Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jak udělat šťávu k masu?

Od: babajaga® odpovědí: 16 změna:
avatar babajaga

Dobrý den, i když už vařím asi 40 let a prý dobře, zaskočil mě problém. Koupila jsem za poloviční cenu vakuově balenou uzenou vepřovou pečeni bez kosti. Je krásná - a ta cena! /za 3 dny totiž končí trvanlivost/.

Maso je k okamžité spotřebě, není třeba ho nijak péci či jinak tepelně upravovat. Ale: rozhodla jsem jej nakrájet na plátky, prohřát na pařáčku a servírovat s chlupatými knedlíky a zelím.

Teď mám ale problém - čím polít přílohu? Jak udělat nějaký pěkný sosík a z čeho, když maso už péci nebudu? Nevím si s tím rady. Vím, že existují nějaké pytlíky - Šťáva z masa, ale to na dědině určitě mít nebudou a 20 km do města kvůli tomu nepojedu.

Nemáte nějaký fígl, jak udělat šťávu na polití knedlíků, když maso se nepeče? Děkuji předem za nápady. :) Jaga.

 

 

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

ron*
hodnocení

2x

Dobrý den Jago.

To je opravdu problém. Vařím také už řadu let, ale tahle otázka mě zaskočila. Dělat umělou šťávu z kostky by asi nebylo dobré, to byste si nepochutnali. Jediné, co mě napadá, je udělat na sádle cibulku a přílohu tedy omastit tou osmaženou cibulkou.*nevi*

Cibulka se podle mě hodí i k zelí a knedlíkům. Nevím, jestli jsem poradila, ale přeji dobrou chuť.;) Ron.

doplněno 11.01.13 09:22:

Tak s tou cibulkou mě už všichni předběhli.:)

 

hahanaj*
hodnocení

2x

Také nemám k uzenému ráda žádnou šťávu, jen zelíčko pěkně takové moravské .

doplněno 11.01.13 09:34:

Pokud na sosu trváte- dejte uzené na pánev s trošinkou tuku a nakrájenou cibulí a pár stroužky česneku a nechte opéct a pak podlijte a udělá se voňavý sosík můžete maličko zaprášit moukou a provařit ochutit .

 

iz*
hodnocení

0x

Já jsem k uzenému nikdy žádnou šťávu nedělala. Uzené mi přijde dost výrazné, uděláte-li k němu zelí, bude to podle mne stačit.

plechacek*

přesně tak, maximálně cibulku, ta je na tom taky skvělá

 

guest*
hodnocení

0x

Občas řeším pdobný problém a řeším to tak že např. na pánvi rozehřeji sádlo (máslo, ol. olej co zrovna mám), cibulku, kus slaniny nebo kus té uzené pečeně a zasypal bych to moukou poté zalít vodou (nejlépe vývarem) a okořenit (dle chuti sůl, pepř, bilinky, worchester, hořčice atp.)...

 

hodnocení

0x

Dobrý den,

nehanobte dobré jídlo nějakou šťávou z kostky, zaprášenou moukou, je to zbytečné, stačí to tak, jak to je.

Maximálně na větším množství sádla opražte cibulku a maso s přílohou jí trochu potřísnětě :)

Když se to zalije třetinkou dvanáctky, bude vše v pořádku ;)

 

hodnocení

avatar babajaga

Díky moc za bleskové odpovědi. Máte všichni pravdu, osmažím pěkně cibulku na sádle a myslím, že to bude stačit, než nějaká ta šťáva. Bude to v neděli, už se těšíme. :-P Jaga.

hahanaj*

určitě si pošmáknete;)

doplněno 11.01.13 10:13:

obrázek

Jak udělat šťávu k masu?
hodnocení

Hahanaj - to je krása...a karlovarský knedlíček...mmmmmmm:-P

Takhle nějak to bude vypadat /snad/, jen se chystám udělat chlupáče. Jaga.

 

luciekres*
hodnocení

0x

tež byhc k tomu nedělala stávu to se mi nehodí k uzenému..k tomu dávám jen zelí nebo kyslej okurek nebo cibulku na brambory.

sebod*

Kousek toho koupeného uzeného nakrájet na kostičky, podlít troškou vody (malililinko) a podusit, aby pustilo šťávu (teda jestli pustí, ono tohlo "uzený" ...no, co si budeme povídat). Nechat na plotně tak dlouho, až má šťáva krásně zlatavou barvu. Může se přidat kousek sádla. No a pak samozřejmě polít knedlíčky a na to ještě zlatavou cibulku *ua*

 

hodnocení

0x
avatar babkazov

Do papiňáku dám trošku vody, pařáček, co je na ohřívání knedlíků a na to uzené maso. I kuřecí uzená stehna tak dělám. Čtvrt hoďky nechám velice slabě posyčet. Troška vody, která zůstane dole se stane polevečkou a je dobrým základem na šťávu, kterou chcete udělat. Ale je to zbytečné. Není potřeba nic, na takovou dobrotu, jakou je zelí s uzeným a chlupáči. ;) Mám plnou pusu slin.

 

 

galax
hodnocení

0x

Dělá se mi z toho špatně!

K masu prostě šťavka patří, i když samozřejmě je hloupost jí dělat z kostky - to to jídlo úplně degraduje na šlichtu pro prasata... Udělal bych to klasicky - jížka (dosti do zlatova), zalít silným vývarem a okořenit - hlavně žádné sojovky a takové ty tekuté sra.ky!

lidus*

Řekla bych, že maso je už snědené a strávené. Já bych si dala uzené, knedlík a křenovou omáčku a vůbec, já jsem líná a tak bych maso snědla s čerstvým chlebem.

 

moula*
hodnocení

0x

No samozřejmě k uzenýmu brkaši a navrch osmaženou cibulku a třeba polít rozpuštěným sádlem(máslem). No a kdyby šťávu, tak povařit v trochu vody mleté koření podle chuti - kmín, pepř, nové koření, majoránku, bobkový list a sůl a trochu sádla a rozvařit trochu zásmažky=světlé jíšky (mouka na sádle).

 

helena*
hodnocení

0x
K uzenemu masu je nejlepsi krenova omacka .Na masle udelame jisku s hladke mouky zalijeme vyvarem udelany 2 kostkami bujon magi,pridame strouhany kren tolik aby ho bylo v omacce citit,nechame povarit a pridame 2 slehacky nechame prejit varem ,pak omacku prcedime dame spet do hrnce zakapem citronem pro lesk omacky ,muzem dochutit tekutym korenim magi .Je opravdu vyborna k varenemu uzenemu s knedlikem

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]