Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, já si udělám (nechtíc) trpkou kávu, když přeženu její množství, resp. možná uberte na množství použíté dávky a bude to OK. Zdravím!
Jestli se vám to stává pravidelně, může jít i o špatné dávkování, jak píše @ben, nebo nezvyk. Zkuste se poradit v některé zé specializovaných či pražíren, kupte si pět deka a ochutnávejte.
Jestli je to jen v tom jednom balíčku, můžete mít smůlu a koupil jste kávu s "liškou" (zkažená zrnka).
Při chemickém pohledu to vidím v jiném způsobu extrakce, velmi horká pára může například posléze louhovat i trpčí složky v kávovém zrnku obsažené. Nebo naopak: málo páry, málo kofeinu...?
Praktické rady - moka konvička:
Nenechte vodu vřít moc dlouho. Moka konvice sice nehrozí nehodou ihned po skončení extrakce (zůstane v ní dost vody v dolní nádobce), ale po dalších několika minutách se může i tato voda vypařit
Před použitím i po něm konvici dobře umyjte
Kávu v sítku nepěchujte, vyluhování pak nemusí být rovnoměrné a káva nemusí chutnat dobře
Dbejte na čistotu a dobrou kondici těsnění, aby vám pára neutíkala závitem, to by nefungovala extrakce.
Problém je, že trpká chuť neexistuje. Lidský jazyk vnímá 4 druhy chutí a to sladkou, slanou, kyselou a hořkou. Každá káva je hořká (proto ji hodně lidí sladí) a kvalitní espresso by mělo být i lehce nakyslé. Takže těžko posoudit, co vám na té kávě vlastně vadí. Mohou to být třísloviny obsažené v kávě, tak zkuste v té konvičce louhovat kratší dobu.
mak: Jen pro úplnost:
Ke čtyřlístku základních chutí přibyla v roce 2000 chuť umami. Vědci odhalili, že na lidském jazyku se nachází receptor, který reaguje na kyselinu glutamovou nebo její soli - glutamáty. Umami znamená ve volném překladu z japonštiny lahodný a vyskytuje se v rajčatech, sušené šunce, ve vývarech a bujonech nebo v rybích, ústřicových a sojových omáčkách oblíbených v asijské kuchyni.
Zdroj: idnes.cz/...
V kávě glutamát asi nebude, pardon...
pokud vaříte v moka konvičce kupte si jinou kávu...tato se na to nehodí... Ze Segafreda espressa víc chutná větší káva s přidáním mléka a cukru...na mě je i tak hodně silná s takovým divným trpkým "ocasem"... dlouho ji pak cítím ...
Zkuste se zaměřit aby složení kávy bylo 50/50 arabica a robusta ...pak se mi zdá ta káva vyvážená a chutnější,
jistěže záleží na chuti každého jednotlivce.100 lidí 100 chutí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.