Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak uvařit kroupy

Od: rozpi22 odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,
jak vaříte kroupy? Potřebovala bych poměr krup a vody a jak dlouho vařit. Prý se nemají míchat.

U rýže je to snadné 1:2 a 20 minut vaření. Jak je to u krup?

Děkuji

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

id
hodnocení

8x

Jsem asi lenivá žena a odmítám neustále stát v kuchyni, mám i jiné aktivity. Ušila jsem plátěný pytlík, do něj šoupla oprané kroupy. Do velkého hrnce s osolenou vodu jsem dala na dno napařovák na knedlíky, na něj pytlík s kroupami a minimálně půl hodiny vařila. Vařím celý pytlík krup a po uvaření je rozdělím do krabiček do mrazáku. Nic nemíchám, nic se nemůže připálit. V polévce jsou bezva.

lidus*

Id, váš nápad je perfektní, jsem také lenivá a hned zítra to vyzkouším. Plátěných pytlíků ze starého prostěradla mám našitých dost na bylinky.

lidus*

Funguje to perfektně, dík poraďte zase vím víc. Id. díky.

id

Ať žiijí líné ženy *smich* Jsem ráda, že i vám mnou vymyšlený zlepšovák na vaření krup udělal radost a ušetřil čas.

hodnocení

2x

Nejlepší je kroupy večer několikrát propláchnout, napustit vodu a nechat je stát do druhého dne. Pak jim stačí nějakých 15, 20 minut. Dostatek vody a nemíchat. Ani jednou. ;) Mám ráda ty velké a vařím je do polévek velice často, právě tak, jak jsem napsala.

lidus*
hodnocení

1x

Zkušenost mám, kroupy operu v horké vodě, dám do hrce a zaleji vodou, vody hodně, osolím, míchám a pokud voda mizne tak doleji, míchám průběžně, ochutnám a jsou-li uvařené, zcedím. Nikdy se mi nerozvařily, nepřipálili. Babička vždy vařila tak jako rýži, aby žádná voda nezůstala a vždycky se přichytily a nebyly sypké, jí to na zabíjačku nevadilo, mě do polévky nebo na Kubu ano. Asi je to špatně ale mě se to osvěčilo.

kepler*
hodnocení

0x

Sice kroupy vařím zřídka, ale když je chci použít třeba na houbového kubu nebo do polévek, tak je vařím podobně jako těstoviny. Kdyby se to vařilo jako rýže, tak by vznikla jakási škrobovitá lepivá masa. Takže v dostatečném množství osolené vody (cca 2 l/100 g), podle požadované měkkosti a velikosti krup 20 až 30 min. Průběžně se sbírá pěna, občas se zamíchá ode dna, aby se kroupy k němu nechytaly. Poté se scedí a dobře propláchne studenou vodou. Bon appétit! *jasne*

hodnocení

0x
Vařím ve větším množství vody, jako těstoviny. Nejlépe v tlakáči a nebo alespoň předmočit. Jako těstoviny už vařím i rýži.

hodnocení

0x

Kroupy vařím v papiňáku:

1 balíček ječných krup č.7
kousek sádla
sůl
Kroupy přebereme a zbavíme různých nečistot, dáme na sítko a 3-4 x propláchneme vlažnou vodou. Kroupy dáme do hrnce, zalejeme vodou-2 cm nad povrch krup, osolíme, promícháme, přidáme sádlo, hrnec uzavřeme poklicí a uvedeme do varu. Vaříme od zasyknutí asi 15 minut, pak plotnu vypneme. Hrnec s kroupami necháme na teplé vypnuté plotýnce, po 20 minutách hrnec otevřeme a kroupy promícháme.
Můžeme je i den předem namočit, propláchnout a postupovat dle předchozího receptu. Když je necháme v papiňáku půl hodiny, jsou krásně měkkoučké.

hodnocení

0x

Kroupy jsme na zabijačku vždy vařili v troubě. Do hrnce, zalít vodou a přikryté dát normálně péct. Nemusí se míchat, ale zkontrolovat a dolít vodou. Měli jsme kastrol kde se vlezly dvě kila krup.

hodnocení

0x

No teda, to koukám, nebo kupuji nějaké divné kroupy. Já je musím vždycky přes noc nechat namočené, pak propláchnu a vařím docela dlouho. Určitě víc, než 15-20 minut. V normálním hrnci tak hodinu. V tlakovém je to za 10 - 15 minut. Nekupujete nějaké předvařené? Když je uvařím, tak je v nich takový šlem z bílkoviny a proto kroupy pak proplachuji. Nemám je ráda lepivé.

Tipl bych jinou velikost krup...

veranovakova
hodnocení

0x

Dpbrý den,potřebuji uvařit 3 kg krup na zabíjačku.Dělala jsem to v troubě bez míchání,ale ztratila jsem recept Děkuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma vařit kroupy

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]