Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
kam vyhodit staré zavařeniny? Rozhodla jsem se probrat staré zásoby a nestačím se divit, co jsme nasbírali. Našla jsem opravdu archivní kousky marmelád a zavařenin. Určitě je nechci jíst, protože by nám zase zestárly ty nové.
Kam se dají vyhodit? Splachovat do záchodu? Do popelnice?
Děkuji
Pokud je víčko prohnuté dovnitř a na povrchu obsahu není patrný ani náznak plísně, konzumace bych se nebál. 10 let pro dobře zavařenou zavařeninu není zas tak moc.
Jestli se jich ale mermomocí chcete zbavit a nemáte jich zrovna vagón, klidně je postupně spláchněte do toho záchodu (samozřejmě bez sklenic ). Oblíbené drtičky kuchyňského odpadu zanesou potrubí nesrovnatelně víc. Přidat do kompostu je sice nejlepší řešení, ale ne každý má doma v paneláku kompost, že jo.
Inzerát na FB nebo Avízo a uvidíte kolik bude zájemců,třeba za čokoládu nebo i zadarmo a máte uklizený sklep ,,ráz dva,,!
Ideálně zavařeniny dát do kompostu celé. Žížaly budou z cukru nadšené a mikroorganismy taky. Cukr se používá jako urychlovač zrání. Pokud tu možnost nemáte, kompoty bych zcedil, sladkou vodu do záchodu a zbytek do popelnice. Nemůžete splachovat větší množství takového odpadu do čističky.
Nebo zarýt rovnoměrně do zahrady jako hnojení. Do jara to bude z větší části pryč. Marmelády nejprve rozřeďte s vodou než je dáte na záhon.
Darovat za odvoz, pokud chceš sklenice tak to je bioodpad = kompost, kontejner, nebo kamkoliv venku do díry a zahrábnout, příroda si poradí.. V igelitu v popelnici to akorát shnije, lepší je to zkompostovat někde "venku"
Pokud to není zkažené tak to k jídlu je v pohodě, ale když máte novější tak nemá smysl jíst staré a nové nechat stárnout...
To je teda plýtvání potravinama. Pokud nejsou plesnivé, tak jsou v pořádku a není jakýkoliv důvod je vyhazovat. Najděte někoho , kdo je spotřebuje.
ano, plýtvání to buhužel je. Nevím, kdo by chtěl od mně 10 let staré zavařeniny aby si na nich pochutnal. Mělo to shnít pod stromem jako hnijí stovky tun ovoce v sadech? To vám nevadí? Myslím, že pohoršení není na místě.
Ale dobrá /pokud není plesniová zavařenina,džem,.../ se dá konzumovat! Osobní zkušenost se zapomenutým džemem (domácím) se špendlíků-konzumovalo jsme jej až po víc jak 20 rocích od jeho "výroby". Nabídnout ,darovat někomu pro domací zvířata, druhotně zkonzumovat v pálence (nechat zkvasit a prhn at destilační kolonou...)Možností hejno!
Nemáteli zahrádku a kompost, tak bych je vyklopila do mikroteňáku, zavázala a hodila do popelnice.
Když už to nejde jinak, tak čuňata zavařeninu i se sklenicí hodí do popelnice.
Ti ostatní, obsah do bioodpadu, sklenici do kontejneru pro bílé sklo a víčko do kovového odpadu.
Dělala jsem to letos, protože jsem potřebovala sklenice na nové, tak jsem také probírala sklep. Zvařeniny a marmelády jsem prostě dávala do kyblíku, dolila vodou a vylila na kompost. Jestli děláte tolik zavařenin, tak máte určitě zahradu a jestli máte zahradu, tak máte kompost. Takže tam to v klidu vylejte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.