Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se dělá vařonka, recept?

Od: babkazov® odpovědí: 9 změna:

Někde něco zavonělo a já si vzpomněla, jak vařila babička vařonku a po mnoha letech ji vařil soused, z jiné lihoviny. Je zajímavé, že obě chutě mám v paměti uložené. *palec*Znáte vařonku? Umíte ji uvařit? Znáte recept?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kepler*
hodnocení

6x

U nás se dělala tak (a dodnes si ji občas ještě udělám) tak, že nejdřív nechám zkaramelizovat cukr do barvy světlejšího medu, pak zaliji vodou, přidám celou skořici a sušenou pomerančovou kůru. Povařím asi 1/4 hodiny. Nakonec zaliju vodkou, v originále to bylo samohonkou :-D. Na zahřátí v zimě super a drak jak vidle!

kepler*

Jo, a dává se ještě taky hřebíček.

id
hodnocení

3x

Vařonka se i dnes prodává na vánočních trzích a venkovních akcí v zimě a to od Ostravy až dolů po Valachy. Dobrou vařonku dělali v Rožnově pod Radhoštěm. My doma jí také v zimě děláme. Uvařím základ - zkaramelizovaný cukr, voda, hřebíček, celá skořice a cukr nebo med. Nakonec se přidá kůra z pomeranče a citronu. Tento základ se povaří, zcedí a uloží do ledničky. Když přijde čas ochutnat, ohřeje se hrneček s vařonkou v mikrovlnce a konzument si do vařovky přileje vodku nebo rum.

Původně babička dělala vařonku pouze z režné, ani nevím zda je dnes ještě v prodeji. Před plesem se kalíšek vařonky vymazával máslem a svůj účel to splnilo, mohlo se pít a pít. Mně to mastné vadí, nedělám to.

hodnocení

Tohle vypadá hodně známě. Děkuji. *palec*

lidus*
hodnocení

2x

To slovo slyším poprve ale zdá se, že je to nějaká podobnost s punčem.

lipanek
hodnocení

0x

Neznám, setkávám se s tímto poprvé v životě.

Ale mockrát ,,kepler,, děkuji, recept co nejdříve, asi o vánocích, vyzkouším. Vodku tu mám již10 let.

Zitra koupím v Praze chemicky neošetřený pomeranč a nasuším ho - kůru.

hodnocení

0x

Vařonku znám, ale jen z literatury. Psalo se o ní v knize Zdeňka Pluhaře: Opustíš-li mě. V uprchlickém lágru na ni o Vánocích vzpomínali Poláci, prý to bylo pití rozšířené hlavně v Polsku. A taky KVIT, ten už vůbec neznám. U nás se říká: Jsme si kvit. V Polsku to byl prý alkoholický nápoj.

Jinak jsem ani neochutnala, ani nevyráběla. Jaga.

Kvit je jiným jménem kořalka.

hodnocení

Děkuji, že jste reagovali. Pamatuji, že se to vařilo z lihu. Ten soused to sladil medem a byla tam ještě nějaká chuť, takový jako ocásek, kapku to připomínalo pendrek. Pilo se to horké. Opravdu to připomíná punč.

doplněno 16.12.19 17:58:

Vzpomněla jsem si. Ještě do horkého dávali lžičku másla.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]