Nejste přihlášen/a.
Ahoj či dobrý den, měla bych na vás dotaz.
Jsem dívka 16 let a asi trpím depsesí. Není to nic z rozchodu a ani ze školy. Jen se každé ráno probudím a hned jsem bez nálady. Někdy mám dny kdy moc jím někdy právvě naopak nic nesním. Málo spím třebba jen 2 hodiny denně. Protože ještě nejsem unavená. Kdykoliv něco udělám špatně mám velké výčitky svědomí. Už dlouho jsem se doopravdy neusmála, nic mě nebaví a radši jsem sama doma zavřená v pokoji.
Mám deprese nebo je to normální v mém věku?
Pokud to jsou deprese, jak se jich mám zbavit? Jde to léčit?
Děkuji za odpověď, nemám se koho jiného zeptat
Zdravím, deprese se od špatné nálady odlišuje právě tak, že člověk trpí poruchami spánku (tj. budí se v noci, nebo brzy ráno, špatně a málo spí, a je přes den unavený) a také změnami chutě k jídlu, (tj. přejídání nebo naopak nechutenstvím). Měla bys navštívit svoji obvodní doktorku, aby se na tebe podívala, případně tě přesměrovala na psychologa či psychiatra. Čím dřív začneš tento problém řešit, tím dřív se ti uleví a doba léčby nebude tak dlouhá. Tak to neodkládej.
Nejste plnoletá, takže bych rodiče alespoň informovala, že k lékaři jdete, aby měli přehled. Do ordinace můžete jít sama a s lékařkou to probrat. Následně pak informovat akorát rodiče, o dalším postupu. Prostě o vás do 18 let musí mít přehled protože za vás mají zodpovědnost. Týkají se vaše deprese i rodičů či rodinného prostředí?
Děkuji za vaši pomoci.
Částečně ano, mám rozvedené rodiče a poslední dobou je to těžké. Nechci o tomhle říkat své Matce.
Na základě krátkého popisu nelze určit, jaký je Váš problém a i při podrobnějším vyšetření není úplně jednoduché, diagnostikovat určitou tzv. poruchu. Jelikož jste napsala, že některé dny spíte třeba jen 2 hodiny denně, tak je možné, že máte tzv. bipolární poruchu. Tady jsou odkazy na soubory a jednu bakalářskou práci, kde je to popsáno
Ranní únava a nechuť k nějaké činnosti může být způsobena i nedostatečným spánkem. Symptom určitých onemocnění je nazýván anhedonie, lidově napsáno - nemožnost prožívat radost (emoce). Tady je odkaz na článek o tom.
Myslím si, že "klasickou"depresi nemáte. Ale příkládám odkaz na publikaci o depresích
Zjednodušeně napsáno, deprese může být tzv. exogenní (příčinou jsou vnější okolnosti, jako např. rozchod, výpověď ze zaměstnání atd.) nebo tzv. endogenní (příčinou pravděpodobně nedostatek neurotransmiterů). Myslím si, že endogenní deprese bez léků není možné léčit.
Tady je odkaz na jeden starší článek o tom.
Léčba může být psychoterapeutická nebo kombinace psychoterapie a medikace (léků - antidepresiv). Vlastní zkušenost s tím nemám, ale slyšel jsem, že účinnost antidepresiv může být různá. Takto přes internet nelze posuzovat, jestli by byla vhodná léčba antidepresivy nebo ne.
V případě bipolární poruchy možná pomůže v manické "fázi"provádění nějaké intenzivní fyzické zátěže, aby byla "vybita přebytečná energie", třeba jít si zaběhat, nebo boxovat do pytle atd. (dle toho, co koho baví).
Většina lidí neví co je to deprese a depresí nazývají obyčejnou špatnou náladu. Deprese je vážná psychická porucha, která se většinou nedá zvládnout vlastní vůlí a často se zhoršuje. Vaše příznaky této chorobě moc neodpovídají, ale to Vám musí říci odborník. Nestyďte se a zajděte k nějakému psychologovi, ten by to měl poznat a případně Vás doporučit k psychiatrovi. Léčba skutečné deprese je náročná, dlouhá a s nejistým výsledkem. Neváhejte, čím dřív se svěříte odborníkům, tím lépe.
To asi deprese nebudou. To je jenom taková vaše vnitřní nespokojenost s vlastním životem, který je pro vás jako mladou asi hodně prázdný. Chtělo by to zajít za kamarádkami, jestli nějaké jsou a něco podniknout, abyste neměla ty negativní myšlenky. Něco prostě dělat, něčím se zabývat a nesedět doma na židli.
Zdravím. Ono opravdu záleží na tom, jak trávíte den. Máte nějaké koníčky? Dostatek pohybu? Pomáháte v domácnosti? A co procházky na čerstvém vzduchu, abyste se trošku unavila a vyvětrala? Větráte si dostatečně i před spaním? Je Vám 16 let, co nějaká brigáda? Jinak návštěva psychologa Vám určitě neublíží, ale musíte se snažit Vy sama hledat si náplň dne ( kromě školy ) abyste se cítila užitečná, přišla na jiné myšlenky a měla radost ze života. To za Vás nikdo jiný neudělá.
Myslím si, že byste měla dělat to, co děláte ráda. Abyste sama ze sebe dokázala mít dobrý pocit. Pokud děláte spoustu věcí které Vás však nenaplňují, může odtud pramenit Vaše nespokojenost a splín. Máte kamarády, netoužíte třeba po vztahu? S někým sdílet svůj volný čas jinak, než doposud? Život je krátký, měla byste si ho užívat, ne se utápět ve smutku a samotě zavřená ve svém pokoji.
Školu mám každý den do tří až do půl čtvrté. V pondělí mém zajmový kroužek a domů se vracím kolem sedmé hodiny večer. Každou středu se snažím jít do domova duchodcu a s jedním z nich jit na prochézku. Každý víkend mám brigádu/práci, kdy dělám buď v kuchyni a celý den vařím nebo roznáším pití. Jinak nic moc toho nedělám. Myslíte že bych měla změnit?
Dostala jstemnoho rad, určitě užitečných. JINAK SAMOZŘEJMĚ ODLIŠIT DEPRESI OD "ŠPATNĚ NÁLADY" NENÍ TAK JEDNODUCHÉ, ZEJMÍNA V LEHČÍCJH PŘÍPADECh. Hluboká deprese jsou skutečně deptající, to míval třeba pan Kopecký, ale to, co popisujete, bych epodceňoval a rozhodně vás nemíním nějak "schazovat". to opravdu ne. Myslím, že porada s lékařem je opravdu na místě. No a na poslední otázku (jde to láčit?) j odpověď?těřko. Léčit určitě ano, (trvale) vyléčit dost těžko. Jedinou radu, kterou jsem škde četl a která vám případně může "laicky" (tedy bez odborné konzultace) pomoci, je tvrzení, že můýete zkusit depresi utéct. Prostě vydat se do luk a polí a běhat, běhat, běhat.
Ale, prosím pškně, já jsem opravdu jen laik a i když souhlasím s radou, lékaře navštívit, berte to jako prevenci a nepropadejte panice, známé úsloví říká "přes ten most přejdu, až k němu dojdu.
Aby si při tom běhání nevyrazila zuby nebo nezlomila nohu. Můj přítel si při běhání vyrazil dva zuby. Ale běhá dál a bez zubů.
Nedostaek fyzické práce. Místo různých pofiderních žvástů si najděte brigádu nebo pomáhejte někde s koňmi nebo tak. Deprese jsou jen nedostatek fyzické práce. Když mně bylo 16, tak jsem byla s mamkou sama na baráku, musela jsem obstarat zvířata, zatopit atd. a deprese jsem neměla. Ty jsem měla až po svatbě, kdy jsme měli doma všechno,
Chodí pomáhat do domova důchodců a o víkendy dělá brigádu v kuchyni. Do toho škola, takže práce má dost. Spíše by potřebovala dobrou kamarádku.
"Deprese jsou jen nedostatek fyzické práce."
Z téhle věty je jasné, že o skutečné depresi nevíte vůbec nic. Než napíšete takový blábol, něco si o depresích aspoň přečtěte.
Pěkný den,
bez psychologického či psychiatrického vyšetření není možné určit,jestli potíže,které udáváte,jsou depresí nebo ne...Nediagnostikujte se sama a vyhledejte psychologa. Udělá Vám testy a bude vědět,v čem je u Vás problém. Pokud byste skutečně měla depresi diagnostikovanou,odešle Vás k psychiatrovi,který provede další vyšetření a případně předepíše léky na vychytávání serotoninu a dopaminu v mozku.
Ale tuhle práci přenechte odborníkům. Vždycky říkám,když má někdo pochybnosti o svém duševním zdraví,ať zajde k psychologovi. Od toho ti odborníci tady jsou. Sebediagnostika internetem nevyřeší nic.
Zdravím! Jak dlouho to přetrvává a kdy to začalo? Pokud se tyto nálady u Vás objevily v době, kdy začalo ubývat slunečního světla, může se jednat o SAD - sezónní afektivní poruchu, se kterou se, myslím, začínám potýkat já sama. Jinak věřím, že klasická deprese to nebude, spíš taková několikaměsíční špatná, smutná nálada, která pak přejde. Doporučila bych najít si nové koníčky, poznat nové lidi, začít se více socializovat, sportovat atd. Jinak se mi hrozně líbí, jak chodíte do toho domova důchodců; oceňuji, že i mladí si na starší lidi udělají čas.
Posoudit, kdy to je deprese a kdy ještě ne, je těžké. Sám jsem se na deprese léčil a vždy mi pomohlo zajít rovnou k psychiatrovi, dostal jsem antidepresiva, zároveň je dobré si upravit denní režim - obvyklle něco trvale omezit,vypustit. Ta nechuť něco dělat,kdy to vůlí nejde ovlivnit se vytrácí velmi pomalu. Léky - antidepresiva to dokáží upravit. Výsledek je, že se nálada zlepší, spousta věcí je člověku fuk. Dobré je si ale uvědomit, že je to jen podpůrné a z delšího časového horizontu je to potřeba nahradit nějakou činností, do které se zapálíme. U mě zabraly kolečkové brusle. Jak jsem omezoval léky, tím jsem pak více jezdil,až jsem léky nepotřeboval vůbec. Jen jsem postupně začal cítil, že se potřebuji hýbat. Celý proces k lepšímu trval poměrně dlouho - cca 6 měsíců. Do depresí se člověk např. dostane tak, že dělá poměrně dlouhou dobu něco, pro co se moc nehodí a ještě pod tlakem , to byl můj případ. Lepší je pak zastavit se a čekat, přemýšlet o tom, co by mohlo bavit, co by mohlo naplňovat. Určitě bych se zabýval délkou spánku. 2 hodiny je málo. Je potřeba denní režim upravit tak, aby spánek byl cca 8,5 hod minimálně.S dobrým spánkem se zdvihne i nálada.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.