Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny a prosím o radu.
Právě doma malujeme, děláme nové podlahy a tak dál. V sobotu jsem se snažila manželovi pomáhat s prací, která se fakt má asi nechávat chlapům - stěhováním nábytku. A já nána bl.. jsem si pustila sedačku na nohu. No bolest šílená, brečela jsem jako malá. Do rána mi celá noha opuchla, hlavně palec a ukazováček a taky nárt za těmi prsty, no prostě přesně to místo, kam mi ta sedačka spadla. Včera jsem celý den dělala hrdinku, belhala se doma s tím, že jsem našlapovala jen na patu, ale stejně mi to moc nešlo.
Na dnešek jsem skoro nespala, takže manžel už nepřipustil žádnou diskuzi a ráno se jelo na chirurgii. Doktor mi to nechal zrentgenovat - Zlomený palec a nalomený kloub ukazováčku, zhmožděné záprstí a prý možná i zlomená záprstní kůstka u ukazováčku, to ale prý teď nemůže s jistotou říct. Dostala jsem sádrovou dlahu až po koleno, mám v ní i palec a ukazováček a berle. V žádném případě nemám našlapovat, jinak se to prý může posunout a to by pak hrozila operace.. Na kontrolu mám přijít ve čtvrtek, pak se prý uvidí.
Víc mi k tomu ten doktor neřekl, byl docela protivný a asi si myslel, že zase ženská dělala co neměla.
Chci se zeptat, jestli někdo nemáte podobné zkušenosti a nevíte, co mě čeká. Našla jsem tady jednu starší diskuzi na téma zlomený prst na noze, ale to bylo asi něco trochu jiného a navíc je už uzavřená.
Nejhorší je, že s tou rekonstrukcí bytu jsme tak v půlce a já jsem teď úplně k ničemu. Naštěstí už máme hotovou ložnici, tak mám alespoň kde být, ale s těma berlema je pro mě i cesta na záchod v tom nepořádku utrpením.
Ach jo.
Napiště mi prosím někdo buď sem nebo na AlenkaBr@email.cz.
Alena
Mně se kdysi stalo něco podobného, s tím rozdílem, že mi řekli, že pro mě bohužel nemají berle, takže prvních pár dní, než mi je rodina sehnala, jsem všude skákala po jedné noze (když máte na té druhé sádru, je to fakt síla), prostě paráda. A na krku dvě maličké děti. Ale po sundání sádry se vše velice rychle vrátilo do normálního stavu, dnes už si ani nemůžu vzpomenout, která noha to vlastně byla Ještě si vzpomínám, že když mi tu sádru sundávali, strašně se smáli, že je to zasádrované tak vysoko (ani koleno jsem pořádně ohnout nemohla), že to tak prý nemuselo být.
Tak pevné nervy a ať se to rychle spraví!
Bez berlí bych asi byla nemožná, nemám totiž ješte sádru, jen dlahu a to ostatní je měkké. Nohu mi sestra omotala vatou, pak s několika vrstev sádry udělala tu dlahu zespodu a ze strany palce a omotala to obvazem. S tím bych asi nemohla chodit. No navíc ten nepříjemnej doktor mě strašil, že vůbec žádné zatěžování, že by se to mohlo posunout a musela bych na operaci. A to bych moc nerada, nikdy kromě porodu jsem v nemocnici s ničím ještě neležela.
Na berle mi dali poukaz, u nás na poliklinice jsou dvoje zdravotnické potřeby, tak mi je tam manžel šel vyzvednout. Já mezitím čekala na sádrovně, až budu na řadě, takže když jsem vyskákala ven, tak už tam na mě s nima čekal. Ani jsem se neptala, jestli za ně něco platil.
A Tobě dali tenkrát hned celou sádru, nebo jsi to měla jako já? A co jsi měla zlomeného? Jen palec? Já už mám děti naštěstí větší, soběstačný, horší je to s tou rekonstrukcí tady doma, neudělám vůbec nic, jsem ráda, že jsem v posteli. Snad se to zlepší, zatím to je bolest srovnatelná s tím, když bolí zuby.
Alena
No já jsem měla zlomené 3 kosti v nártu, ale protože jsem tam měla i velký výron, tak mi dali taky jen sádrovou dlahu. Po 14 dnech, když byl už výron vstřebaný, mi to pak dosádrovali a přisádrovali podpatek, ale stejně jsem nemohla chodit, protože mě tam v té sádře něco strašně dřelo. S tou rekonstrukcí teda žádná hitparáda, chce to fakt hlavně v klidu, aby se to nehnulo. Budeš muset přispět spíš organizačně
Zatím organizačně přispívám tím, že pořád něco potřebuju. O řemeslníky jsem se tu měla starat já - dohlížet a tak, ale to teď jaksi nehrozí. Manžel si vzal volno, naštěstí má takovou práci, že to není žádný problém a tak se kromě řemeslníků stará i o mě.
Na kontrolu mám přijít ve čtvrtek, doktor mi chce udělat další rentgen, protože říkal něco o tom, že pravděpodobně mám kromě těch dvou zlomených prstů asi zlomenou i nějakou záprstní kost. Že ale bude potřebovat další snímky. Tak jsem zvědavá, ten podpatek by se mi taky asi hodil. I když teď to bolí tak, že bych na to stejně nešlapala ani kdybych směla. A jak jsi to měla dlouho v sádře? Mě nic neřekl, jen tu příští kontrolu a nic víc. Doufám, že se to bude dobře hojit, 8. září letíme na dovolenou.
Alena
Já už si to moc přesně nepamatuju, myslím, že v sádře jsem to měla asi měsíc. Taky mě to zpočátku hrozně bolelo. Pak po sundání sádry to taky chvíli trvá, než to člověk rozchodí, než se ochablé svaly dostanou opět do kondice. Ale určitě dva měsíce po úraze už jsem běhala, jako by se nechumelilo
Mimochodem, měla jsem to taky v červenci...
O té bolesti mi ani nemluv. Nejhorší je, že mám alergii na spoustu analgetik - ibalgin a spol. Můžu jen Saridon a pak to, co mi obvoďačka předepíše podle karty, kde má co můžu a co ne. No a u ní jsme nebyli, byla jsem ráda, že jsem zvládla tu chirurgii. A tomu protivnýmu chirurgovi jsem si o nic na bolest neřekla. Saridon je k ničemu, ten mám když mě bolí hlava. Zkusila jsem si ho vzít, ale noha pořád nic. Škube to a píchá v tom. I když teď v té dlaze se to malinko uklidňuje, uvidíme večer.
No pokud by to bylo jen na měsíc, tak to by bylo dobrý, to je druhá polovina srpna, to bych to do dovolené snad ještě mohla rozchodit a tam by tomu určitě plavání atd neuškodilo.
Snažím se tu poskakovat o berlích a alespoň kontrolovat, co tam provádějí řemeslníci. Manžel na to moc není, ten jim tak maximálně něco podá. Zahání mě do postele a asi má pravdu, už mě od těch berlí bolí ruce. Mám takové ty francouzké, tlačí mě pěkně do dlaní. No a taky nějaké to kilo navíc, takže teď dostávají zabrat ruce. Horší už to snad ale nebude. Ještě že si můžu v posteli vytáhnout notebook a alespoň si s někým, kdo má podobné zážítky psát.
Alena
Tak jsem ve čtvrtek byla na kontrole na chirurgii. 2x jsem byla na rentgenu, dělali mi dohromady asi 6 snímků a výsledek není moc potěšující. Kromě zlomeného palce a ukazováčku mi na těch nových rentgenech doktor zjistil zlomené záprstní kůstky u 2. a 3. prstu.
Takže jsem dostala sádru až pod koleno, ze které mi dole trochu koukají jen prostředníček, prsteníček a malíček a to ještě jen zeshora. Doktor byl tentokrát trochu milejší, ale opět jsem se od něho nedozvěděla vůbec nic. Jen to, že všechny zlomené kůstky jsou ve správné poloze a když nebudu nohu nijak zatěžovat, tak že mi žádná operace nehrozí. Na kontrolu mám přijít za 3 týdny, do té doby vůbec žádné zatěžování. A pokud bude vše dobře srůstat, mohla bych prý pak dostat na sádru podpatek alespoň na opírání nohy o zem.
Podstatné jsem se ale stejně nedozvěděla - tedy to, jak dlouho to bude celé trvat a jak dlouho budu sádru mít. Nemáte někdo podobnou zkušenost? Trochu mě začíná děsit ten blížící se termín dovolené, se sádrou bych tam určitě nejela. Když ještě nebudu úplně v pořádku a budu se tam pajdat, tak to mi nevadí, stejně tam jedeme lenošit na pláž, ale co bych tam dělala se sádrou a s berlema teda fakt nevím.
Díky za každou odpověď i kdyby nebyla zrovna pozitivní, alespoň ale budu vědět, na čem jsem.
Alena
No měsíc, to by ještě nebylo to nejhorší, to bych dovolenou ještě stihla. A měl jsi sádru s tím podpatkem nebo bez?
Kamarádka říkala, že když ten podpatek nemám a nesmím na to stoupat, tak že by se to mohlo rychleji hojit, tak nevím, co je lepší. Plahočit se jen o berlích je docela dřina, sice už jsem si trochu zvykla ale stejně.
Alena
Měl jsem sádru s podpadkem. Tvoje zranění je ale rozsáhlejší, tak nevím, jestli Ti schválně nedali bez podpadku. Není nic jednoduššího, než se zeptat doktora. Přeji co nejrychlejší uzdravení a hezkou dovolenou.
Já už jsem to tady někde psala, když jsem tam byla poprvé, tak mi říkal, že na to nemám v žádném případě stoupat, že by se mi to mohlo posunout a dostala jsem berle. Teď neříkal nic, prohlédl ty nové rentgeny, řekl, že mám zlomené i 2 záprstní kůstky, dostala jsem lístek na sádrovnu a kontrola za 3 týdny. Asi jsem se ho měla zeptat na víc věcí, no moje chyba. Když jsem tam byla poprvé, tak byl docela protivný, jak už to někdy v našem zdravotnictví bývá. Proto taky zkouším zjišťovat, kdo s tím má jaké zkušenosti.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.