Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Žitný chléb z domácí pekárny

Od: tatik® odpovědí: 14 změna:

Vážení, obracím se na fórum s otázkou jak upéci dobrý žitný chléb v domácí pekárně. Předem Vám děkuji za případné rady či odpovědi. Tatik

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Dobrý chléb je relativní pojem - pro každého může znamenat něco jiného.

Chleba z čistě žitné mouky se vám nepodaří. Já když jsem pekl, tak jsem míchal pšeničnou a žitnou v poměru 2:1

floro*

Proč by ne, já si peču jen a pouze ze žitné mouky.

id

floro - prozraďte typ pekárny a na jaký program žitný chléb pečete? Pouze ze žitné mouky nedokáži upéct chléb v pekárně.

floro*
Proc pouzivat pekarnu? Staci misa, forma a trouba.
A z psenicne mouky to v pekarne jde? Ze by byl takovy rozdil mezi hutnosti testa, to rozhodne neni. Navic psenicnevteeto se musi mnohem vic hnist, coz u zitneho neni zadouci
id

floro - aha, zmátla mě vaše odpověď. Tazatel se ptal na něco jiného, jak udělat žitný chléb v pekárně.

V pekárně se mi povede žitno-pšeničný chléb, pšenice celozrnná a to v maximálním poměru půl žitné( Pernerka) a půl pšeničné mouky. Kdo má rád nadýchaný chléb, musí dát žitné mouky jen třetinu. POuze žitný chléb v pekárně nelze upéct, alesoň já to neumím.

Jde o to, že žitná mouka má poměrně málo lepku, takže čistě žitný chleba je dost drobivý. U průmyslového žitného chleba se to řeší různými "přípravky na zlepšení mouky".

smode*
Tak nevím. My děláme čistě žitný chléb doma běžně. Proto jsme pekárnu kupovali. Samozřejmě tolik nevykyne, je hutnější a více se láme. To ale nepovažuji za problém.
jarin*
Upéct skutečně dobrý čistě žitný chléb, tj. kváskový a v pekárně je skutečně výzva. A smekám před tím, kdo to dokáže. Žitná buchta s droždím a octem opravdu chleba není.

figurek*
hodnocení

1x

žitný se nám nikdy nepoved.

Radím : Dělejte pšeničný.

hodnocení

1x
Žitný je velmi hutný, běžná pekárna těsto neutáhne. Dávával jsem 250g žitné+300g chlebové - takový je již dost "žitný", větší podíl už nejde dobře zpracovat a nebo upéct. Pokud chceš ještě větší podíl žitné, je nutno udělat řidší těsto tzn péct v běžné troubě a vhodné je už použít kvásek, protože žitné těsto samotné kvasnice nenakynou Až tak komplikované to není, kvásek si uděláš z žitné mouky sám a chuť i konzistence je někde jinde oproti pekárničce. Kvásek taky znatelně prodlouží výdrž chleba. Pohledej recept na 24h chleba - je téměř bez práce, je kváskový do trouby.

floro*
hodnocení

0x

Žitný je potřeba dělat z opravdového kvásku.

Kvásek si buď někde vyptejte nebo si založte svůj - 50 g žitné mouky a 50 g vody, smíchat, předělat jen sáčkem na volno nechat na kuchyni, druhý den přidat 50 g žitné mouky a 50 g vody, třetí den, čtvrtý a máte kvásek. Kvásek pak uchováváte v lednici s tím, že třeba dvakrát za týden přikrmujete stejným způsobem jako když zakládáte , tzn. 50 g vody a 50 g mouky necháze prokvasit a zpátky do lednice.

Pečení chleba - odděláte si větší část přikrmeného kvásku, zbytek do lednice. Ke kvásku dáte do mísy 450 g žitné mouky, 350 g vody, lžičku soli (nebo 2 podle toho jak jste zvyklá solit), lžičku kmínu, já si přidávám mletý mák, slunečnici, chia semínka, dýňová semínka (v množství asi po lžících). Zamícháte - nehněte se, nemíchá moc dlouho, jen promísíte. Formu vymažete sádlem, nandáte do formy, nemusíte nijak urovnávat, protože se urovná sám. Přikryjete něčím aby to neoschlo, ale trochu větralo (strkám jen tak ledabile do sáčku). Necháte prokvasit (čas záleží podle okolní teploty, někdy stačí dvě hodinky, někdy dýl. Čím víc nabyde, tím víc bublinek uvnitř má. Pak polejete vodou, moc s ním netřeste, aby nasplaskl, pak bude hutný, troubu stříknete vodou, zapnete na 180°C a dáte do studené trouby, jak lehce se propeče vyklopíte na mřížku, potukejte prstem, aby jste viděla jak to zní a pečete do upečení. To poznáte poklepáním, zní to dutě a jinak než po vyklopení. Pečení trvá asi tak třičtvrtě až hodinu a po vyklopení zas třečtvrtě až hodinu. Záleží jak vám peče trouba. Pak necháte na kuchyni na mížce vychladnout.

Je to naprosto jednoduché, nemusíte nic hníst, míchat, dmýchat, nějaké ty mouchy začátečníka ze začátku postupně vychytáte - jak dlouho kvasit, jak dlouho péct atd.

Jinak doporučuji knihu Ruce v mouce, je tam spousta dobrých receptů na pečení z kvásku.

Žitný chléb z domácí pekárny

jarin*
hodnocení

0x

jak píše floro, na pekárnu se vykašlete, pro dobrý žitný budete potřebovat mísu, žitný kvas, ruce a troubu. Pokud tedy nechce dělat takové zvěrstvo, jako snažit se udělat žitnou "buchtu" z obyčejných kvasnic. Ta Vám neprospěje ani zdravotně. Žitná mouka má nevýhodu, že hodně lepí. Proto je chléb všeobecně lepší s max. polovinou žita. Většině lidí pak takový i daleko více chutná. Jen bych doplnil floro, že takto "od nuly" založený žitný kvas, jak píše, je skvělý, ale ne vždy se podaří a ne vždy vznikne krásně voňavý kvásek. Je to určitá kvasinková "zoologická", která se tam narodí a žije a ne vždy je výsledek zaručen. Proto i třeba vinaři přidávají do vína ušlechtilé kvasinky, aby měli zaručen výsledek. Pokud se Vám kvásek krásně podaří, tak ho můžete vždy trochu (stačí pár lžic) uchovávat v lednici v horní přihrádce a cca 2 - týdně dokrmit. Pro pečení si ho vykrmíte do množství, jaké potřebujete a zase kousek schováte na další pečení. Jen je třeba ho přikrmovat a starat se o něho, jinak i on se "vyživí", přestane vonět a po delší době může i on plesnivět, i když je sám o sobě hodně odolný. Sám jsem měl takto udržovaný kvásek doma asi 3 roky, než se mi bohužel zkazil po dlouhé dovolené.

jabraka*
hodnocení

0x

Kupuji hotové směsi,nejraději pšenično žitné.

JB

tatik2
hodnocení

0x

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @kapkanadeje z důvodu porušení pravidel poradny. ]

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]