Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Káva je trpká - kde dělám chybu?

Od: milovnikkavy odpovědí: 10 změna:
Přeju pěknou adventní neděli.
Jako velký kafař se o kávu zajímám spoustu let a nedavno jsem si řekl že bych se mohl změnit a začal jsem si dělat kvalitnější kávu pomocí moka konvičky.
Abych pravdu řekl tak nic moc, nevim proč ale tak káva je šíleně trpká a vůně taky úplně jiná.
Kávu mám aktuálně Segafredo espresso vakuově balenou.
Co dělám špatně? To už si víc pochutnám na normálním turkovi.
Jak kávu děláte vy? :)

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

8x

Dobrý den, já si udělám (nechtíc) trpkou kávu, když přeženu její množství, resp. možná uberte na množství použíté dávky a bude to OK. Zdravím!

hodnocení

6x

Tato káva se nedoporučuje pro malá espressa bez mléka a cukru. Vyšší obsah kyselosti se zde negativně projeví a káva pak může chutnat až trpce. Naproti tomu u cappuccina nebo většího espressa tyto vjemy zcela vymizí a káva se zdá mnohem silnější než ve skutečnosti je.

kavovnik.cz/...

motak
hodnocení

4x
tak chcete si delat kvalitnejsi kavu a pak si koupite segafredo... to nejde dohromady :)

hodnocení

2x

Jestli se vám to stává pravidelně, může jít i o špatné dávkování, jak píše @ben, nebo nezvyk. Zkuste se poradit v některé zé specializovaných či pražíren, kupte si pět deka a ochutnávejte.

Jestli je to jen v tom jednom balíčku, můžete mít smůlu a koupil jste kávu s "liškou" (zkažená zrnka).

hodnocení

2x

Trpká je když se přežene množství, taky se nesmí zalít hned, ale počkat. Ale někdy to nemusí být vaší vinou, může být více upražená. Já jsem si oblíbila poslední dobou kávu

google.com/...

často bývá v akci o hodně levnější v Bille

farm
hodnocení

0x

Při chemickém pohledu to vidím v jiném způsobu extrakce, velmi horká pára může například posléze louhovat i trpčí složky v kávovém zrnku obsažené. Nebo naopak: málo páry, málo kofeinu...?

Praktické rady - moka konvička:

*kafe* Nenechte vodu vřít moc dlouho. Moka konvice sice nehrozí nehodou ihned po skončení extrakce (zůstane v ní dost vody v dolní nádobce), ale po dalších několika minutách se může i tato voda vypařit

*kafe* Před použitím i po něm konvici dobře umyjte

*kafe* Kávu v sítku nepěchujte, vyluhování pak nemusí být rovnoměrné a káva nemusí chutnat dobře

*kafe* Dbejte na čistotu a dobrou kondici těsnění, aby vám pára neutíkala závitem, to by nefungovala extrakce.

mak*
hodnocení

0x

Problém je, že trpká chuť neexistuje. Lidský jazyk vnímá 4 druhy chutí a to sladkou, slanou, kyselou a hořkou. Každá káva je hořká (proto ji hodně lidí sladí) a kvalitní espresso by mělo být i lehce nakyslé. Takže těžko posoudit, co vám na té kávě vlastně vadí. Mohou to být třísloviny obsažené v kávě, tak zkuste v té konvičce louhovat kratší dobu.

farm

mak: Jen pro úplnost:

Ke čtyřlístku základních chutí přibyla v roce 2000 chuť umami. Vědci odhalili, že na lidském jazyku se nachází receptor, který reaguje na kyselinu glutamovou nebo její soli - glutamáty. Umami znamená ve volném překladu z japonštiny lahodný a vyskytuje se v rajčatech, sušené šunce, ve vývarech a bujonech nebo v rybích, ústřicových a sojových omáčkách oblíbených v asijské kuchyni.

Zdroj: idnes.cz/...

V kávě glutamát asi nebude, pardon...:)

hodnocení

0x
Syn je barista (byl, už se tím neživí) , takže vím, že když přejde na novou značku tak laboruje s váhou, teplotou vody a dobou louhování aby dosáhl co nejlepšího výsledku. Jiná zrnitost kávy se používá do kávovaru jiná na preso, jiná pro zalití na filtru.. To že koupíš kávu o které si myslíš že je kvalitní ještě neznamená že výsledek bude hned na poprvé naprosto dokonalý. Učení dělá mistra. A pak taky.. Každý máme jiné chutě.

hahanaj*
hodnocení

0x

pokud vaříte v moka konvičce kupte si jinou kávu...tato se na to nehodí... Ze Segafreda espressa víc chutná větší káva s přidáním mléka a cukru...na mě je i tak hodně silná s takovým divným trpkým "ocasem"... dlouho ji pak cítím ...

doplněno 28.12.19 21:06:

Zkuste se zaměřit aby složení kávy bylo 50/50 arabica a robusta ...pak se mi zdá ta káva vyvážená a chutnější,

jistěže záleží na chuti každého jednotlivce.100 lidí 100 chutí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma moka konvička

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]