Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Platí ÚP nemocnskou i když už neberu podporu?

Od: snek* odpovědí: 2 změna:

Dobrý den, mám pár dní do nástupu na mateřskou dovolenou, tak jsme se začala pídit po tom, jak je to s podmínkami pro její obdržení a zjistila jsem, že musím min. 270 dní před termínem porodu platit nemocenské pojištění. Zaměstnaná jsem pouze od února 2009, předtím jsem byla vedena na úřadu práce. Ochraná lhůta a tedy i nárok na podporu mi skončila v prosinci. V lednu jsem tedy jeden měsíc byla bez podpory a bez platu, platí i přesto za mě úřad práce nemocenské pojištění nebo ne a zaniká mi tedy nárok na mateřskou? děkuji za odpověď

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

dusatka*
hodnocení

0x

Dobrý den,

nemocenské pojištění stát za uchazeče o zaměstnání evidované na ÚP nehradí nikdy, ani když pobíráte podporu. Nárok na PPM podle mého názoru nemáte, ale samozřejmě máte nárok na rodičovský přípěvek. Bližší informace zde: www.cssz.cz/cz/ne/...

Pozn:

Do doby účasti na nemocenském pojištění pro nárok na PPM se započítává doba studia na střední, vyšší odborné nebo vysoké škole považovaná za soustavnou přípravu na budoucí povolání pro účely důchodového pojištění, jestliže počátek šestého týdne před očekávaným dnem porodu připadne do období 270 kalendářních dnů ode dne úspěšného ukončení studia nebo k převzetí dítěte do péče došlo v období 270 dnů ode dne úspěšného ukončení studia. Započítává se též doba pobírání plného invalidního důchodu, pokud byl tento důchod odňat a po odnětí tohoto důchodu vznikla, popř. dále trvala pojištěná činnost a doba přerušení pojištění (§10 odst. 9).

snek*
hodnocení

Děkuji za odpověď, někde jsem se ještě dočetla, že těch 270 dní placení nemocenské před porodem musí být splněno během předchozích dvou let a já byla v období září 2007 - červen 2008 zaměstnaná na poloviční úvazek, neměnilo by to tedy situaci?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]