Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Veprova licka

Od: re4zon odpovědí: 13 změna:
Zdravim, koupil jsem pred tydnem vakuovana veprova licka, ze je upecu. Maji trvanlivost jeste tri dny, ale po vybaleni hrozne zapachaji, neco jako zkazene kure. Vypadaji krasne, cerstve, oslizla nejsou, skladovana byla od nakupu dobre. Je to nejake specifikum tohoto masa, nebo to mam radsi vyhodit? Na netu nic o zapachu nenachazim. Diky

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Rozhodně jste udělal dobře. Ocet je sice stará praktika, ale tím se pouze potlačí vjemy čichové. To, že je maso vlastně nepoživatelné rozeznáme právě čichem a když se ho chystám sníst, tak nebudu kamuflovat octem, že už zasmrádá. Na to bych se teda vykašlala také. To se kdysi dělávalo v kantýnách, když maso zasmrádalo, vymáchali to v octu. *blee*

lidus*

K vůli 100 si nekazím žaludek a nemáchám to ani v octu ani v hypermángánu, ono by to smrdělo nejspíš i potom. Dobře jste udělal.

hodnocení

0x

Nejsou náhodou z Alberta? Tam se mi to už několikrát stalo!

doplněno 01.11.19 18:58:

Pokud smrdí, reklamuj. V Lidlu z toho nedělají problém. Buď ti je vymění nebo vrátí peníze.

re4zon
hodnocení

Ne, z lidlu. V albertu se mi to stalo s jehnecim steakem, takze tam uz nic baleneho nekupuju.
re4zon
hodnocení

Na to prdim, skladovat to tam nebudu a ted se mi tam nechce kvuli stovce. Vyhozeno. Mozna tomu nic nebylo, ale nebudu to pak jist s nervama jestli se z toho pos... *smich*
houbes*
Pokuste je omýt octovou vodou. Asi byly vícekrát rozmrazeny než se k vám na stůl dostaly. Ale pokud nemají zelenou barvu upečteje a budou dobrý. Pokud i tak si myslíte, že hodně smrdí oželte tu stovku.
julie*
Ne, ocet neee, to se muze prehnat a budou tuhe. Ale je pravda, ze lehce chycene maso staci upect...

Kolego Re4zon-e nejde o Vašich 100kč ale o to že dnes se na to vys...Vy , zítzra někdo druhý a díky tomu pak prodávají stále něco co by neměli ,protože to dají mezi dobré! Tím spíše že je to ještě pár dní do vypršení použitelnosti!

julie*
hodnocení

0x
Vzdy vsazim na selsky rozum. Kazde maso specificky zatoucha:-D, ale kdyz smrdi, tak jednou smrdi a nedam do pusy. Mohli jej zabalit uz chycene, mohlo byt oplachle nejakym gyzdem, jak se delava, ale to nepomuze. Licka nesmrdi, je to vyborne maso. Vratit do obchodu.

pb®
hodnocení

0x
Trvanlivost netrvanlivost, koupené maso zpracuju ještě ten den. Buď uvařit nebo zamrazit. Týden bych maso v lednici nenechala. Možná tak do druhého dne ale jen vepřové či hovězí.
re4zon
hodnocení

Tak to je pekny nesmysl. Zjistete si neco o zrani masa, kvalitni maso na steaky lezi i nekolik tydnu a nic mu neni, naopak. Tady to asi nekdo podelal pri baleni nebo to bylo chvili v teple.
pb®

Ano, já o zrání zvlášť hovězího masa něco vím. To visí ve zracích komorách i 3 týdny, aby se vlákna do sebe stáhly a dalo se to vúýbec jíst. Ne nadarmo se na VŠ dá vystuduvat i zpracování a technologie masa.

Ale vy snad máte doma místo ledničky zrací místnost a maso je z čerstvě zabitého býka? Ne. Ta vaše vepřová líčka byla bůh ví odkud, bůh ví jak dlouho to kde leželo, ne všechny krámy mají dobré sklady, ne vždy to jde z palety rovnou do chladícího pultu v obchodě a pak si to doma ještě necháte týden uležet. Tak to se pak nesmíte divit.

re4zon
hodnocení

"Po odvěšení je maso rozbouráno na menší části a vakuově zabaleno, čímž se zabrání styku s kyslíkem. Tímto typem balení se prodlužuje trvanlivost a spouští se proces mokrého zrání, který i nadále pokračuje ve vakuu."
Maso se bali bezne a vydrzi nekolik tydnu taky bezne. Zkazene jsem otevrel podruhe z nekolika desitek baleni. Ze to nesmi v procesu nikdo podelat jsem psal taky, tak nechapu o cem se prete.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]