Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nárok na sanitku na odvoz na operaci?

Od: miladapalkova odpovědí: 14 změna:

dobry den mam dotaz mam v peci vnuka ktery nastupuje na operaci do Olomouce mam narok na sanitku kdyz nemam ridicak a je to vzdalene 60km od bydliste dekuji

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

etana*
hodnocení

5x

To snad je vtip. Ne, nemáte, jedině pokud je vnuk neschopný samostatného odvozu bez doprovodu zdravotníků, ale i pak ten nárok bude mít jen ten vnuk, pokud to tedy není miminko, to byste pak mohla zkusit vyjednat.

lee*
Dobrý den Etano, nejsem si úplně jistá. Našla jsem k tomu toto:
Kdy lze využít služby DZS
pokud potřebujete dopravit od lékaře nebo k lékaři
když vás propustili z nemocnice
jedete na odborné vyšetření nebo operaci
potřebujete zajistit převoz mezi pečovatelskými zařízeními
Osobně si tedy myslím, že 60km není žádná dálava a pokud není omezena hybnost měl by každý mazat po svých, ale co je pravidlem, to nevím
etana*

Nakonec vždy záleží na ochotě či neochotě zdravotníka (lékaře plus sestry), zda vám vyhoví. Mně vykopli čtvrtý den po těžkém infarktu z Bulovky a nikdo se ani nezeptal, zda mám odvoz...venku bylo 32% ve stínu a taxíky nebo MHD v nedohlednu. A jinde vozí báby na převazy s bércákem o tři ulice dál. Paní se bude muset zeptat těch, co sanitu mohou předepsat, ne zde.

Etano ale to není o,ochotě či neochotě nějakého personálu-je to stanoveno tabulkami ZP a danou ZP. Pokud by to bylo jak píšete a stěžovala si nebo vyžadovala odvoz-musí Vám ho zajistit!

etana*

Jistě, ale než se dohadovat se syrským doktorem, co neumí česky (nebo to předstírá, ale asi ne) a dostat další infarkt, tak nakonec každý povolí. On určí, zda je to nutné nebo ne. A takové to objednávání sanitky "nemusíte spěchat, paní si tady sedne...(a po deseti hodinách vyměkne)...není nic neobvyklého. Po operaci páteře na podzim to bylo to samé.

Doktor ani syrský ani jiný toto neurčuje.Toto stanoveno tabulkami ZP.Pokud Vaše ZP a tabulky s tímto nepočítají=tak Vám to nikdo nenabídl!

etana*

Diesele, jste přesvědčen, že nějaké tabulky volají sanitku? Zlatá prostoto.

lidus*

Etano, vy už jste dlouho u lékaře asi nebyla, Je to tak, na vše jsou od ZP tabulky.

etana*

LIduš, čtete co píšu? Těžko.

Svatá prostoto.Vy to prostě nechápete-jsou na to tabulky. a pak je to o lidech -někdo (třeba já jsem druhý den po operaci šel z nemocnice sám pže vonku jsem měl auto.) na dotaz jak se dostanou domů sdělí že mají svůj odvoz, pak jsou lidé co si sice zeptají, ale nechají se "opít rohlíkem " a dál neřeší jen pak doma nadávají na... a pak další kteří se nenechají a jdou tvrdě za svým a dostanou sanitu, pokud je na to tabulkově nárok!

lee*
hodnocení

3x
Zadanku vyplňuje lékař tedy je to nejspíš dotaz na něj. Teoreticky si myslím, že by tam narok být mohl. Ale asi také záleží v jakém je zdravotním stavu, kolik mu je let a o jaký zákrok kde. Já šla na zákrok do 80km vzdálené nemocnice a sanitu mi nikdo nenabízel, pouze na cestu zpět. Je asi rozdíl jestli jdete s kolenem a sotva se belháte a nebo jde o plánovaný zákrok který nijak hybnost neomezuje (to je ale jen domněnka, jak říkám, zeptala bych se praktika, zda napíše)

lidus*
hodnocení

1x

Převozová sanita-může napsat lékař, nebo si ji pro vnuka musíte zaplatit. Záleží jaká operace a zda na plánovaný výkon nelze jet autobusem, kolik má vnuk roků, zda je nutný váš doprovod (pak i vám by ji ZP platila ale musí vyznačit lékař) jinak si hradíte sama a ještě není jisté, že vás do sanity vezmou.

hodnocení

1x

Z. č. 48/1997 Sb.Zákon o veřejném zdravotním pojištění

§ 36 Přeprava a náhrada cestovních nákladů

(1) Hrazenou službou je přeprava pojištěnce na území České republiky ke smluvnímu poskytovateli, od smluvního poskytovatele do místa trvalého pobytu nebo do místa bydliště nebo do zařízení pobytových sociálních služeb, mezi smluvními poskytovateli a v rámci smluvního poskytovatele, a to v případě, že zdravotní stav pojištěnce neumožňuje přepravu běžným způsobem bez použití zdravotnické dopravní služby. Pokud k onemocnění pojištěnce došlo v místě bydliště, je přeprava do místa trvalého pobytu, které je vzdálenější než místo bydliště, hrazena jen tehdy, pokud to podle vyjádření ošetřujícího lékaře nezbytně vyžaduje zdravotní stav pojištěnce. Přeprava se provádí vozidly smluvní zdravotnické dopravní služby. Je-li ošetřujícím lékařem indikován doprovod pojištěnce, hradí zdravotní pojišťovna, která hradí přepravu pojištěnce, i přepravu doprovázející osoby, a to ve stejném rozsahu jako přepravu pojištěnce.

(2) Přepravu podle odstavce 1 hradí zdravotní pojišťovna ve výši odpovídající vzdálenosti nejbližšího smluvního poskytovatele, který je schopen požadovanou hrazenou službu poskytnout.

hodnocení

0x

Zjistěte si u OL nebo na Vaši ZP zda má vnuk nárok na DZS či nemá.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]