Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Máte rádi pórek?

Od: mm* odpovědí: 36 změna:
Co všechno chutná s pórkem a jak ho používat? Celý i s tím zeleným nebo konec vyhodit?

 

 

36 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hop®
hodnocení

6x
avatar hop

Ano, moc ! *srdce*

Pórek s vajíčkem do "slaného štrůdlu", pórková polívka, na ochucení knedlů s vejcem nebo vaječné omelety, na chleba s máslem nebo sádlem místo cibule, nebo klidně i samotný - mám daleko radši zeleninu než ovoce... :)

Z toho zelenýho konce okrájím jen zaschlé konečky, z druhýho konce oříznu kořínky...

 

hodnocení

3x

@mm - A co s tím zeleným chvostem?

Nakrájet nadrobno a nasypat do polévky, na chleba "s něčím", na vajíčka, do nádivky - v podstatě téměř všude, kde se používá zelená nať cibulky, petrželky a podobně.

 

hodnocení

3x
avatar maky

Nakrájím jemně celý pórek, balíček šunky, smíchám jedno žerve a jedno pomazánkové máslo. Vše dohromady promíchám a tak vznikne velmi chutná pomazánka, chlebíčky s ní mizí jako první.

 

hodnocení

3x
avatar bimbam

Polévka - spodní bílé kroužky lehce osmahnu, zaleji vývarem nebo jen vodou, pak ale přidám trochu Vegety. Přidám a povařím to zelené. Nějaké koření je nutné. Někdy mletý pepř, někdy moje milovaná čubrica. Někdy nechám čiré, někdy přidám jíšku. Skoro vždycky servíruji s kostičkami osmahnutého rohlíku.

Pórek se strouhankou (osmahnutou!), jak píše @host - moc dobré.

Zbytky zelené natě - kamkoli. Do bramboračky, na chleba, do zapékaných pokrmů.

 

etana*
hodnocení

2x

Porek určitě. Od bramboračky po čistě porkovou krémovou polévku přes maso pečené místo na cibuli na porku až po omelety je to skvělá zelenina.

mm*
hodnocení

A co s tím zeleným chvostem? Spotřebovat - použít celý stejně?
etana*

Ne, krájím ho v místě, kde začíná být jen tuhý zelený...a to vyhodím, nejsem králík.

 

kami*
hodnocení

2x
Pórek je dobrý i obalovaný m.senzarecepty.cz/...
Polévku my děláme z jíšky zalité vodou, zahušťujeme dětskou krupičkou, pórek na kolečka i zelenou část, jen poškozený odkrojíme, i když v receptu píší použít jen bílou část, mě to takhle jinak nevadí. Pak sůl a mletý pepř. Pórek v téhle polévce zůstane. Nepřecedí se, ani nemixuje.

 

renda2
hodnocení

2x

Mám a moc. Ráda mám pórkovou polévku a dávám pórek k prsním řízkům a s rýží. Mňam.


doplněno 21.11.19 07:56:

A nedráždí žaludek jako cibule a česnek.

 

hodnocení

2x

My přidáváme i ty zelené části pórku nakrájené do rizota, těstovinových salátů nebo zapékaných brambor.

 

host
hodnocení

2x

Pórek uvařený v osolené vodě, posypaný strouhankou a politý máslem jako příloha k vařeným bramborám (podobně jako vařený květák), nejen pro vegetariány.

 

72mona3*
hodnocení

2x

Já si třeba bez něj neumím představit zeleninovou pánev. Doma tomu říkáme "čína", ale jsou to vlastně různé variace osmahlé zeleniny. Někdy s masem, jindy se sójovým, někdy bez. Sójová omáčka... Ale pórek, ten nesmí chybět. *mnam*M.

 

hodnocení

2x

Ale právě v té zelené části pórku, je dvojnásobné množství vitamínů. Nechápu, proč to lidé vyhazují. Do polévky dát vařit zelenou část až ke konci vaření a nezbavíte ho dlouhým vařením chuti a vitamínů. Rozhodně teda nevyhazovat. Lidé také loupou hokaido, což je také nepochopitelné, když se tím oloupáním připraví o to nejcenější.

Někteří Hokaidó ani nejedí.

 

hodnocení

1x
avatar aja1946

Bez něj si svou uchyň neumím představit - polévka, Čína, do rýže, klidně osmahlý na muáusle na kaši a j

wanesa*

Přesně, čína bez pórku nejde.a porek je výborný i na chleba se sádlem,do polévkových vývarů místo cibule,dělají se z něj i dobré omazánky se šunkou atd...

 

 

junkers*
hodnocení

0x

mm míchaný vajíčka.

 

mil®
hodnocení

0x
avatar mil

Mám rád pórkovou plévku, ale vařit neumím, takže nevím co se do ní přesně dává. *alene*

renda2

Pórková polévka je hrozně jednoduchá. A skoro vždy je dobrá. To je výhoda.

mm*
hodnocení

Jak jednoduchá? Prosím recept :)
renda2

Dělám si jí podle sebe různě, třeba tak, že na rozpařený olej dám rovnou kolečka pórku, chvilku nechám zasklovatět jako cibuli a pak tam naleju vodu, nechám povařit a pak tam dám kostku zeleninového bujónu, zamíchám a nakonec naleju smetanu a muškátový květ nebo oříšek. Místo smetany se tam může dát vajíčko. Ale se smetanou mi to chutná víc. Ani tam jíšku nedávám. Ale mohla by se tam dát krupice hned na začátku na olej. Dá se to dělat na různý způsoby. Podle toho, jak to komu chutná. U toho pórku je výhoda, že chutná vždycky, je to nenáročné na přípravu a nemusí se to přesně podle návodu dělat.

kami*
Náš recept na polévku jsem popsala u svého příspěvku. Recepty bývají ve větších obecných kuchařkách jako zeleninová polévka nebo přímo pórková polévka. Nebo v knihách se zeleninovými recepty. Na netu stačí zadat Pórková polévka recept, a pročíst, který Vám přijde zajímavý.
liska5

Dětská pórková polévka:

Na olej nebo na lžíci rozpuštěného sádla hodím na kolečka nakrájený pórek, přisypu oves.vločky, které to zahustí. Posolím, okmínuji a pár minut míchám, aby se to vše trochu opražilo. Pak zaleju horkou vodou z várné konvice, aby se to rychleji provařilo. Můžu ještě klepnout a rozmíchat vajíčko. A hotovo!

Ještě jednodušší: nakrájím pórek, opatrně nechám zesklovatět na másle (ne sádlo, je to jemná polévka, a olejem bych polévku nikdy neurazila!), zaliji vývarem, osolím, nechám rozdusit, trochu schladnout, rozmixuji, dochutím (sůl, magi, špetka pepře, majoránka) a zapražím dobrou máslovou jíškou. K tomu na stůl servíruji misky s nastrouhaným tvrdým sýrem a osmaženou nakrájenou houskou (ta už musí být osmažená na sádle, máslo by se připálilo)

 

prestik*
hodnocení

0x

Pórek moc ne. Česnek, to je můj tip. *palec*

 

lucie*
hodnocení

0x

Moc ho nemusím, ale pamatuju od dětství úžasnou babiččinu porkovou polévku se smetanou, hustou *mnam*jinak mě nic neoslovilo, i když uznávám , že nakrájeny na chlebu s pomazánkou je fajn.

A taky si pamatuju, jak mi kamarád povídal jak jeho mamka krájela do salátu porék a nakrájela i hosenku která v něm žila. To mám v hlavě celé roky*sok*


doplněno 21.11.19 14:12:

jo, jo příroda je kouzelná:-Dna brokolici jsem taky často objevila zelené (maskované) housenky a na květáku taky bílé-světle zelené, co nejsou skoro vidět. A moje mamka zas špatně vidí, nevšímá si, takže když má koření plné potravinových molů (tech kukel a housenek) tak to je i v jídle-nevidí to.

renda2

Já si vloni takhle uvařila brokolici i s housenkama. Housenky měly úplně stejnou barvu jako ta brokolice, tak jsem se jich nevšimla. Normálně jsem to pak i jedla a bylo mi divný, že je to nedobrý a hořký... Pak jsem tam uviděla v remosce uvařenou housenku a když jsem hledala, bylo jich tam víc a zvednul se mi kýbl *blee*. Ještě jsem koukala na půlku brokolice nevařené a tam taky byly. Od té doby moc na brokolici nemám chuť.

kami*
Na brokolici a zelenině ze supermarketů jsem nikdy hmyz nenašla. Je škoda se brokolice vzdát kvůli strachu ze škůdců. Možná by se vyplatilo je nějaký čas kupovat a znovu si ji oblíbit
renda2

kami, to bylo ze supermarketu.

fer

Bývalo dobrým zvykem, který dodnes dodržuju, saláty, špenát, brokolici i květák atd. dát očištěný do mísy a nalít na to silně osolenou studenou vodu. Všichni okupanti vylezou. Stačí na 10 minut.

 

farm
hodnocení

0x

Pórková krmě něco mezi polévkou a dušeným: Nakrájím pórek na 1/4 koleček, vyhazuji zelené konce málo, jen ty nepěkné z "obalu". Přirestuji v nepřipalovacím rendlíku na másle, kořením muškátovým květem, a vhodím kostku bujonu hovězího, nakrájenou. Pak naleji vodu a nasypu pohanku na zahuštění a vařím do mírného změknutí pohanky. Lehounká krmě i pro maroda...*mnam*

 

liska5
hodnocení

0x

Moc mi chutná salát s pórkem. Ten nakrájet na tenká půlkolkolečka, přidat na kostičky nakrájená oloupaná jablka, pokrájenou sterilovanou červenou řepu . Do této směsi lehce vmíchat kysanou smetanu. Buď lehce posolit nebo přidat kousky pečeného kuřecího masa. Toť vše. Jo, a k tomu rohlík.

 

hodnocení

0x

Pórek nakrájím (celý), 5 minut v papiňáku, přecedím do mísy, přidám nakrájené kuřecí maso, hrnek ovesných vloček, 4 vejce, osolím, okořením, máme rádi pálivé, takže přidám i feferonkové pesto, lžící dělám na pečící papír hromádky a upeču. Před pečením to chce asi 10 minut nechat v míse, aby ovesné vločky nasákly, popřípadě je předem namočit. To samé dělám s kapustou, brokolicí, květákem...

 

los
hodnocení

0x

Pórek MILUJI a dohlizim na to, aby se dlouho nevaril, snad max 1 min, aby jen lehce zmekl. Pouzivam cely, od zeleneho po bily. Zelene listy peclive omyji. Krajim na kolecka o sile ca 1 cm. Davam ho absolutne vsude, kam to jen jde. Tedy ne do kefiru nebo pudinku :), ale do vsech zrnin (bulgur, ovesna kase apod.), semena (pohanka aj.), lustenin (cocka aj.), do vsech polevek, michanych vajiček atd. Zkratka, jak je to zelene - patri to vsude. :) I na chleb s maslem a do pytlikovych polevek. :).

 

hodnocení

0x
avatar kartaginec
A co pórek jako chřest? recepty.cz/...

 

hodnocení

0x
Co kdyby se začalo říkat. "Mám tě ráda jako pórek", místo jako sůl. :-D

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]