Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Opožděná puberta?

Od: maci odpovědí: 25 změna:

V lednu má jít starší syn na 13 letou prohlídku. Oproti svým spolužákům vypadá o dost mladší i když výškově je tak v průměru, ale ještě nemutuje a nerostou mu chloupky. Dole nevím, ale přes oblečení vypadá pořád dost dětsky. Je to ve 13 ještě normální nebo jsem už něco zanedbala?

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Kdyby se mělo jednat o nějaké zanedbání, tak snad by se jednalo o selhání dětské lékařky, která dítě každý rok zkoumá a výsledky zapisuje do karty. Na 13ti leté prohlídce tyto otázky položte dětské lékařce a budete mít jasno. Myslím si, že každé dítě je jiné, hlavně chlapci jsou dlouho dětmi...někteří po celý život:-D. Tím vaše obavy nechci zlehčovat, po 13ti leté prohlídce doufám budete vědět víc.

liska5
hodnocení

3x

Klídek. Mám ve věku 12-14 let tři vnuky a jsou ještě dětští- a to je dobře. Pokud v tom věku kluci mutují a rostou jim chlupy, tak se jim zákonitě zpomalí růst a budou o to dřív nabírat chlapské rysy, kostru, svaly.

liska5

Má sestouplá varlata? To je asi jediné, co by mělo být v těchto klučičích letech dávno známé. Jinak bych bez obav čekala. Dobré je kluka zapojit do sportů. Sportovci mají obecně více testosteronu, chlapského hormonu. No a dostatečná pestrá strava.

maci
hodnocení

To nevím, stydí se přede mnou, ale při předchozích prohlídkách je sestouplé měl. Pestrou stravu má a sportuje, akorát v tom sportu je znát ten rozdíl mezi jeho vyspělejšími vrstevníky.

liska5

13 let je málo! Tyhle změny bych čekala na samém konci ZŠ.

kami*
hodnocení

2x
V 11 letech si naše dětská lékařka u našeho syna chtěla být jistá, že vývoj našeho syna je ještě v pořádku, byl menší, než jeho spolužáci. Tak jsme navštívili ENDOKRINOLOGII, kde se kontroluje růst kostí a krev. Tím se ověří, jestli je hormonální vývoj v pořádku. U nás je vývoj syna o 2 roky zpožděný a růst se bez dodávání hormonů nastartoval sám. Takže vše bývá v pořádku, jen se může růst nastartovat trochu později. My jsme byli rádi, že doktor vše ověřil. Ještě chodíme na kontroly pro měření, jak se kosti vyvíjejí dále.. Vše je stále v pořádku. (Nejdříve jsme byli na kontrole 1x za půl roku, pak stačilo 1x za rok. ) Klidně se při obavě o zdraví můžete zeptat na názor přímo dětského lékaře, kam se synem zajdete.

hodnocení

1x

To vše dožene...Není co řešit...

hodnocení

0x

Marci, to se ptáte nebo se chlubíte? (trapný pokus o humor) :-D KOlik rodičů by za to dali, aby pubertu ještě chvíli zdrželi. Po ní už nikdy to nebujde stejné "dítě".

maci
hodnocení

To se ptám. Máte pravdu na jednu stranu jsem ráda, že si ho užiji, na druhou stranu vidím jak jeho spolužáci jsou vyspělejší a jemu ujíždí vlak, ztrácí s nimi kontakt. A mám obyvu aby to nebylo nějakou hormonální poruchou?

zelt
hodnocení

0x

Někteří děti dospívají dříve, někteří později. Jsou prostě i vyjímky. Chodíte s klukem i k dětskému lékaři, možná by vám to lépe vysvětlil, kdyby ste mu řekla o svých obavách.

hodnocení

0x
Tak si říkám, co rodiče zanedbají, když děcko není ve 13 chlupaté, jak grizly...
maci
hodnocení

Jak grizly zrovna ne, *smich* ale nemá chloupky vůbec.

tomas1*
hodnocení

0x

Důležité je také nezanedbat vyšetření pohlavních orgánů.

Toto vyšetření průběžně prováděla dětská lékařka, aleslpon se tak dělo, když byly naše děti malé. Ovšem jak pečlivě probíhají dětské prohlídy v dnešní době, to nevím.

stepka
hodnocení

0x
Ve 13 je to normální.Našemu je 14 a puberta teprve začíná i když podle chování jí má od 9. Navíc pres kalhoty se to vážně nepozná.
maci
hodnocení

Tak to jo.

Přes kalhoty ne, ale v legínách. Mladšímu je 8 a vypadá vyvinutý stejně .

hodnocení

0x

Buďte v klidu, právě proto jde na 13letou prohlídku - aby se tam tyto věci zkontrolovaly ;)

Mimochodem, já jsem minulý rok učila chlapce, který měl před 13. rokem fest chlupaté nohy, nabíral svaly docela výrazně a chmýří pod nosem taky bylo hodně znát. Plus chování, které bych čekala spíš od 16letého, taková ta druhá fáze puberty. Mamince jsem doporučila přeptat se na 13leté kontrole doktorky, jestli je to normální. Dle mě moc brzo. ;)

maci
hodnocení

Tak to je zas druhý extrém. To je ta pozdější puberta asi lepší případ.

Určitě. Tak pak dejte vědět, jak dopadl na prohlídce. I kdyby doktorka sama nic neříkala, tak se jí přeptejte, ať máte klid ;)

liska5

Pubertás praecox, neboli předčasná puberta...Tak tohle nechtějte.*alene*

maci
hodnocení

0x

Synovi je už 14 a pořád žádná změna. Asi jsem hysterka, ale začínám být nervozní, jestli miu nechybí nějaký hormon. Manžel prý v jeho věku pubertu už měl. Je to ještě normální, že není v pubertě?

hermelinek*

Synovi bude v létě 14let a taky to s pubertou není valný ( kromě chování :-D). Na podzim jsme byli na 13 leté prohlídce a v únoru máme dojít ještě jednou na kontrolu. Syn je z toho sám zoufalý, většina kamarádů mění hlas, " chlupatí"...

Doufáme, že do února se to ještě trochu hne.

Také jsem na ZŠ měla takové spolužáky, dokonce i v prváku na SŠ. Myslím, že to potom všichni dohnali. Možná se ale u dětského lékaře zkuste poradit ohledně vyšetření na endokrinologii.

maci

Na prohlídce jsme byli ve 13, to doktorka tvrdila, že je to normální, ale od té doby je to rok a není vidět žádná změna.Přímo o tom doma zatím nemluvíme, dost se stydí tak nevím jestli ho přesvědčíme jít k doktorce .

Je úplně normální, že se stydí; řešit by se to asi mělo, ale je potřeba, aby z toho neměl zbytečné trauma. Děti se v těchto věcech většinou hodně stydí před rodiči - před rodičem opačného pohlaví, což je přirozené, ovšem v tomto případě se kluk může stydět i před tatínkem, že není "dost chlap". Možná by to s ním mohl řešit např. dědeček či jiný dospělý muž z blízké rodiny? Pochopitelně, ne vždy je taková možnost.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]