastovaný" med. Je takový bílý a jeho chuť mne také neuchvátila. Je pravda, že nekrystalizuje, protože jsem ho měla opravdu hodně dlouho a byl pořád stejný. Ale nějak mi nechutnal. Nakonec jsem ho spotřebovala do buchet místo cukru a tak. Tak si také myslím jako Liduš, že med má vonět a že se dá podle vůně poznat, kde se včelky živily.
Záleží, co kupujete za med. Květový, lipový, akátový, medovicový?
Ano, pro někoho každý med může být jenom hodně sladký.
Krystalizuje každý med, jen každý po jiné době. Květový krystalizuje témeř hned po stáčení, třeba do týdne či 14 dní. medovicový pak třeba až za rok. Pastovaný med je vlastně krystalizovaný květový, kterým se v průběhu krystalizace párkrát během dne jen pomalu pratahuje taková pomůcka. Pohybem se krystalky o sebe třou a rozmělňují a tak nezůstane tvrdý na kameň, ale v podobě takové pasty.
Květový v ČR není v podstatě nic jiného než med řepkový, protože její sladina je v medu přítomna nejvíce, je to způsobeno časem, kdy kvete. I když je úl v ovocném sadu, který kvete o malinko dřív než řepka, tak stejně ovocný med slouží spíš pro důležitý rozvoj včelstva, které díky němu sílí. Je to také podmíněno termíny, med se nemůže vytáčet v době, kdy obsahuje hodně vody, ale musí tzv. u včel uzrát.
Zajděte si na nějakou včelařskou výstavu, vždy tam mají více druhů medu, který nabízí k ochutnávce. A ano, každý chutná jinak.
Pokud nakupujete u včelařů, kteří prodávají svůj vlastní med tzv. ze dvora, rozhodně med nefalšují, nenadstavují ani neředí.
no já právě myslím,že to přislazují,je to moc sladké i když voní a je chutný . Už jsem měk od různých včelářů,nalepí si tam všelijaké štítky,ale jestli je tovůbec pravda? Napsat a nalepit si tam můžu co chci,certifikáta taky. Pokud to není od opravdu dobrého známého,tak asi nepoznám nic. U nás v republice se přece všechno oblbuje. už si na to zvykli i ti dobří podnikatelé-hlavně to prodat.
No, když tak čtu vaše dotazy a názory? Proč jste tak hrozně podezřívavý? Myslíte si, že nikdo neumí něco dělat poctivě?
Jako proč by ho měli doslazovat? Vždyť med je z 80 - 90 % směs různých druhů cukrů. Zbytek je voda. Přirozeně se vyskytující voda. Med je totiž včelami vyroben ze nektaru, který obsahuje asi 10% cukrů a 90 % vody. To znamená, že včela musí ten poměr úplné přesně obrátit a to dělá odpařováním a zpracováváním (jezením a vyvrhováním).
Drobný včelař ani nemá čím by to tak asi naředil. Myslíte si, že nakupovat cukr, nebo nějaké to médium, kterým ten med nadstaví by bylo ještě výhodné? Kolik si myslíte, že takový včelař s pár včelstvy medu vyrobí?
Včera mě vyděsilo ve zpravodajství TV zpráva,že někteý producent medu ničil provokativně na veřejnosti svoje zásoby medu,protože mu včeličky nanosily medík s jedy.Okolní zemědělci používají herbicidy a ty včelky nanosily do úlů-Med je zcela chuťově v pořádku,ale kontrola ho nepustila do expedice kvůli vysokým dávkám jedů-Tak co máme my,spotřebitelé hodnotit?
JABRAKA
Ano, to je dneska problem. Za to ale nemůže včelař. Většinou je problém se zemědělci, protože nedodržují dobu aplikace. Např. řepku místo v podvečer nebo v noci, tak stříkají v poledne. A i kdyby to nakrásno včelaři nahlásili, tak co ten včelař? Domluví jim? Těžko. Zavře včelám česna? Za půl hodiny jsou včely udušené. Např. v době plné snůšky (když kvete řepka) je ve společenstvu třeba tolik včel, že se do úlu nevlezou a část jich nocuje venku zavěšených na česně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.