Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Uzený bůček

Od: houbes* odpovědí: 19 změna:
Dobrý den, známí nám dal cca asi 4 kg uzeného. Samozřejmě to budeme jíst odhadují 2 měsíce. Chci se zeptat jakou má trvanlivost a kde ho uchovávat. Do lednice moc nechci aby nenacichla. Děkuji za každou radu. Zatím ho mám za oknem v igelitce

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Já to dělám takto.

Uzený bůček

Z tohoto obrázku dostávám chuťový orgasmus.

můžete prosím popsat návod?

dá se do sklenic a pak 20min na 80C?

asiemil

Zavařuji 2x jednu hod. Vydrží ve sklepě i pár let

Rodina dceřiny tchýně na Valašsku, při zavařování dávala více vody a pak ji použili jako základ do klobáskové omáčky. Dobré to bylo!

asiemil
hodnocení

5x

Nevíme jak se udilo dlouho a jakým spůsobem bylo naložené. Pokud Vám chutná,tak do sklenic a zavařit,mražák takové dobroty chuťově zničí!

rv*
hodnocení

3x

V komoře zavěšené na háku od zabijačky po zabijačku (pokud se dřív nesní).

hodnocení

2x

Dobrý den. Tak ho dejte do mikrotenu a zamražte.

joudic*
hodnocení

2x

nakrajet na porcoidni kusy na cca 1 obed a poradne kazdy zabalit do pytliku, aby to neoschlo a nesmrdelo a do mrazaku s nema

kepler*
hodnocení

2x

Rozdělit dejme tomu na 4 kusy, tři z nich dát do mrazáku. Velká výhoda je, pokud máš v lednici zónu NULA, pak 4. kus dát do vzduchotěsné dózy s klipama a 14 dní to tam v pohodě vydrží, aniž by uzené osychalo a a natahovalo cizí smrady. V normální teplotě 4 - 5 oC je trvanlivost o něco kratší. Mikrotenový pytlík nic nezaručí.

hodnocení

2x

Ach...:-P Nemám k tomu slov. Přála bych si, aby Váš známý byl i mým známým. Takovou dobrotu jste dostal.

V igelitce masu dobře nebude, může se zapařit a začít plesnivět. . Buď ho zavařit do sklenic, jak už rádci psali, dát ho i sáčcích zamrazit a co si myslíte, že v dohledné době sníte, nechat v lednici. A chodit a ukrajovat, čerstvý chléb, čerstvě vykopaný křen a hořčice. Neznám veselejší Vánoce. A přeji je i Vám. Jaga.

hodnocení

1x
Pokud v lednici ke spotřebě, tak ne v mikrotenu, ale jen v papíru(klidně papír na pečení). Jinak bych klidně zamrazil - pokud to tam nebude smrdět zrovna rok, bude to poživatelné...

fakus*
hodnocení

1x

Normálně do chladného sklepa.Žádná věda.Dělám tak jak bůček, tak klobásy.Do půl sklenky vbody a slabou půlku polévkové lžice sádla.Zavařím a ve sklepě vydrží i 5 let, aniž by se zkazily.Dělával jsem tak všechno co jsem chtěl mít uvařené na cesty,abych to jen ohříl.Řízky,omáčku s masem,polévky, prostě skoro všechno a nikdy se nic nezkazilo.V kamionu už jsem jen ohříl.Sklenka s klobáskou zůstala zapomenutá a přehlédnutá ve sklepě.Došel jsem na ni opravdu po 5 letech.A nic tomu nebylo.Zavařujeme co se dá, pro lepší uchování chuťe, na rozdíl od mražáku.Takže do temna a sklepa.

hodnocení

0x

Pokud je domácí-kvalitně vyuzené pak dlouho nebydrží-dřív se totiž asi seže... Jinak by měl vydržet docela dlouho-v chladu a suchu odhaduji tak půl roku?!Běžně pamatuji ze zabijaček,že se část nechala tak, část se i syrového masa zavařila. V té bodě si nepamatuji,že by někdo měl běžně v domácnosti marazák a ti co měli současně hospodářství a chovali víc prasat tak měli "vyřazené "marazáky z obchodů.

DP naporcujte na mnžství na jedno jídlo a zamrazit-pak vytáhnete jen co zkonzumujete ať nemusíte celou šrůtku rozmrazovat!

kepler*

Těch půl roku trvanlivosti je možné, ale to by to uzení muselo být opravdu kvalitní. Tzn. studeným kouřem z bukového dřeva a někdo takto udí i 24 h.

houbes*
hodnocení

Děkuji za tipy, půl roku ho nebudeme mít ale ty 2 měsíce asi jo. Bylo by mi líto to potom vyhodit, kdyby se zkazilo.

Keplere však píšu kvalitní domácí uzení.Jinak u nás doma se udilo hlavně na dřevu z ovocných stromů převládali třešeň a "kadlátka"

hodnocení

0x

Já bych to nakrájela na několik kusů. abych nemusela odbalovat a sahat na celý kus. Zabalila do alobalu a dala všechny balíčky do igelit sáčku a do lednice. Ale vzpomínám si, že stařenka i nám visel špek a kus uzeného na háku ve studeném špajzu. Jen tak volně, na vzduchu.

lidus*

Přesně tak to dělám, menší kousky mrazím, vytáhnu a sníme.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]