Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny. Cestujeme na dovolenou bez stravy. Které potraviny (jídla) se dají sterilovat a převézt ve sklenicích ,aby se nezkazily. Jaký je postup při přípravě.
Navařím guláš, směs na špagety, slepici na paprice, znojemskou, pečené kuře, ražničí, klobáse...všechno to nacpu a naleju do sklenic a dám zavařit. Od varu vařím 1 hodinu, vypnu sporák a až to vychladne vytáhnu a je to. Podruhé už to nezavařuju. Jezdíme na max 10 dní a takto nám to v pohodě vydrží...nic se zatím nepokazilo.
Někdo dokonce zavařuje i řízky...ještě jsem to nezkoušela.
Maso je třeba uvařit, podusit nebo upéct do stavu, kdy není ještě úplně rozpadací, ale už by se dalo jíst, pak do zavařovaček, používám omniovky, červená víčka a dát sterilovat na 100 °C na 60 minut. Pak sklenice vyjmout, nechat stát 24 hodin v kuchyni a znovu sterilovat na 100 °C na 60 minut. Ze zeleniny zavařuju např. cibulovo-parikovo-rajčatové lečo, pokud jedu někam, kde není dostupná čerstvá zelenina. Sterilace ale jen na 85 °C.
Když jsme měli přívěs a byli u moře třeba 6 týdnů, zavařila jsem guláš. Hovězí, vepřový a i koňský. Nezahuštěný, kořeněný jen málo. Na místě jsem jednu sklenici vyklopila a vylepšila - červená paprika nebo česnek, rajčata, paprika a rajčata, zelenina na kostičky nebo nic. Jednou k tomu knedlík z prášku, rýže, jednou kolínka nebo špagety, brambory nebo chleba, takový ten bílý.
A zahustila. Na špagety více, k bramborám méně. Měla jsem i upečené a zavařené kuře a vepřovou krkovičku. I ptáčky jsem měla, takové malé.
To vaření u vody bylo bleskové se spoustou jakéhokoliv salátu. A tady po Česku i pes měl svoje skleničky. A naše guláše zmrzlé v příruční ledničce.
Říkali mi, že nesmím, když zavařuji, dát cibuli, prý se zkysne všecko. Ale mi se nikdy nic, za těch 10 let, nezkyslo a pokaždé to bylo jiné jídlo.
Ať se vám dovolená vydaří a není nic, co by vám ji zkazilo nebo zkomplikovalo.
Já si na dovolenou zavařuji maso tak,že ho uvařím v papiňáku jen s vodou a solí ,tak aby se nerozpadalo a pak horké dávám do sklenic a zaliji vývarem,aby bylo ponořené.Zavařuji na bodu varu asi 30 min.
Pak na dovolené usmažím cibulku,přidám maso i se šťávou a podusím třeba na houbách,na kmíně a pod.,prostě podle chuti,jde použít i na špagety,cibulku,maso bez šťávy a kečup a je hotovo.Používám ho i na guláš,abych nemusela vozit tolik koření,dám maso na cibulku ,přidám gulášovou polévku z pytlíku,dochutím a dle potřeby zahustím.Je to rychlé,protože maso je už předvařené.Lze ho i rozmačkat vidličkou a dát na chleba,fantazii se meze nekladou.Ačkoli doma polévky z pytlíku nepoužívám,na dovolené jsou fajn a jak vidíte,ne jen jako polévka.Dobrá je i sýrová omáčka v prášku,lze jí přelít těstoviny a mám chutné jídlo,nebo ji trochu víc naředím a udělám krémovou polévku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.