Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám asi trochu podivný dotaz. V jedné obci dost daleko od nás se dosud prodává vážené droždí. Nikde jinde už ne. Jistě si pamatujete tu velikou cihlu, z které se ukrajovalo. Toto droždí je daleko kvalitnější, než ty balené kostičky, velice dobře kyne a i chuťově je lepší. Proto si ho taky ráda kupuji.
Jenže - je to daleko a nemohu tam jezdit jen tak pro kvasnice. Když si ale koupím víc, kousek použiji a zbytek mi pak v lednici vyschne, což následně vyhodím. Proto by mě zajímalo, zda bych si mohla dát kvasnice do mrazáku a v případě potřeby je vytáhnout a použít. Mohla bych si jich tak koupit do foroty víc, což bych uvítala.
Myslíte si, že se kvasnice v mrazáku dobře uchovají a že jsou potom k potřebě, stejně jako čerstvé?. (pokud ne, zapomenu na to) Děkuji - Jaga.
Kvasnice - droždí v mrazáku mám vyzkoušeno. Snad půl roku jsem ho tam nechal a pak si na něj vzpomněl a fungovalo jako nové. Ale dával jsem ho zmrazit nově koupené. Bohužel na to nejsme doma zvyklí a ani nás nenapadne, že je vlastně záloha v mrazáku... více se osvědčilo sušené, které má dlouhou expiraci a jako záloha poslouží.
Ale pro váš účel droždí klidně šoupněte do mrazáku a používejte jak jste zvyklá.
Dobrý den. Sama vyzkoušeno nemám, ale maminky tvrdí, že to jde. Takže bych se nebála vyzkoušet. Mrkněte: emimino.cz/...
Dobrý den. Já mám pouze zkušenost s těmi balenými kostičkami. Asi před dvěma lety jsme jich doma najdnou měli 5. Tak jsem čtyři dal do mrazáku s tím, že se uvidí. Musím říct, že fungovaly normálně. Tak si myslím, proč by to nešlo s tím váženým. To jsem viděl naposled u nás v konzumu asi koncem 70. let.
Děkuji za rady, ano, to co bylo k vidění někdy za totality, lze v jednom krámku v našem okolí koupit. Nikde jinde jsem je neviděla. Když se tedy stále toto droždí vyrábí, nevím, proč je neberou i ostatní prodejny. Asi kvůli tomu vážení, krájení a balení. To se dneska už žádné prodavačce nechce a ty kostičky jsou jednodušší. Děkuji - Jaga.
Já si pamatuji, že tu cihlu měli u nás v konzumu. Takový krámek s pultovou obsluhou, který ale zavřeli někdy v roce 1982. Od babičky jsem měl na papíru mimo jiné napsáno za 0,50,- droždí. Nebo za korunu. Jak kdy. A paní to ukrojila z té cihly a zvážila. Takže to bylo třeba za 0,70,-. Potom tady byla samoobsluha a tam to také měli krájené z té cihly, ale už to měli předvážené a zabalené v papíru. A byly na tom různé ceny a měli to v ošatce u pultu s uzeninami. Stačilo si jen vybrat podle ceny nebo velikosti.
Jago, jen tak na okraj, kdyby měl nějaký majitel zájem toto droždí prodávat, tak mi věřte, že ho od toho neodradí nechuť prodavačky. Zato pořádné hygienické směrnice, to už je jiná.
Aneb když jsem takhle v jednom řeznictví při výpomoci přepravovala uzeniny z chlaďáku do chlaďáku a spolu s nimi - v odlišných přepravkách na odlišných kolečkách - maso, tak na mě paní vedoucí huláká, že maso a uzeniny SE NESMÍ mimo chladící prostor vyskytnout, ani na vteřinu, v jedné místnosti společně! No a takových pravidel je tam asi padesát. Pak s tímhle pracujte... droždí klidně může mít svou samostatnou kategorii, která určuje, jak s ním můžete zacházet, nedivila bych se, kdyby v naší republice a dnešní době potřebovalo k uskladnění vlastní místnost
Jago, jelikož mám vedle poděbradskou mlékárnu a tam právě prodávají ty kilové kvasnice, tak já, jelikož pořád peču chleba, kupuji po půl kile. Jsou kvallitou o hodně lepší než ty vážené kostičky. A právě mi paní v té mlékárně poradila, abych klidně kostku rozdělila na menší kousky a pořádně zabalila do mikroténových sáčků a dala do mrazáku. Tak jsem to udělala a opravdu se kvasnicím vůbec nic nestalo a nějaký rozdíl v chuti jsem teda nepozorovala a to jsem mlsná koza. A těsto mi vždy dobře vykynulo i s mraženými kvasnicemi. A to vůbec nemohu říci o "čerstvých" kvasnicích, které prodává Penny. Mnohokrát se mi stalo, že kostka kvasnic z Penny je mazlavá, nedá se lehce rozlomit a vypadá to, jakoby byla právě zmrazená a asi to něčím i upravujou, aby se to nerozteklo a chleba mi kolikrát ani pořádně nevykynul. Prostě kvasnice z Penny už nekupuji. Je docela možné, že oni to dělají běžně a mrazí všechny kvasnice a nějakým sajratem to upravují, aby jim to pak v krámě nějakou dobu vydrželo jako čerstvé, ale jsou podivně mazlavé. Tak to klidně vyzkoušej a uvidíš. Já také dělám kvasnicovou pomazánku, nebo knedlíčky do polévky, tak já kvasnic spotřebuji docela dost.
I u nás se vážené kvasnice prodávají, jsou kvalitní a o polovinu levnější než kostky. Kupuji asi 30dkg, polovinu dám do ledničky do krabičky se 4 klapkami. Zbytek do mrazáku. V ledničce vydrží bezproblémově 14 dní, v mrazáku nekonečně dlouho. Kvalita pečiva z kvasnic mrazáku je stejná jako z čerstvých.
Do mrazáku je dávám také do krabičky. Droždí nalámu asi na velikosti kupovaných kostek a v krabičce oddělím folií nebo alobalem. Vytáhnu z mrazáku vždy jednu porci kvasnic.
Protože dělám poměrně často drožďovou pomazánku z 1/2 cihly droždí,koupím celou - dnes do 50 Kč. Vždy ten zbytek dám do ledničky a i po 1/4 roce (když jej omylem najdu) je zcela v pořádku. Důvodem koupě celé cihly je to,že si ji objednám,protože u nás v pekárně jsou dámy tak pilné,že je mají navážené po malých kouskách a rozbalovat 30 balíčků by bylo zbytečné a i neúcta k jejich zbytečné práci.
Jak děláte tu kvasnicovou pomazánku? Co vše do ní dáváte? U nás jsou v jednom obchodě vážené kvasnice běžně.
Liško, tady je moje kvasnicová pomazánka. Nebude tam nic špatného, učila jsem tehdy v MŠ, ochutnala a byla víc než spokojená. A v receptu pro děti nebylo určitě nic špatného:
na másle zpěnit cibuli, přidat na kostičky nakrájenou šunku /uzené, salám/ a kvasnice, chvilku míchat, když zrůžoví, zalít trochu mlékem, přidat strouhanku, ochutit podravkou, přidat trochu hořčice, nadrobno nakrájenou okurku, nakonec 2 vejce a míchat do zhoustnutí. Dochutit solí a pepřem. Mazat na krajíčky chleba.
Vím, pro děti není vhodný ten pepř ani hořčice, ale kapánek jsem si to přizpůsobila chuti dospělých. Jaga.
Ať Vám chutná.
Kdo má domácí pekárnu, tak používá na těsto zmrazené kvasnice. Pekárna si s tím poradi.
Ale jinak zkušenosti nemám.
Že jo! A co doba váženého másla, nalévného mléka do bandasek, jednoho kvalitního chleba a jediného excelentního jogurtu.
ale byla mto také doba různých průjmových onemocnění,salmonely a jiných,:kde jsme k tomu přišli?
JB
Heč Moje maminka v jedné takové staré mlékárně pracovala. Mléko v konvích, obrovská kostka másla, která se musela nakrájet, droždí se také rozvažovalo... Když tam z pekárny přivezli čerstvý chleba, tak mi mamka ukrojila tu popraskanou patku, namazala čerstvým máslem a nalila mlíko do skleničky . A já jí za to pomáhala "porcovat " máslo a rozvažovat kvasnice - za 20 halířů, za 50 . Ach jo, kdeže to máslo, droždí a moje maminka jsou
Droždí uchovat v mrazáku jde, mám to vyzkoušené, funguje potom stejně jako čerstvé, učila jsem se to ve škole ve zbožíznalství. Asi před týdnem jsem viděla v tescu, měli tam na prodej celé ty velké kostky droždí, hned jsem si vzpoměla, když jsem kdysi pracovala v obchodě Jednota, jak jsme ty velké kostky krájeli vlascem na malé kostičky.
Je to pár dní, dcera mi přinesla cihlu droždí, tak jsme si ji rozpůlily. Udělala jsem balíčky a už je v mrazáku. Asi ho koupila v Albertu, nevím to přesně.
Mám vyzkoušené v mrazáku jak kostičky, tak větší balení, které si rozdělím na menší porce,které obvykle potřebuji. Vydrží opravdu dlouho a jsou pak jako čerstvé.
ZKUŠENOST: Předevčírem jsem droždí vyndala z mražáku a ještě nechala v ledně. Dnes, že si kousek z toho naváženého bločku v mikrotenové folii oddělím. A ejhle. Droždí změnilo konzistenci na polotekuté. Použila jsem část, krásně vše vykynulo, ale tu zbylou břečku k dalšímu použití jsem raději dala do zacvakávací krabičky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.