Nejste přihlášen/a.
Vždycky jsem si myslel, že do domácího vaječňáku se dává rum. Teď jsem ale našel recept, kde se dává bourbon. No a protože se u nás doma najdou i jiné lihoviny, které beztak nikdo nepije, tak jsem se rozhodl experimentovat.
Na druhou stranu, rád bych se vyvaroval slepých uliček a poučil se raději na cizích chybách. Takže: jaký alkohol je vhodný do vaječňáku a jaký raději vůbec nezkoušet?
Dobrý den, u nás doma se vaječný koňak vyráběl naposledy, když jsem byl ještě děcko. Ovšem, pamatuji si, že se preferovala cena a množství alkoholu za tu cenu. Měl to být alkohol levný, čirý (bez barviva), bez výrazné chuti a raději slabší, aby si mohlo trochu výsledného produktu "cucnout" i děcko (ono to není na "opici", ale pro chuť). Takže, byla to Výčepní lihovina (prodává se stále). Zdravím!
P.S. Nedělejte toho velké množství, resp. vaječný koňak se poměrně rychle kazí.
Jj z výčepní nebo z RUMu a kazí se -to je fakt ,Tedy u nás už ne-moje a syn téměř nepijí alkohol a já jsem si sám zakázal poslední flaška vaječnáku se zkazila, až jsem ji věnoval kamarádovi!
diesel - ano, ono to chce udělat jen množství, které se vejde do ledničky a jen pro chuť, protože "opice" po tom musí být strašná .
nevím nikdy jsem se z toho nezduněl,ani třeba ze zelené či griotky.Byl jsem v našem "sacím komandu" vyhlášen že když se začalo s kořalkou-vždy jsem si místo ní dal raději pivo..
Použít se dá jakýkoliv alkohol,pokud není příliš aromatický,Já mám několik litrů destilátu,ovšem asi 70% ního.Ten se přím nedá použít.Proto nejprve namíchám s mlíkem asi 40% směs a tu použiji místo rumu,ale nezapomenu přidat lahvičku rumové tresti !Pozor u trestí,některé tresti do pečiva jsou míchané s olejem,ty do lihového prostředí vhodné nejsou!(dr Otker
JABRAKA
Já jedině z rumu. Vždyť já ani na lepší pití než je rum, nemám hubu. A myslím rum jako "bramboračku", a ne pravej rum. A když mám náhodou flašku něčeho "lepšího", tak to někomu dám jako dárek, pro mě je to fakt škoda...
Becherovku nezkoušet... mám vyzkoušeno Takže cokoli s bylinami bych nedoporučil.
Pokud to má být pravý vaječný koňak je nutno přidat koňak, ne bourbon. Dával jsem Martel VS i VSOP, protože jiné uplatnění jsem pro ně nenašel. Takže jakýkoliv koňak ANO.
U nás doma je nejlepší tuzemský rum. Když se mi to povede uhádat, tak 1:1 s vodkou, kterou také jinak nepijeme, ale máme.
Dokážu si představit i whiskey, co komu chutná to mu bude chutnat i ve vaječňáku.
Tak prdnout do vajec něco v ceně skoro tisícovku za láhev by mě asi nenapadlo . Na druhou stranu, můj dotaz byl motivovaný tím, že mám ve sklepě ibriční láhev tullamorky.
@jethro, zdravím. Dám na vaši zkušenost a asi to podle vás vyzkouším. A díky, že jste dal vědět. Hezkou vánoční náladu u štamprliček... Ida
Pojal jsem to podle receptu, na který je odkaz v dotazu, a jako alkohol jsem použil 250ml tullamorky. Bezprostředně po namíchání jsme to s manželkou vyhodnotili jako dost dobré. A protože podle receptu to má být po 3 týdnech uležení ještě mnohem lepší, tak se letos na vánoce mimořádně těším
Taky jsem zkusil tento recept na vaječňák, akorát jsem zůstal u vodky a tuzemáku 1:1. Jsem ještě zvědavý na druhou fázi - bílky + šlehačka + vaječňák.
Jethro,před pár lety vánoce u mě doma - přítelkyně mi nalila ajrkoňak. Po ochutnání jsem si říkal - skvělé,fakt dobré! Po dotazu "z čeho to je? " a odpovědi "z té tullamorky,co jsi měl v baru" jsem si říkal - nesmím,fakt ji nesmím zabít. Ale dobrota to fakt byla...
Tak já kořalky prakticky nepiju, ta lahev se mi ve skříni válela skoro dva roky, tak tohle je aspoň způsob, jak ji zužitkovat
Jedině rum. Vždycky jsem ho přidávala a už jsem si na to tak navykla tak, že domácí vaječňák už jiný nevypiju. Jednou jsem objevila dobrou vychytávku, a to přidání esenciálního oleje, ale pozor. Musí být ke konzumaci, nemůže se tam dát klasický vonný. Naposled jsem tam přidávala tento olejíček a chuť to uplně změní, má to pak mnohem lepší aroma a dá se pít lépe na chuť.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.