Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se jí pomelo

Od: babajaga® odpovědí: 15 změna:

Dobrý den, včera jsem podlehla psychóze davu, všichni nosili z obchodu pomela, tak jsem jedno poprvé v životě koupila taky. A teď nevím, jak na to.

1) Je tvrdé - musí se nějak nechat uležet, jako třeba kiwi, nebo kaki? Nebo se může konzumovat hned?

2) Rozkrojí se příčně na 2 půlky a vyjídá se následně lžičkou, nebo ho mám oloupat jako pomeranč a jíst ty jednotlivé půlměsíčky? Není ta vnitřní slupička hořká, jako třeba u grepu?

Kdo máte pomelo rádi, děkuji, že se se mnou podělíte o informace. Jaga.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

15x

Pomelo je super a často teď bývá za dobrou cenu. Kupoval jsem včera za 18kč.

Doma nám leží i měsíc, ale jde jíst hned. Není potřeba ho nechat zrát. Je zabalené ve folii, aby vydrželo dlouho.

1) Oloupat jako pomeranč. Slupka je tlustější a docela nasáklá přirodním olejem.

2) Rozdělit na půlku (vyžaduje sílu nebo si pomozte z jedné stany nožem)

3) Rozdělit na jednotlivé dílky

4) nožem každý dílek naříznout v tom úzkém dlouhém místu (co byl původně uprostřed pomela) a vybrat dužinu každého dílku zvlášť. Pokud tam zůstane malá část tak to nevadí, ale je to hořké. Čím víc tam toho zůstane tím je víc hořké.

Grep jde jíst stejně a stejně po vyslupkování není nutno ho jíst obalený cukrem, protože většinu své hořkosti ztratí. Pomelo jíme doma už několik let a dětem ho dáváme tak od 2 let. :)

Na obrázku je vidět nahatá dužina - to co máte jíst. Slupky jednotlivých dílků nejezte. :)

Jak se jí pomelo

hodnocení

4x

Je to jak píše clayman: oloupat, rozdělit na dílky a ty taky oloupat až na čistou dužinu. Je to drbačka, ale stojí to za to - pomelo milujeme celá rodina.

Co se odpadu týká, tady jsem našel jeden recept na řízky, ale zatím neměl odvahu na vyzkoušení:

dolcevita.blog.cz/...

hm, zajímala by mě výživová hodnota... co to v sobě má. Jen sacharidy?

U nás slupka z pomela letí do kompostu a pak z ní máme rajčata, dýně, mrkev... :-D

Vitamíny, vlákninu ...

hodnocení

2x

Kupovat žluté.

Na netu je návod - video jak oloupat. Jí se jen dužina.

Odřízne se vršek a spodek a kůra se po obvodě několika řezy nařízněe oloupe, i když já jsem odřízl jen jednu stranu a taky to šlo. A pak se z jednotlivých měsíčků vyloupe dužina i když se dá taky lehce odříznout. I ta blána je hořká a nejí se.

hodnocení

2x

Kamarádka ho jí tak, že ho napříč rozžeže na plátky cca 2cm a dužinu vybere.;) Kdo má problém s ledvinami, ten by měl pomelo obcházet obloukem. Varovali nás na dialýze. Má příliš fosforu a draslíku a ledviny dostanou zabrat.

etana*
hodnocení

1x

Konzumace pomela vyžaduje čas, trpělivost a velký koš na odpad. Je třeba ho oloupat a měsíčky jeden po druhém zbavit slupky, jí se až čisté kousky bez jakékoliv slupky. Lžící byste ho nedokázala sníst, není to grep. V Číně, kde pomela pěstují na vesnicích na zahrádkách ho hojně svařují se zázvorem a kandysem na marmeládu. Za mne je to tam, kde neroste za chalupou strašně neekonomický plod se spoustou odpadu a chutí, která neodpovídá vynaložené práci a penězům. Navíc zde nepoznáte v obchodě, zda si nekupujete vyschlou kouli. Takže jednou zkusit fajn, třeba vám padne do noty.

pb®
hodnocení

1x

Oloupat jednotlivé půlměsíčky a moc dlouho nenechávat načaté pomelo v lednici, rychle vysychá. Příště zkuste zelený grep sweetie. Taky se musí loupat, ale oproti pomelu je mnohem lepší a štavnatý. Až zkusíte sweetie, bude vám pomelo připadat jako suché piliny.

Jo a oproti pomelu je podstatně dražší normálně o 20 a když je pomelo akční tak i víc než o polovinu.Koukám po něm už pár let a u nás msjí jen v jednom krámu!

hodnocení

Děkuji za všechny rady. Myslela jsem si, že ta slupka bude hořká. Ale jednou to zkusím, uvidíme. Třeba na kaki jsem kdysi taky koukala nedůvěřivě a teď bych ho jedla pořád.

Jinak ta cena 18 Kč nemá opravdu chybu. Já ho ale koupila za 26,90. Což taky není likvidační.

Překvapila mě babkazov s těmi ledvinami. Ano, ledviny nemocné mám, pravá už byla jednou operována, nyní je v ní znovu kámen. Ale protože se nehýbe, zatím lékaři další operaci odkládají. Ale myslím si, babi, že ve svých letech poprvé v životě (a možná i naposledy) mě to snad nezabije.

Všem děkuji a přeji hezký adventní čas. Jaga.

Díky Claymanovi za polopatický výklad.

Tu folii, která plod chrání, jsem, já husa, už odstranila. To znamená asi sníst co nejdřív.

Bez té fólie ho snezte do týdne pokud nemáte chladnou skříň.

hahanaj*
hodnocení

0x

Máme ho rádi ta růžová jsou lepší na chuť . Oloupu ho celé a pak rozdělím na polovic a každý dílek loupu tu slupku nejím - dužinu vyloupnu na misku a každý si bere podle chuti. jeden čas si děti cukrovali moučkovým cukrem, ale nyní ho jedí jen tak... Někdy ho koupím a není dobré dužina je drobivá a nedá se jíst- je to kus od kusu .

hodnocení

0x

Zrovna nyní ho moje loupe !A pak až na výjímky ho zbaští sama.

lidus*
hodnocení

0x

Když pomelo tak to co má růžový vnitřek. Sice toto ovoce nemusím ale vnučky a manžel ho jí často. Koupené necháme týden uležet, oloupeme, rozdělíme na měsíčky a pečlivě každý měsíček oloupeme aby zbyla jen ta dužina, obě holky si to cukrují.

liska5
hodnocení

0x

Rozkrojím v "místě rovníku" na dvě půlky. Jednu přikryju mikrotenem a dám do chladu na zítra. Na druhou si vezmu úzkou lžičku a vybírám jednotlivé půlstroužky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]