Dobrý den všem, už si opravdu nevím rady. Týden před menstruací mi začne neskutečně silný PMS. Jsem téměř psychicky labilní, mám záchvaty pláče, migreny, bolesti v podbřišku, jsem vyčerpaná a je mi nevolno. Pak začne MS a první dva dny protrpím v tak hrozných křečích, že nemůžu normálně fungovat. Opět je mi blbě a trpím nechutenstvím, jakykoli pohyb tu bolest tak zhoršuje, že se mi až dělá mdlo. Už se to nedá dál snášet. Mám pocit, že několik dní v měsíci je jen o přežití. Budu ráda za jakékoli rady.
Naprosto přesně vím jak se cítíte. Zkuste pít kontryhel, užívat pupalku popř. si nechte namíchat bylinky / kapky / od paní Podhorné. Zadejte si do vyhledávače Jarmila Podhorná a ono vás to už navede.
Byly doby kdy jsem naprosto regulérně uvažovala, že si nechám vybrat spodek, abych měla klid. Naštěstí jsem měla předčasný přechod, takže od nějakých necelých 45 let jsem v tomto směru ok.
ema
Moc Vám děkuji! Jste asi první, kdo nějak poradil - kontryhel vyzkouším urcite. No me napadají i myšlenky na sebevraždu občas, sice jakmile tohle hrozne období přejde, tak muj život se tak nějak vrátí do normálu, ale tentokrát me docela vyděsilo, že jsem se nekontrolovatelne zhroutila na ulici a tak tak došla domů, kde jsem se ještě dlouho snažila dát dohromady. No nic, to Vás ale asi nezajímá :D kazdopadne děkuji za Vas cas.
m123*
Asi vám ty hormony hodně létají. Co zkusit v té době i nějaký léky na uklidnění?
Bylo by vhodné tyto problémy probrat se svým gynekologem. Jinak na bolesti a křeče vám i v lékárně doporučí nějaké prášky proti bolesti. Trpět přece nemusíte. Stačí si tam dojít.
ema
Beru si ibalgin, respektive několik ibalginu .. Kdybych si je nevzala, asi by mě odvezla rychla.. Mám dojem, že nic nepomáhá
hahanaj*
ibalgin neberte je škodlivý- hned jak otevře gynekolog zajděte k němu a nechte si poradit.
Tak na gyndu. Dost často pomáhá začít brát hormonální antikoncepci, lékař to zhodnotí. PMS dokáže skutečně ženu na pár dní úplně rozhodit, i těm bolestem věřím. Takže jen doktor.
A to si toho doma nikdo vůbec nevšiml, že se svíjíte v křečích, že jste neustále uplakaná, že jste vyčerpaná, že se skoro nemůžete hýbat, jak Vás to bolí, že nejíte a tak dál? Kdybych měla dítě, které by trpělo způsobem který popisujete, tak bych si toho zcela určitě všimla a došla bych s ním k lékaři. Teda předpokládám, že jste nezletilá, protože kdybyste byla dospělá, tak byste určitě na gynekologii šla sama a bez vyptávání.
ema
Jsem dospělá žena, jen nechci vypadat jako nějaký hypochondr.. na gyndu samozrejme zajdu, jen jsem se chtěla nejdříve zeptat, jestli někdo nezná nějaké tipy.. A k druhé části vaší odpovědi-moje okolí si vsimlo, to ano. Sice se před ostatními držím, nechci to dramatizovat ani někomu něco vysvětlovat, ale treba sotva se otocim zady nebo odejdu pryč (často úmyslně, nechci dělat scény na veřejnosti), tak se mi bolestí tlačí slzy do očí. Na druhou stranu jsem slyšela, že podobne stavy ma více žen, tudíž se mi zrovna nechce ze sebe dělat nějaký extra pripad.
Rozhodně začít gynekologickým vyšetřením, ultrazvukem břicha a endokrinologickým vyšetřením, pak se uvidí, co je na vině. Možná by byl dobrý i psycholog, vše dle výsledků a názoru gynekologa.
Kamarádka to tak taky má. První den migréna (jako ta opravdová migréna, ne obyčejná bolest hlavy), extrémně nízký tlak, průjem, zvracení, křeče. Kolikrát prý v práci jen ležela na zemi a nedokázala se ani postavit a domů ji museli donést. Navštivte gynekologa, na křeče je mnohem lepší Algifen než Ibalgin, taky dostala prášky na migrénu - respektive na její prevenci. No asi je možná i nějaká hormonální terapie, to nevím.
ema
Je algifen na předpis? Už mi i ten ibalgin prestava zabirat..
hahanaj*
algifen je volně prodejný
vil
Nevěděla jsem,že algifen je volně prodejný. Já si nechávám přdepisovat algifen neo a doktorka mi nikdy neřekla,že je volně prodejný.Tak teď nevím. Zeptám se v lékárně.
Mě na menstruační křeče vždy zabíral cvik UTTHÁNA ÁSANA - DŘEP A VZTYK S VYBOČENÝMI KOLENY. Je z knihy Jóga v denním životě napsal Paramhansa Svámí Mahešvaránanda. Cvik zabral okamžitě, tedy možná za 4 sec, už při pozici. Popis: Mírný stoj rozkročný, trup vzpřímený, ruce spojené před tělem dlaněmi vzhůru, prsty propletené. - S výdechem přecházíme zvolna do dřepu s vybočenými koleny. Trup držíme stále vzpřímený, nepředkláníme se ani nevysazujeme pánev. - Dýcháme klidně a setrváme v dřepu tak dlouho, dokud je nám to příjemné. - S nádechem se vrátíme se vzpřímeným trupem do stoje. Opakujeme třikrát. Při prvním provedení dosahují ruce do výše stehen, při druhém ke kolenům, při třetím ke kotníkům. Účinek: odstraňuje nepravidelnosti a potíže při menstruaci. Je vhodný při těhotenství, neboť ulehčuje porod.. Omlouvám se, foto mi nešlo vložit. Mě účinkuje tenhle cvik okamžitě a lék účinkoval až za nějakou chvíli, nechtělo se mi čekat. Po porodu mi pak křeče úplně zmizely napořád.
kami*
Vždy jsem si představila na zemi linku a na tu jsem špičkami do stran dala chodidla. V knize je verze s nadzvednutím pat ze země. Já paty nechávala na zemi a dala nohy trochu dál od sebe. Lze přizpůsobit a necvičit úplně přesně. V Józe je víc cviků uvolňujících napětí ve svalech. Mě oslovil tento.
ema
Mockrat děkuji! Hned jak bude příležitost to vyzkouším. Jestli to zabere, budu moc ráda. Aspoň bych se zbavila prasku, už tak jich beru příliš kvůli migrenam.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.