Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kam vyhodit staré zavařeniny?

Od: anna66 odpovědí: 24 změna:

Dobrý den,
kam vyhodit staré zavařeniny? Rozhodla jsem se probrat staré zásoby a nestačím se divit, co jsme nasbírali. Našla jsem opravdu archivní kousky marmelád a zavařenin. Určitě je nechci jíst, protože by nám zase zestárly ty nové.

Kam se dají vyhodit? Splachovat do záchodu? Do popelnice?

Děkuji

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Pokud je víčko prohnuté dovnitř a na povrchu obsahu není patrný ani náznak plísně, konzumace bych se nebál. 10 let pro dobře zavařenou zavařeninu není zas tak moc.

Jestli se jich ale mermomocí chcete zbavit a nemáte jich zrovna vagón, klidně je postupně spláchněte do toho záchodu (samozřejmě bez sklenic *smich*). Oblíbené drtičky kuchyňského odpadu zanesou potrubí nesrovnatelně víc. Přidat do kompostu je sice nejlepší řešení, ale ne každý má doma v paneláku kompost, že jo. *smich*

mak*
hodnocení

5x

1. Na kompost.

2. Do bioodpadu.

3. Kutilovi, který si z toho udělá pálenku.

hodnocení

5x

Inzerát na FB nebo Avízo a uvidíte kolik bude zájemců,třeba za čokoládu nebo i zadarmo a máte uklizený sklep ,,ráz dva,,!;)

lucie*

můžu souhlasit, že stačí fotka na facebook -na nějaký místní bazárek ...a máte to do hodiny pryč.

hodnocení

4x

Ideálně zavařeniny dát do kompostu celé. Žížaly budou z cukru nadšené a mikroorganismy taky. Cukr se používá jako urychlovač zrání. Pokud tu možnost nemáte, kompoty bych zcedil, sladkou vodu do záchodu a zbytek do popelnice. Nemůžete splachovat větší množství takového odpadu do čističky.

Nebo zarýt rovnoměrně do zahrady jako hnojení. Do jara to bude z větší části pryč. Marmelády nejprve rozřeďte s vodou než je dáte na záhon.

asd1
hodnocení

4x

Darovat za odvoz, pokud chceš sklenice tak to je bioodpad = kompost, kontejner, nebo kamkoliv venku do díry a zahrábnout, příroda si poradí.. V igelitu v popelnici to akorát shnije, lepší je to zkompostovat někde "venku"

Pokud to není zkažené tak to k jídlu je v pohodě, ale když máte novější tak nemá smysl jíst staré a nové nechat stárnout...

hodnocení

4x

Podívejte se,zda nemáte v okolí pálenici a nebo někdo známý nepálí.Když jsem likvidoval stejnou pozůstalost po rodičích,tak si z pálenice přijeli,odvezli a dlouho děkovali.Ale to bylo na Moravě *smich*

Jsou i jinde ,nejen na Moravě,ale třeba i v JČK.

lucie*
hodnocení

4x

Já takhle postavila k popelnici dvě bedny se zavařeninama...a všechny zmizely hned ten den.

hodnocení

3x

To je teda plýtvání potravinama. Pokud nejsou plesnivé, tak jsou v pořádku a není jakýkoliv důvod je vyhazovat. Najděte někoho , kdo je spotřebuje.

anna66
hodnocení

ano, plýtvání to buhužel je. Nevím, kdo by chtěl od mně 10 let staré zavařeniny aby si na nich pochutnal. Mělo to shnít pod stromem jako hnijí stovky tun ovoce v sadech? To vám nevadí? Myslím, že pohoršení není na místě.

Ale dobrá /pokud není plesniová zavařenina,džem,.../ se dá konzumovat! Osobní zkušenost se zapomenutým džemem (domácím) se špendlíků-konzumovalo jsme jej až po víc jak 20 rocích od jeho "výroby". Nabídnout ,darovat někomu pro domací zvířata, druhotně zkonzumovat v pálence (nechat zkvasit a prhn at destilační kolonou...)Možností hejno!

Já bych si klidně dal... Na rozdíl od přítelkyně, která má stejně podivné názory jako vy.

klidně bych vám nějaké dala, ale asi nejste z Prahy a jsou jen rok a dva roky staré, ale už nechci žádné kompoty.

gumid
hodnocení

2x

Splachováním jídla do odpadu nalákáte krysy a potkany.

lidus*
hodnocení

2x

Letité zavařeniny po smrti tchýně jsme přepálili a vypili. Marmelády na hnojiště a slepice měly radost.

bxy
hodnocení

2x
Do záchodu odpad nepatří. Ničí to čističky odpadových vod.

jabraka*
hodnocení

1x

Neměl by být jakýkoliv problém je cv rámci třídění odpadů vyhodit do organických odpadů-Pokud máte zahrádku,pak odpadní zavařeniny kompost uvítá přídavek materiálu.Menší množství neuškodí i vyhození do WC.

JABRAKA

hodnocení

1x

Nemáteli zahrádku a kompost, tak bych je vyklopila do mikroteňáku, zavázala a hodila do popelnice.

priklad1*

Když už to nejde jinak, tak čuňata zavařeninu i se sklenicí hodí do popelnice.

Ti ostatní, obsah do bioodpadu, sklenici do kontejneru pro bílé sklo a víčko do kovového odpadu.

lee*
hodnocení

1x
Nechala bych stát u popelnic, ony určitě do rána zmizí. Občas mi zbydou nějaké potraviny, které nestíhám upotřebit, vždy nechávám v sáčku vedle kontejneru. Stejně tak staré ručníky, deku nebo třeba hrnec, který už nechci ale je funkční. Ráno je vše vždy pryč. Přijde mi to lepší, než to házet do popelnice.

venca*
hodnocení

1x

Zavařeniny,marmelády,povidla... nejlepší materiál k vypálení, určitě nevyhazovat

rafm
hodnocení

0x

Co do mraveniště? Otevřené. *haha*

hodnocení

0x

Dělala jsem to letos, protože jsem potřebovala sklenice na nové, tak jsem také probírala sklep. Zvařeniny a marmelády jsem prostě dávala do kyblíku, dolila vodou a vylila na kompost. Jestli děláte tolik zavařenin, tak máte určitě zahradu a jestli máte zahradu, tak máte kompost. Takže tam to v klidu vylejte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]