Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
jak vaříte kroupy? Potřebovala bych poměr krup a vody a jak dlouho vařit. Prý se nemají míchat.
U rýže je to snadné 1:2 a 20 minut vaření. Jak je to u krup?
Děkuji
Jsem asi lenivá žena a odmítám neustále stát v kuchyni, mám i jiné aktivity. Ušila jsem plátěný pytlík, do něj šoupla oprané kroupy. Do velkého hrnce s osolenou vodu jsem dala na dno napařovák na knedlíky, na něj pytlík s kroupami a minimálně půl hodiny vařila. Vařím celý pytlík krup a po uvaření je rozdělím do krabiček do mrazáku. Nic nemíchám, nic se nemůže připálit. V polévce jsou bezva.
Id, váš nápad je perfektní, jsem také lenivá a hned zítra to vyzkouším. Plátěných pytlíků ze starého prostěradla mám našitých dost na bylinky.
Zkušenost mám, kroupy operu v horké vodě, dám do hrce a zaleji vodou, vody hodně, osolím, míchám a pokud voda mizne tak doleji, míchám průběžně, ochutnám a jsou-li uvařené, zcedím. Nikdy se mi nerozvařily, nepřipálili. Babička vždy vařila tak jako rýži, aby žádná voda nezůstala a vždycky se přichytily a nebyly sypké, jí to na zabíjačku nevadilo, mě do polévky nebo na Kubu ano. Asi je to špatně ale mě se to osvěčilo.
Sice kroupy vařím zřídka, ale když je chci použít třeba na houbového kubu nebo do polévek, tak je vařím podobně jako těstoviny. Kdyby se to vařilo jako rýže, tak by vznikla jakási škrobovitá lepivá masa. Takže v dostatečném množství osolené vody (cca 2 l/100 g), podle požadované měkkosti a velikosti krup 20 až 30 min. Průběžně se sbírá pěna, občas se zamíchá ode dna, aby se kroupy k němu nechytaly. Poté se scedí a dobře propláchne studenou vodou. Bon appétit!
Kroupy vařím v papiňáku:
1 balíček ječných krup č.7
kousek sádla
sůl
Kroupy přebereme a zbavíme různých nečistot, dáme na sítko a 3-4 x propláchneme vlažnou vodou. Kroupy dáme do hrnce, zalejeme vodou-2 cm nad povrch krup, osolíme, promícháme, přidáme sádlo, hrnec uzavřeme poklicí a uvedeme do varu. Vaříme od zasyknutí asi 15 minut, pak plotnu vypneme. Hrnec s kroupami necháme na teplé vypnuté plotýnce, po 20 minutách hrnec otevřeme a kroupy promícháme.
Můžeme je i den předem namočit, propláchnout a postupovat dle předchozího receptu. Když je necháme v papiňáku půl hodiny, jsou krásně měkkoučké.
No teda, to koukám, nebo kupuji nějaké divné kroupy. Já je musím vždycky přes noc nechat namočené, pak propláchnu a vařím docela dlouho. Určitě víc, než 15-20 minut. V normálním hrnci tak hodinu. V tlakovém je to za 10 - 15 minut. Nekupujete nějaké předvařené? Když je uvařím, tak je v nich takový šlem z bílkoviny a proto kroupy pak proplachuji. Nemám je ráda lepivé.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.